Jak wygląda piekło???
Witam serdecznie.Chciałabym zapytać dlaczego usunął Pan pytanie dotyczące świecy ?Było bardzo ciekawe i czekałam na odpowiedzi Forumowiczów mając nadzieję sama dowiedzieć się czegoś.Osobiście mam wiele do nadrobienia, a jeszcze dzieci trzeba nauczyć UśmiechBardzo proszę , zeby Pan je ponownie zadał.Pozdrawiam :-)
Tajwan czyli Republika Chińska
"13.00 Spowiedź (dzieci 1-komunijnych) [...]oraz ODNOWIENIE PRZYRZECZEŃ CHRZCIELNYCH - potrzebna będzie świeca dla dziecka. "Mała dziewczynka pyta: Co to znaczy , czy będę jeszcze raz chrzczona?
Kto przyrzekał? Dziecko?
Czy chrzest trzeba "odnawiać"?
Teraz odnawia się wszystko, nawet przyrzeczenia małżeńskie. Czy wynika to ze zwyczaju katolickiego, czy jest to rodzaj psychoterapii małżeńskiej dla znudzonej sobą pary ?
Raczej to drugie, ale specem nie jestem.
Św. Grzegorz z Nazjansu świadczy, że za jego czasów małżonkowie świętowali rocznicę ślubu. Bardzo byłbym rad, żeby ten obyczaj żył zawsze byleby nie z tym aparatem świeckich i zmysłowych zabaw, ale żeby mężowie i żony, w ten dzień wyspowiadani, przyjęli wspólnie Komunię Świętą i z większą niż zwykle gorącością ducha polecili Bogu swoje małżeństwa i odnowili postanowienie coraz większego uświęcania go wzajemną przyjaźnią i wiernością. Tym sposobem umacnialiby się w Panu naszym Jezusie Chrystusie na dźwiganie ciężarów swojego powołania.