Czy ordynariusz miejsca jest przekonany, że jest koniecznie potrzebne ażebym zanim odpowiem na pytanie w sprawach lokalnych lub takowe zadał, zanim odpowiem czy dwie godziny temu była Msza czy jej nie było (już po ptakach), musiał pierwej zgłębić problematykę Dawida Mysiora albo kwestię posłuszeństwa rodzicom przez pełnoletniego ucznia mieszkającego w domu; W DZIALE DLA NOWICJUSZY ?
Cytat: Kacper w Czerwca 03, 2021, 17:46:25 pmCzy ordynariusz miejsca jest przekonany, że jest koniecznie potrzebne ażebym zanim odpowiem na pytanie w sprawach lokalnych lub takowe zadał, zanim odpowiem czy dwie godziny temu była Msza czy jej nie było (już po ptakach), musiał pierwej zgłębić problematykę Dawida Mysiora albo kwestię posłuszeństwa rodzicom przez pełnoletniego ucznia mieszkającego w domu; W DZIALE DLA NOWICJUSZY ?Mam problem, jako (szczęśliwy) rekonwalescent muszę ograniczyć spożycie mocniejszych trunków w większych ilościach i z tego powodu nie jestem w stanie zrozumieć o co właściwie chodzi Panu Kacprowi, naszemu dzisiejszemu Debiutantowi. Innymi słowy, biez vodki nie razbierosz'sia. Serdecznie pozdrawiam Debiutanta, mam nadzieję, że kolejne wpisy będą, przynajmniej dla mnie, bardziej zrozumiałe.
Ostatnio na Mszy Świętej przede mną siedziało małżeństwo z małym dzieckiem. Dziecko (4-5 lat na oko) przyniosło do kościoła samochodzik i przez większość Mszy w najlepsze sprawdzało jego możliwości. Pod koniec Mszy ksiądz przy święceniu kluczyków od samochodów zauważył aktywność chłopca i poświęcił mu również samochodzik-zabawkę.Możliwe, że moja zgredowatość i wapniactwo dają o sobie znać, ale uważam, że jednak nie przystoi przynoszenia zabawek dla dzieci. Kościoł nie jest placem zabaw.Proszę o pomoc w tej trudnej kwestii, ponieważ aprobata księdza wielce mnie zasmuciła. Jak Szanowni Forumowicze zapatrują się na wyżej przedstawianą sytuację?
Ostatnio na Mszy Świętej przede mną siedziało małżeństwo z małym dzieckiem. Dziecko (4-5 lat na oko) przyniosło do kościoła samochodzik i przez większość Mszy w najlepsze sprawdzało jego możliwości.
Serdecznie proszę o tekst modlitwy "Duchu Święty który oświecasz..."itd po łacinie, z góry dziękuję.
"Duchu Święty, który oświecasz serca i umysły nasze,dodaj nam ochoty i zdolności, by nasza naukabyła dla nas pożytkiem doczesnym i wiecznym.Przez Chrystusa, Pana naszego. Amen."Taka ładna modlitwa i co? po polsku mniej skuteczna? że musi być po łacinie?
Takie rzeczy tylko na Novusie.
Cytat: Anna M w Września 17, 2021, 12:29:24 pm"Duchu Święty, który oświecasz serca i umysły nasze,dodaj nam ochoty i zdolności, by nasza naukabyła dla nas pożytkiem doczesnym i wiecznym.Przez Chrystusa, Pana naszego. Amen."Taka ładna modlitwa i co? po polsku mniej skuteczna? że musi być po łacinie? Czy gdzieś sugerowałem że po polsku jest gorsza lub mniej skuteczna? Po prostu nie mogłem nigdzie znaleźć jej łacińskiej wersji a google translator jest bardzo niedokładny w tłumaczeniu nieangielskich tekstów.