A na podniesienie grać nie można? Zdawało mi się, że były jakieś kompozycje na to przeznaczone. I chyba nawet kiedyś w Krakowie słyszałem na mszy grę po podniesieniu.
27. W Mszach ze śpiewem należy mieć ponadto na uwadze:d) Sanctus i Benedictus łączy się, jeśli się je śpiewa według melodii gregoriańskich; w przeciwnym wypadku Benedictus śpiewa się po Konsekracji.e) W czasie Konsekracji winien umilknąć wszelki śpiew, a także gra na organach i innych instrumentach muzycznych, jeśli jest taki zwyczaj.f) Po Konsekracji zaleca się święte milczenie aż do Pater noster, chyba że trzeba odśpiewać Benedictus.g) Gdy celebrans błogosławi wiernych na końcu Mszy, organy winny zamilknąć; kapłan zaś winien tak wypowiadać słowa błogosławieństwa, by wszyscy wierni mogli je zrozumieć.
Wydaje mi się, że pytanie dotyczyło NOM-u.
nie wiem, w którym watku zapytac, ale jak ktos moze mi odpowiedziec to byłbym wdzieczny. Czy jest różnica między ferulą, a krzyzem papieskim? Z tego co wiem to ferula nie ma pasyjki. To w takim razie Jan Paweł II nie uzywal feruli??
Ów pastorał z krucyfiksem był używany kolejno przez papieży: Pawła VI, Jana Pawła I, Jana Pawła II i Benedykta XVI. W swych wypowiedziach odnosiłem się tylko do postaci obecnego Ojca Świętego. Głównie dlatego, że jest on najbardziej tradycyjny z nich wszystkich, a także najlepiej wykształcony. Używał on tego pastorału od inauguracji pontyfikatu 24 kwietnia 2005 aż do niedzieli Zesłania Ducha Świętego w roku 2008, czyli przez ok. trzy lata. Po czym zrezygnował z niego z dwóch powodów, o których mówił jego ceremoniarz: był za ciężki, a poza tym sprzeczny z tradycją, zgodnie z którą na ferulach nie ma pasyjki.
a co do tego Krzyża papieskiego to nim chyba powinno się (gdzies tak czytałem) otwierać drzwi w roku Jubileuszowym
Pytanie do znawców żywota św. Antoniego Padewskiego (myślę, że nie zbraknie ich tu ). Czy może mi ktoś powiedziec, czy początkowe sceny z filmu "Historia św. Antoniego" o jego młodości to fikcja, czy prawda?Pozdrawiam.