Czy to jest grzech?? Bo jakby nie patrzeć jest to oszustwo, ale z drugiej strony człowiek nie zawsze może się czegoś nauczyć (zwłaszcza jak ma w 1 dniu co lekcje kart./ spr.) i dodatkowo wiele rzeczy jest albo mało, albo wcale niepotrzebna.
No, ale jak się będę tego wszystkiego uczył to gdzie znajdę czas na modlitwę, czy sprawy duchowe?? 1 godziną dziennie się nie zadowolę, a z tego w przeciwieństwie do takiej nauki będą pożytki.
Panie ja mam tyle na głowie, że szok, a dodatkowo muszę się nauczyć do końca liceum (2 lata) języka obcego. Co tu mówić o dobrej organizacji czasu.
Czytałem że wiele o Harrym Poterre i hciałem spytać czy można trzymać te ksiązki w domu? Mam trzy ksiazki w domukiedyś je czytałem. Jakie ksiazki i filmy w którycj jest magia są dopuszczelne bo chyba grzechem nie jest kopciuszek pinokio czy Arabella?
Czytałem wiele o Harrym Poterre na forum i stronach Katolickich i chciałem spytać czy można trzymać te książki w domu? Mam trzy książki w domu, kiedyś je czytałem. Jakie książki i filmy w których jest magia są dopuszczalne bo chyba grzechem nie jest Kopciuszek Pinokio czy Arabella?
Cytat: Darek w Sierpnia 22, 2012, 13:34:39 pmCzytałem wiele o Harrym Poterre na forum i stronach Katolickich i chciałem spytać czy można trzymać te książki w domu? Mam trzy książki w domu, kiedyś je czytałem. Jakie książki i filmy w których jest magia są dopuszczalne bo chyba grzechem nie jest Kopciuszek Pinokio czy Arabella?Ja myślę, że dopóki będzie Pan traktował takie książki jak ja, czyli czysto rozrywkowo, to nic Panu nie grozi. Wie Pan doskonale, iż jest to świat powstały jedynie w wyobraźni jego twórcy i dopóki książka w jakiś miejscach nie godzi w Pana Boga to wszystko jest ok. Oczywistym jest, że twórcy mają swoje zdanie na ten temat i poprzez swoje dzieła je wyrażają.
Moja prywatna opinia: bez szkody mozna czytać wszystkie te książki, w których magia jest "bajkowa", innymi słowy te, z których nie mozna się magii uczyć.
Co do Harrego Pottera, pierwsze sześć tomów uważam za całkiem bezpieczne a nawet bardzo pozyteczne.
Natomiast za dużo ryzykowniejsze od cyklu potterowskiego uważam prawie równie popularne książki Terrego Pratcheta.
Czytałem kiedyś (ale autora nie mogę sobie przypomnieć ), że zaklęcia pojawiające się na kartach HP nie są wymyślone przez panią Rowling ale mają swoje źródło w prawdziwych rytuałach magicznych.
I Czy można je bez wyrzutu sumienia oddac np. do biblioteki albo w jakis sposub je ofiarować?(ktos będzie mógł je czytać)II. A co jeśli ktoś by je wyrzucił czy nie był by to grzech spowodowany swego rodzaju marnotractweo?III. Jak wymawia sie Fulton John Sheen?(Często czytam wypowiedzi Jego Ekscelencji i oglądałem pare filmików szkoda że tak mało z napisami ale nie wiem jaka jest wymowa może poza John [mam nadzieje ])
III. Jak wymawia sie Fulton John Sheen?(Często czytam wypowiedzi Jego Ekscelencji i oglądałem pare filmików szkoda że tak mało z napisami ale nie wiem jaka jest wymowa może poza John [mam nadzieje ])
Sheen wyrzucił z zakrystii człowieka który lubił łączyć katolicyzm z religiami typu buddyzm i hinduizm).