Jeśli Państwo pozwolą powróce do pytania dotyczacego "czy prawidłowe jest powiedzenie że MB została odkupiona w czasie poczecia?" wim że niepokalane poczecie było dziełem Boga ze wględu na przyszłe zasługi Jej Syna ale czy termin odkupienie nie jest w przypadku istnienia grzechu np. pierworodnego? Wszak dobre anioły też sa bez grzechu a Pierwsi rodzice przed zbłądzenie żyli bezgrzesznie ale chyba nie mówimy wtedy o odkupieni przy stworzenie? więc jak to jest?
Nie trzeba było odkupywać ludzi, którzy żyli bez grzechu. Odkupienie to skutek grzechu: nie byłoby go, gdyby nie było grzechu, bo zwyczajnie nie byłoby potrzebne. Adama i Ewę Chrystus odkupił, choć gdyby nie zgrzeszyli, to by nie trzeba było.
I. Dziekuje czyli MB została uchronioniona od grzechu pierworodnego mocą Boga ale nie odkupiona bo ów grzech mósiał by zaistnieć?
Przy takich stwierdzeniach trzeba bardzo uważać... Ja już podałem, że Matka Boska została odkupiona.Nie dokonało się to jednak tak, jak u innych ludzi poprzez odkupienie wyzwalające, ale na sposób odkupienia zachowawczego.
pytanie było o pierwszych rodziców
"czy prawidłowe jest powiedzenie że MB została odkupiona w czasie poczecia?"
Nie trzeba było odkupywać ludzi, którzy żyli bez grzechu.
Wszak dobre anioły też sa bez grzechu a Pierwsi rodzice przed zbłądzenie żyli bezgrzesznie ale chyba nie mówimy wtedy o odkupieni przy stworzenie? więc jak to jest?
I. Czy Henoch i Eliasz zostali wniebowzieci? Słyszałem że tak ale jeśli to chyba na pewien czas (...)