Co do modlitwy to fakt, mój błąd, ale to co o obrazie wyczytałem to dałem i podałem, że ze strony traditia jest i nic więcej.
Cytat: Michał Warczachowski w Lipca 21, 2012, 21:32:26 pm Znak pokoju podawany jest w sposób taki: ministrant rozkłada obie ręce, a kapłan tak jakby nakłada swoje ręce na ręce ministranta, i obaj robią równocześnie lekki skłon głowy. "pokoj z toba" tez sie mowi.Nawet gdyby u mnie to praktykowano to czy na komży bądź albie nie zostaną partykuły hostii, czy jest taka możliwość, czy to raczej nie możliwe. Może jestem jakimś pedantem, jeśli tak to proszę mi to powiedzieć.
Znak pokoju podawany jest w sposób taki: ministrant rozkłada obie ręce, a kapłan tak jakby nakłada swoje ręce na ręce ministranta, i obaj robią równocześnie lekki skłon głowy. "pokoj z toba" tez sie mowi.
Z tego co słyszałem że kapłan powinien mieć złączony palec wskazujący z kciukiem, proszę mnie poprawić jeśli źle prawię. Dlaczego właśnie te palce? Dlaczego nie wszystkie mają być złączone czy to by gwarantowało ochronę partykuł nawet w kontakcie z komżą?
rozumiem że tylko koniuszki tych palców są złączone a nie całe powierzchnie. Czy tymi palcami kapłan może przekładać strony w mszale?
Wszelkie informacje będą mi potrzebne do odprawiania Tridentiny
Ps.Witam wszystkich Państwa, to mój pierwszy post.