corunius
|
|
« Odpowiedz #570 dnia: Marca 06, 2012, 20:44:23 pm » |
|
kim są lasandryści?
|
|
|
|
"Na miłość boską, szybko zakończcie ten Sobór!" Ojciec Pio Ten cytat zbliżył mnie do Tradycji Katolickiej.
|
|
|
rysio
|
|
« Odpowiedz #571 dnia: Marca 06, 2012, 20:55:35 pm » |
|
Poszukuję polskich tłumaczeń wywiadów/wypowiedzi: E.Morricone, kard. Bartolucciego oraz innych znanych osób o współczesnej, posoborowej, muzyce granej na Mszy św. (od biedy może być w oryginalnych językach)
|
|
|
|
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"* * Dzielny wojak Szwejk.
|
|
|
|
corunius
|
|
« Odpowiedz #573 dnia: Marca 07, 2012, 07:34:36 am » |
|
Ten dziennikarz chciał ich obrazić czy po prostu stworzył nowe słowo(nie chcąc tego)?
|
|
|
|
"Na miłość boską, szybko zakończcie ten Sobór!" Ojciec Pio Ten cytat zbliżył mnie do Tradycji Katolickiej.
|
|
|
Teresa
|
|
« Odpowiedz #574 dnia: Marca 07, 2012, 08:16:25 am » |
|
Linkowany tekst pokazuje kompletny brak wiedzy w temacie, więc to najprawdopodobniej przekręcenie gdzieś usłyszanego słowa.
|
|
|
|
|
|
|
jp7
|
|
« Odpowiedz #575 dnia: Marca 07, 2012, 09:55:14 am » |
|
Ten dziennikarz chciał ich obrazić czy po prostu stworzył nowe słowo(nie chcąc tego)? Zapomniał "lefebryści" i wymyślił nowe - ładniejsze.
|
|
|
|
Kyrie Eleison! Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
|
|
|
Tato
|
|
« Odpowiedz #576 dnia: Marca 07, 2012, 10:20:32 am » |
|
Ten dziennikarz chciał ich obrazić czy po prostu stworzył nowe słowo(nie chcąc tego)? Zapomniał "lefebryści" i wymyślił nowe - ładniejsze.
które to krotochwilnie ale jednak, się przyjęło nawet wśród nas
|
|
|
|
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX" V R S N S M V - S M Q L I V B
|
|
|
Fons Blaudi
|
|
« Odpowiedz #577 dnia: Marca 07, 2012, 11:35:30 am » |
|
Pamietam podpis pod jakas petycja w internecie : "Marceli Lasander, duchowny"
|
|
|
|
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
|
|
|
dxcv
|
|
« Odpowiedz #578 dnia: Marca 07, 2012, 17:55:58 pm » |
|
kim są lasandryści?
to Ci od kard. Lasandra
|
|
|
|
|
|
|
Artur Rumpel
|
|
« Odpowiedz #579 dnia: Marca 07, 2012, 20:03:53 pm » |
|
kim są lasandryści?
to Ci od kard. Lasandra
To był ksiądz Lasander, który sam siebie czterokrotnie wyswięcił na biskupa
|
|
|
|
|
|
|
Guldenmond
|
|
« Odpowiedz #580 dnia: Marca 08, 2012, 21:09:39 pm » |
|
i wybral sie na papieza, po czym powolal kardynalow by przeprowadzili konklawe
|
|
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
corunius
|
|
« Odpowiedz #581 dnia: Marca 20, 2012, 19:15:30 pm » |
|
Mam kolejne pytanko: zauważyłem że msza trydencka trwa mniej więcej 1,5 h a wiem(ze słyszenia) że msza w cerki prawosławnej trwa ok 3h. Jakie są tego powody? Mają więcej modlitw? Czy aż takie wielkie różnice są między tymi liturgiami? Prosiłbym o wyczerpującą odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
Artur Rumpel
|
|
« Odpowiedz #582 dnia: Marca 20, 2012, 20:08:08 pm » |
|
Mam kolejne pytanko: zauważyłem że msza trydencka trwa mniej więcej 1,5 h a wiem(ze słyszenia) że msza w cerki prawosławnej trwa ok 3h. Jakie są tego powody? Mają więcej modlitw? Czy aż takie wielkie różnice są między tymi liturgiami? Prosiłbym o wyczerpującą odpowiedź.
Msza w cerkwi rzadko trwa trzy godziny. Zasadniczo tylko wtedy, gdy jest pontyfikalna lub są do niej dołączone inne nabożeństwa (panachidy, molebnie). Przeciętna Msza niedzielna w przeciętnej cerkwi prawosławnej trwa też 1,5 h.
|
|
|
|
|
|
|
corunius
|
|
« Odpowiedz #583 dnia: Marca 21, 2012, 13:55:27 pm » |
|
dziękuję serdecznie
|
|
|
|
|
|
|
tejonek
uczestnik
Święty Andrzeju Kim módl się za nami
|
|
« Odpowiedz #584 dnia: Marca 22, 2012, 21:04:10 pm » |
|
Czy to grzech słuchać "hewi metalu"?
|