Spotkałem się z krytyką takiej praktyki (co ciekawe ze strony ks. określających się charyzmatykami), gdyż jest to gest ściśle kapłański (...)
-Posiadam obecnie taki o to sobie mszalik http://chomikuj.pl/wupio/Religia/Msza+trydencka+-+nadzwyczajny+ryt+rzymski/mszalik,227656481.pdf(Proszę sobie ściągnąć, download nie kosztuje). Zawsze gdy uczestniczę we mszy trydenckiej już na samym początku się gubię. Praktycznie nigdy się nie spotkałem, żeby kapłan zaczynał słowami In nomine Patris..., Itroibo ad altare Dei(str. 4) tylko zauważam, że już zaczyna mówić wezwania ze strony 6(np. Domine, exaudi orationem meam). Proszę mi wyjaśnić czy w podanym mszaliku są teksty które kapłan może ominąć. Proszę mnie ukierunkować tak abym dobrze korzystał z tego mszalika.
-Na mszy trydenckiej(wzgórze św Przemysła-Poznań) uczestniczyłem zaledwie kilka razy ale do teraz do końca nie wiem kiedy dokładnie się klęczy, siedzi i stoi. Słyszałem, że Poznań ma swoją kolejność postaw liturgicznych. Raz uczestniczyłem we mszy w sanktuarium pw. Najświętszej Krwi Pana Jezusa ale tam na początku to zupełny rozgardiasz. Proszę mi powiedzieć jakie postawy i kiedy należy przyjmować w czasie mszy.
Skoro można tu zadawać dziecięce pytania to zadam kilka z tego powodu, że jestem nieopierzonym kurczakiem w kwestii Tradycji i Liturgii(proszę nie pisać google nie boli bo to jest irytujące, po za tym są to dziecięce pytania ):-Posiadam obecnie taki o to sobie mszalik http://chomikuj.pl/wupio/Religia/Msza+trydencka+-+nadzwyczajny+ryt+rzymski/mszalik,227656481.pdf(Proszę sobie ściągnąć, download nie kosztuje). Zawsze gdy uczestniczę we mszy trydenckiej już na samym początku się gubię. Praktycznie nigdy się nie spotkałem, żeby kapłan zaczynał słowami In nomine Patris..., Itroibo ad altare Dei(str. 4) tylko zauważam, że już zaczyna mówić wezwania ze strony 6(np. Domine, exaudi orationem meam). Proszę mi wyjaśnić czy w podanym mszaliku są teksty które kapłan może ominąć. Proszę mnie ukierunkować tak abym dobrze korzystał z tego mszalika.
-Czy kleryk tuż przed święceniami diakońskimi może rozdawać komunię św.? Wydaje mi się że nie, ale się upewniam.
-Czy przed reformami liturgicznymi jakie zaszły w latach 60. kapłani spowiadali w czasie trwania najświętszej ofiary? Jeśli tak to czy taki kapłan nie powinien uklęknąć (jeśli nie ma penitentów) w czasie przeistoczenia?
-Czym się różni mszał Jana XXIII od poprzedniego? Jakie zmiany w nim zaszły, że Bractwo św. Piusa X uznaje je za modernistyczne?
-Absolutnie nie znam się na zmianach które zaszły w brewiarzu. Nie wiem kiedy one zaszły i jakie zaszły(oprócz tego że był po łacinie). Proszę mi to pokrótce opisać.
-Kiedy rozmawiam z różnymi osobami nt. mszy trydenckiej nie umiem wyargumentować słuszności łaciny w liturgii. Czy pomogą mi Państwo? Ktoś nawet powiedział, że język ojczysty w Liturgii jest lepszy, ponieważ wcześniej to babcie odmawiały sobie godzinki na mszach