Cytat: Guldenmond w Lipca 21, 2011, 21:43:52 pmCytat: tejonek w Lipca 21, 2011, 21:27:38 pmCzy Pan Wołodyjowski popełnił samobójstwo? postac literacka. nie zyla, nie byla, nie wazne.A gdyby dajmy na to, kiedyś w tamtych czasach i nie tylko, bo jeszcze kilkadziesiąt lat temu mogła istnieć postać, która popełniła samobójstwo (...)
Cytat: tejonek w Lipca 21, 2011, 21:27:38 pmCzy Pan Wołodyjowski popełnił samobójstwo? postac literacka. nie zyla, nie byla, nie wazne.
Czy Pan Wołodyjowski popełnił samobójstwo?
Cytat: thomas12345 w Lipca 21, 2011, 21:45:36 pmCytat: Guldenmond w Lipca 21, 2011, 21:43:52 pmCytat: tejonek w Lipca 21, 2011, 21:27:38 pmCzy Pan Wołodyjowski popełnił samobójstwo? postac literacka. nie zyla, nie byla, nie wazne.A gdyby dajmy na to, kiedyś w tamtych czasach i nie tylko, bo jeszcze kilkadziesiąt lat temu mogła istnieć postać, która popełniła samobójstwo (...)Pan Wołodyjowski to postać z literatury. Ale przecież zdarzało się w rzeczywistości. Chociażby kpt. Wladysław Raginis - dowódca obrony Wizny w 1939 roku.
Czy używanie I Modlitwy Eucharystycznej w NOM jest obwarowane jakimiś formalnymi ograniczeniami, czy można jej używać dowolnie, np. podczas Mszy odprawianej w dzień powszedni, który w kalendarzu liturgicznym nie jest ani uroczystością, ani świętem? Pewnie wstyd nie wiedzieć, ale ja nie wiem... Mam nadzieję, że nie ma żadnych ograniczeń, ale wolę dopytać, bo 100-procentowej pewności nie mam, tylko taką na 99%...
http://www.nowyruchliturgiczny.pl/2011/07/krzyz-w-centrum-tak-chce-papiez.htmlMyślę, że to może pomóc.