Moze powinna Pani napisać o tym bezprawiu do Papieża, bo to jest okropne. Jeśli stwierdzono nieważność na tych dzisiejszych mętnych podstawach, to chyba nic innego nie można poradzić. Papież niedawno ostrzegał przed tymi unieważnianiami szybkimi i nieuzasadnionymi.
Czy ja dobrze rozumiem, że jeśli jedna ze stron twierdzi, ze było zawarte w dobrej wierze, to nie ma podstaw do takiego orzeczenia?
I dalej - jaki jest status takiego dziecka.
Cytat: anire w Maja 29, 2011, 16:51:57 pmCzy ja dobrze rozumiem, że jeśli jedna ze stron twierdzi, ze było zawarte w dobrej wierze, to nie ma podstaw do takiego orzeczenia? Jakiego orzeczenia? Nieważności - nie. "W dobrej wierze" = nie wiedząc o nieważności.Cytat: anire w Maja 29, 2011, 16:51:57 pmI dalej - jaki jest status takiego dziecka.Jeśłi małżeństwo jest mniemane - to dziecko ma status "prawego pochodzenia" (kan 1137 cytowany przez P. Artura R).
Poszukuje informcaji (najlepiej jakihś odnośników bibliograficznych) odnośnie tego, czy i jeśli tak to w którym roku i z czyich rąk Orygenes otrzymał święcenia diakonatu.Niestety mam tą świadomość, że informacji na ten temat w literaturze polskiej niema(albo ich nie odnalazłem), dlatego tym bardziej będe wdzięczny za odpowiedź.
Czy Pan Wołodyjowski popełnił samobójstwo?
Cytat: tejonek w Lipca 21, 2011, 21:27:38 pmCzy Pan Wołodyjowski popełnił samobójstwo? postac literacka. nie zyla, nie byla, nie wazne.