Ta czapka nazywa się biret. Są różne rodzaje biretu. Są trójrożne(ks. Grzegorz) i czterorożne(ks. Konstantyn). Trójrożne z tego co wiem pochodzą z Włoch, natomiast czterorożne z Hiszpanii. W Polsce najczęściej używa się tych z 3 rogami. Ksiądz Konstantyn ma pewne związki z krajami hiszpańskojęzycznymi, więc to może przez sentyment:)
Co prawda nie jestem dzieckiem, ale mam błahe pytanie. Kto to jest brawario (skąd ta nazwa) i dlaczego jego poglądy nt. moralności nie są do końca "lubiane" przez tradsów?
Dziękuję. Chciałbym jeszcze dopytać. Jak odsiać to co jest jansenistyczne w jego poglądach.
Jak odnaleźć swoje powołanie? Skąd ludzie wiedzą że ta rzecz lub zawód jest jego powołaniem?Skąd mam wiedzieć że akurat to zajęcie lub zawód jest wolą Boga?
Cytat: dxcv w Listopada 02, 2010, 19:26:08 pmTa czapka nazywa się biret. Są różne rodzaje biretu. Są trójrożne(ks. Grzegorz) i czterorożne(ks. Konstantyn). Trójrożne z tego co wiem pochodzą z Włoch, natomiast czterorożne z Hiszpanii. W Polsce najczęściej używa się tych z 3 rogami. Ksiądz Konstantyn ma pewne związki z krajami hiszpańskojęzycznymi, więc to może przez sentyment:)Lekko sprostuję: biretów z czterema rogami używa się we Francji, w Niemczech, także w Hiszpanii. Nie jest to jednak biret typowo hiszpański, który wyglądał tak:
kiedyś biret czterorożny nosili doktorzy Teologii, a także w niektórych diecezjach proboszczowie a teraz mało kto do tego się stosuje
Pomogą modlitwa, jakieś rekolekcje ignacjańskie, być może znalezienie jakiegoś kierownika duchowego.Nigdy nie będziesz chyba w 100% pewna, czy to jest Twoje powołanie, zawsze będą wątpliwości i kryzysy. Czasem dopiero po wielu latach dowiadujemy się, że nasze powołanie jest inne niż dotychczas sądziliśmy i pociąga to za sobą radykalne zmiany.