Zabrałem ostatnio mamę na KRR i na końcu Mszy, jak zwykle śpiewaliśmy Salve Regina. Mama powiedziała, że pamięta z dzieciństwa, że Salve Regina zawsze śpiewali na mszach pogrzebowych, nie pamięta, żeby też na mszach śpiewanych niedzielnych. Czy ktoś wie może jak to było? Czy obecne Salve Regina w niedzielę to po prostu nasz lokalny zwyczaj czy tak być powinno czy co? Dziękuję z góry za odpowiedź(i)
I. Czy Henoch i Eliasz zostali wniebowzieci? Słyszałem że tak ale jeśli to chyba na pewien czas bo raczej poza Maryją nikt z ludzi nie zostal zabrany do nieba przed dniem sądu? Czy było to ciało przemienione bo chyba nie doczesne?II. Propo Wniebowzięcia Niebo jest stanem duszy ale Pan Jezus wniebowstapił tam własna mocą z swoją Duszą Ciałem i Bóstwem a potem zabrał swoja Matke z Duszą i Ciałem wiem ze ciało chwaleble różni się od tego które teraz posiadamy ale czy nie potrzebuje miejsca Skoro jest w Niebie?
U mnie rok temu za 5 miałem ściągi na większość kart/spr. Jednak jakby nie patrzeć: w szkołach uczą nas takich rzeczy, że szok, z człowieka chcą zrobic robota do zarabiania i zaspokajania swoich potrzeb. Uczą nas, że człowiek pochodzi od małpy. pomimo iż Pismo Święte jasno stwierdza, że Bóg stworzył Adama człowiekiem, nie małpą (aż się prosi by zacytować niewiarę o. Kolbego: NIE WIERZĘ, że szympansy czy inne pociechy darwinowskie (małpy) prześcigną nas w budowie samolotów lub innych wynalazków, bo nie widać u nich postępu. Po tylu wiekach nie zdobyły się nawet na napisanie skromnych dziejów swego małpiego postępu. ), że świat sam powstał z jakiś tam cząsteczek itp. Jednak nie ucząc się tego nie zdam i psikus.