Z faktu, że nieznany z imienia biskup określony został mianem zdrajcy, a czyn jego zakwalifikowany jako zdrada, wnosić możemy tylko, że wedle kronikarza ów biskup nie dochował obowiązku wierności, jaką był winien królowi Bolesławowi II, jako swemu "panu przyrodzonemu". Co mianowicie czyniąc, naruszył ową wierność - tego z kroniki Galla wyczytać niepodobna, gdyż za takie złamanie wierności on sam i jego epoka poczytywali bardzo różne czyny.
Konflikt wybuchł po powrocie króla z Kijowa jesienią 1078 r. albo też z początkiem roku następnego. Przyczyną zatargu stały się skrytobójstwa dokonane z rozkazu królewskiego na osobistościach, których nie można był obciążyć zarzutem dezercji spod Kijowa. Dołączyła się sprawa druga, zabijanie dzieci zrodzonych z nieprawych związków pod nieobecność mężów.
Wiadome jest, że Kadłubek nienawidził Bolesława i zrobił z niego psychicznego sodomitę, którym nie był. Słyszałem też, że początkowo to nie biskup, a król miał mieć proces kanonizacyjny. Ale wracając do biskup: miał on sąd, więc wyrok był prawomocny.
Jak już wspomniałem jak modlę się to staram sobie wyobrazić Boga, np. podczas rozważania męki Pańskiej w głowie mam film Pasję. Czasami jest to dobre, jednak, gdy nie mogę sobie czegoś wyobrazić, to próbuje na siłę i jeżeli nawet uda mi się, to wystarczy otworzyć oczy, by to moje rozmyślanie się zakończyło. Chciałbym się dowiedzieć, czy na tym polega rozmyślanie i jeżeli jest możliwe to chciałbym się dowiedzieć jak Państwo rozmyślają podczas niektórych modlitw, np. różaniec.
Czy można odmówić zamiast części przypadającą na dany dzień inna związaną z dany świętem np. we wtorek gdy jest Boże Narodzenie odmówić radosną czy można odmówić wypadająca na dany dzień?
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus. Czy można odmówić wszystkie części różańca na raz lub dodatkowa po przypadającej na dany dzień jedną wybraną? Czy można odmówić zamiast części przypadającą na dany dzień inna związaną z dany świętem np. we wtorek gdy jest Boże Narodzenie odmówić radosną czy można odmówić wypadająca na dany dzień?