Cytat: Filip S w Września 21, 2023, 19:43:13 pmCzy to jest w Polsce? Póki co w naszym kraju tego rodzaju błazenada jest stosunkowo rzadkim zjawiskiem, przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia.Z mojego też. Wydaje mi się, że raczej trzeba się specjalnie starać, żeby trafić na taką praktykę.
Czy to jest w Polsce? Póki co w naszym kraju tego rodzaju błazenada jest stosunkowo rzadkim zjawiskiem, przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia.
Ad meritum: wyobraźmy sobie, że stoimy na Golgocie wokół krzyża (bo de facto to właśnie ma miejsce na Mszy Św.). No więc stoimy i czy to jest czas i miejsce na "zróbmy przyjacielskie koło i zanućmy pieśń wesołą"? Mrok ogarnia całą Ziemię aż do godziny dziewiątej, zasłona w przybytku się rozdziera, a my mamy za łapki i kumbaya???
A jeśli trzeba chodzić, to „wyindywidualizować się z rozentuzjazmowanego tłumu” i nie podawać rąk.
Pytanie o charakterze moralistycznym; czy godzi się aby dawne cmentarze przekształcać w publiczne tereny rekreacyjne lub działki budowlane jak to ma miejsce w niektórych miejscach w Polsce? A może powinno się wpierw wydobyć szczątki i przenieść je powiedzmy do zbiorowej mogiły?
Dobra książka s. Małgorzaty. Trafne spostrzeżenia.