I moje pytanie z jakiej to Biblii? [/size]
z katolickich przekladow przedsoborowych podobnie tlumaczyl: https://pl.wikipedia.org/wiki/Przek%C5%82ady_biblijne_W%C5%82adys%C5%82awa_Szczepa%C5%84skiego
Skoro już jesteśmy przy Judejczykach i Biblii, to mam pytanie: od którego roku zmieniła się nazwa Listu do Żydów na "List do Hebrajczyków"?
Aj waj, Panie Akolitaa, ja panu bardzo proszę ode mnie nic nie roić...Wulgaty nie znam, bo moja łacina jest żenująco słaba - ot, to co trzeba na KRR, parę pieśni i litanii. Pan będzie se łaskaw zwizualizować takiego chłopinę pańszczyźnianego, ino z miasta. Buraka z wagonem słomy w butach, który niestety nie przykładał się do łaciny w liceum, a teraz dopiero nadrobić próbuje. (...)Działu "cielęce pytania" nie znalazłem, więc napisałem w dziecięcych.
Aj waj, Panie Akolitaa, ja panu bardzo proszę ode mnie nic nie roić...Wulgaty nie znam, bo moja łacina jest żenująco słaba - ot, to co trzeba na KRR, parę pieśni i litanii. Pan będzie se łaskaw zwizualizować takiego chłopinę pańszczyźnianego, ino z miasta. Buraka z wagonem słomy w butach, który niestety nie przykładał się do łaciny w liceum, a teraz dopiero nadrobić próbuje. I pamięta różne skrawki (-a -ae -ae -am -a -a; -ae, -arum, -is, -as, -is, -ae; -us/um -i -o -um -o -um; -i, -orum, -is, -os, -is, -i). U mnie same Tysiączki, a raz, barbarzyńca jeden, zajrzałem do Wujka przedwojennego i tam było "do Żydów". A skrót był "Żyd". Działu "cielęce pytania" nie znalazłem, więc napisałem w dziecięcych.
[Poza tym też mam pytanie, jaki domument reguluje czytania w językach narodowych w NFRR?
Cytat: akolitaa w Marca 09, 2021, 22:57:06 pm[Poza tym też mam pytanie, jaki domument reguluje czytania w językach narodowych w NFRR?Summorum Pontificum tudzież Universæ Ecclesiæ
<łaciny> znajomość ułatwi panu powrót do NOMu.
Swoja szosa niepokojące jest to, że ma pan w ogóle tę niebieską progeniturę, dziecko talmudyst i masona poczęte w sodomickim akcie szatanskiego soboru, Tysiąclatkę... Prawdziwy Pawel VI płacze w niebie teraz zapewne
Cytat: akolitaa w Marca 09, 2021, 22:57:06 pm<łaciny> znajomość ułatwi panu powrót do NOMu. Jak wiadomo, jaguara X351 kupuje się po to, żeby mieć gdzie usiąść w oczekiwaniu na tramwaj. Cytat: akolitaaSwoja szosa niepokojące jest to, że ma pan w ogóle tę niebieską progeniturę, dziecko talmudyst i masona poczęte w sodomickim akcie szatanskiego soboru, Tysiąclatkę... Prawdziwy Pawel VI płacze w niebie teraz zapewneSzatański sobór, talmudyści, masoni z niebieską progeniturą? Ciekawe... Jeśli chodzi o kolor okładek, to jedna jest czarna, a druga bordowa. Także tego, może po jakimś Talmudzie zostały.Jeśli Paweł VI płacze, to pewnie nie w niebie.Jeśli jest w niebie, to na pewno nie płacze. Najbardziej mnie jednakowoż dziwi, czemu "prawdziwy"? To jego było dwóch?
Znalazłem!CytujBy przyjąć Komunię świętą, Papież, według starożytnego zwyczaju, powraca do tronu[71].http://christianitas.org/news/historia-zrodla-i-ceremonie-solennej-mszy-papieskiej-wedlug-usus-antiquor/
By przyjąć Komunię świętą, Papież, według starożytnego zwyczaju, powraca do tronu[71].
(...) The Pope communicates while seated, a custom for which there is apparently no evidence before the 12th century.