Dlaczego w KRR kapłan nie przyjmuje Komunii na klęcząco jak wierni? To znaczy, że nie wierzy już w realną obecność Pana Jezusa w Najświętszym Sakramencie? Dziwne to jest dla mnie. Moim zdaniem akurat kapłan ma dogodne warunku, żeby przyjąć Komunię leżąc krzyżem z pateny, dawałby dobry przykład wiernym.
O, powrót trola.Po piérwsze, tradycjonaliści niezrozumiałych praktyk nie znoszą. To, że się czegoś nie rozumié, nie daje podstaw do usunięcia tego, a wręcz przeciwnie. Tylko, jeśli się właśnie rozumié, że coś jest niewłaściwe, to się to znosi.Po wtóre, komunja wiernégo to komunja i tyle, natomiast komunja kapłana jest uważana za konieczny element Mszy (nie wiém, czemu).Po trzecie, poniekąd kontynuując powyższe, komunja wiernégo nosi charakter czysto bierny — jest to po prostu przyjęcié Boga; przyjęcié, a nie jakaś czynność (aktywność). Komunja kapłańska wygląda nieco inaczéj choćby i z tego powodu, że celebrans nie otrzymuje jéj od innéj osoby.
Dlaczego powrót? Niby gdzie byłem?
Każdy celebrans Mszy jest in persona Christi Capitis - w liturgii jest drugim Chrystusem. Dlatego się go całuje w dłonie przy przekazywaniu i odbieraniu przedmiotów, dlatego się go okadza na znak czci, dlatego kapłanowi posługuje diakon i subdiakon, jak aniołowie samemu Chrystusowi. Komunia celebransa czy koncelebransa nie jest zwykłą Komunią - tak jak innego wiernego. Stanowi dopełnienie Ofiary. Dopełnieniem i dopełniającym jest Chrystus. Stąd taka postawa. Zobaczcie, że nawet w NOM podczas ukazania świętych postaci na Ecce Agnus Dei koncelebransi stoją i przyjmują Komunie na stojąco. Ale już kapłan niekoncelebrujący stac nie ma prawa i może (powinien) przyjąć Komunię na klęcząco.
Cytat: sm w Maja 30, 2018, 17:10:34 pmDlaczego powrót? Niby gdzie byłem?W niebycie banowni...
To niewątpliwie skutek ukrócenia nadużycia odprawiania Mszy Świętej na plażach. Kapłani rozkładali na piasku trzy obrusy, przed sobą ustawiali krucyfiksy i odprawiali na leżąco ad orientem. Było i teocentrycznie i wakacyjnie. Ale przyszli źli integryści i zakazali a kazali aby obrusy były na ołtarzach. Przy nich ciężko było leżeć i tak integryści zniszczyli sacrum.
Gdyby pana wypowiedź była sensowna, wynikałoby to: kapłan nie musi klękać, bo jego Komunia jest konieczna, klękamy więc, bo nasza Komunia jest niekonieczna, drugim powodem, dla którego klękamy, jest nasza bierność w przyjmowaniu Komunii, kałan znów nie klęka, bo nie jest bierny. I kto tu jest trolem? Przecież to bełkot, bez urazy, ma pan pewnie dobre chęci.
Cytat: szkielet w Maja 30, 2018, 17:44:44 pmCytat: sm w Maja 30, 2018, 17:10:34 pmDlaczego powrót? Niby gdzie byłem?W niebycie banowni...to byłem do lanego poniedziałku i już się sporo odzywałem od tamtej pory.
jest to: 1. komunja wiernégo Kowalskiégo (ze święceniami prezbiteratu, ale to tutaj nie jest ważne) i 2. stała część Mszy, któréj nie można pominąć. Proszę zwrócić uwagę na to, że komunja kapłana jest konieczna, a ministranta niekonieczna.
Cytat: ahmed w Maja 30, 2018, 20:02:47 pmjest to: 1. komunja wiernégo Kowalskiégo (ze święceniami prezbiteratu, ale to tutaj nie jest ważne) i 2. stała część Mszy, któréj nie można pominąć. Proszę zwrócić uwagę na to, że komunja kapłana jest konieczna, a ministranta niekonieczna.Wcześniej przedstawiał pan to nieco inaczej. Teraz jest logiczne rozróżnienie, które ukazuje jedną z różnic między Komunią kapłana a wiernego, ale nie rozumiem, dlaczego fakt numer dwa ma implikować pozycję stojącą.
Panie SN, o ile pamiętam Papież przyjmował komunię od tronu, na siedząco, którą przynosił mu diakon z ołtarza - co Pan na to powie?