A jak mamy sie zachować gdy na katechezie wciąż mowi sie o tych Ewangeliach?
Mówi sie dużo o Ewangelii Tomasza i Judasza. Ewangelia Tomasza jest uznana za apokryf, a ta druga ( Judasza ) Nawet w szkole na katechezach mówi sie o tych sprawach. Naprawdę nie wiadomo co o tym wszystkim myśleć.
A jak np.na wojnie się zabija żeby przeżyć to też z tego powodu sie idzie do piekła? Np.gladiatorzy to co mam robić ? Czekać aż cię zabiją? Czy co?
Cytat: tejonek w Stycznia 17, 2011, 18:38:57 pmA jak np.na wojnie się zabija żeby przeżyć to też z tego powodu sie idzie do piekła? Np.gladiatorzy to co mam robić ? Czekać aż cię zabiją? Czy co? Wolno się bronić. Na wojnie na pewno w jakiś sposób ograniczona jest wina, czasem może być nawet wyłączona- bo wykonuje się rozkazy, broni siebie, broni innych... Gladiatorów już na szczęście chyba nie ma. Nikt nie jest raczej zmuszany do walki dla zapewnienia uciechy gawiedzi. Gdy byli- hmm, nie wiem czy można to traktować w kategoriach obrony.
Cytat: tejonek w Stycznia 17, 2011, 18:38:57 pmA jak np.na wojnie się zabija żeby przeżyć to też z tego powodu sie idzie do piekła? Np.gladiatorzy to co mam robić ? Czekać aż cię zabiją? Czy co? W Nowym Katechizmie Diecezjalnym (wyd. Te Deum, str. 44) przy punkcie 161 (Kto grzeszy przeciwko zdrowiu i życiu bliźniego?) jest taki dodatek:"(...)Zabójstwo jest grzechem, wołającym o pomstę do nieba. Wolno zabić człowieka władzy państwowej dla ukarania zbrodni, żołnierzowi na wojnie, oraz każdemu człowiekowi w sprawiedliwej obronie własnej, jeżeli inaczej życia swego ocalić nie może.(...)"
Proszę Państwa jak państwo rozumieją słowo WOLNOŚĆ??? Bo takie z Wikipedii odpowiedzi są '' suche ''. Wole spytać na forum Pozdrawiam
Edit:Cytujja dorzucę swoje: czy święci w niebie widzą nasze grzechy jak je robimy, np. jak przeklinam to moja babcia to słyszy , ogólnie pytanie serioPo tym co pisze "Nowy Katechizm Diecezjalny" (o spowiedzi) można tak sądzić:"270.(...)Pamiętaj, że lepiej jest wyznać grzechy swoje zastępcy Pana Jezusa, aniżeli być zawstydzonym przed wszystkimi ludźmi na sądzie ostatecznym! Nie wstydź się wyznać grzechów swoich, kapłan jest związany świętą tajemnicą spowiedzi!" - Św. Jan Nepomucen.Wnioskując: Jeżeli jest w niebie to pewnie widzi. Nawet św.Pius X je widzi
ja dorzucę swoje: czy święci w niebie widzą nasze grzechy jak je robimy, np. jak przeklinam to moja babcia to słyszy , ogólnie pytanie serio