Badanie alkomatem wykazało, że kierujący autem był pijany; miał niemal 2 promile alkoholu w organizmie. Policja zatrzymała mu prawo jazdy, a następnego dnia miał on stawić się w miejscowej komendzie.Duchowny przyszedł na komendę w Łowiczu, ale policjant, który miał go przesłuchać, wyczuł od niego woń alkoholu. Badanie alkomatem wykazało, że mężczyzna jest nietrzeźwy. Miał prawie 1,8 promila alkoholu w organizmie. Został zatrzymany.66-letni ksiądz usłyszał w sobotę zarzuty spowodowania wypadku oraz kierowania samochodem w stanie nietrzeźwości. Jak poinformował rzecznik Prokuratury Okręgowej w Łodzi Krzysztof Kopania, podejrzanemu grozi kara do 5 lat więzienia.Według prokuratury duchowny umyślnie naruszył zasady bezpieczeństwa kierując samochodem w stanie nietrzeźwości. Okazało się, że ksiądz był już w 2010 roku skazany za jazdę po pijanemu.Jak powiedział Kopania, mężczyzna przyznał się do winy. Wyjaśnił, że alkohol pił zarówno w wigilię, pierwszy dzień świąt, a także bezpośrednio przed jazdą samochodem. Jak mówił, jechał dość szybko i stracił panowanie nad pojazdem. Spieszył się, by zdążyć w jednej z miejscowości odprawić mszę.
[...]I w związku z tym mam pytanie - jak to jest z ważnością takiej mszy odprawianej przez pijanego księdza?
Można uczestnicząc słuchać dowolnej liczby Mszy dziennie.
KPK 917 - Kto przyjął już Najświętszą Eucharystię, może ją ponownie tego samego dnia przyjąć jedynie podczas sprawowania Eucharystii, w której uczestniczy
L.I.Ch.Wiem że w tradycyjnie Katolicy mogli przyjąć jedną komunie Św. w ciągu teraz można dwie w tę sobotę mam pogrzeb kuzyna a jest to także pierwsza sobota miesiąca przez co chciał bym wziąć także udział w nabożeństwie zadość uczynienia za grzechy przeciw sercu NMP czy w tej wyjątkowej sytuacji mogę wziąć udział w dwóch Mszach Św.? Z góry Bóg zapłać za odpowiedz, z prośbą o modlitwę za dusze Sebastiana.
Cytat: kamilek w Stycznia 02, 2014, 01:23:42 amMożna uczestnicząc słuchać dowolnej liczby Mszy dziennie.Jeśli natomiast chodzi o przyjęcie Komunii świętej:CytujKPK 917 - Kto przyjął już Najświętszą Eucharystię, może ją ponownie tego samego dnia przyjąć jedynie podczas sprawowania Eucharystii, w której uczestniczy
Swoją drogą pamiętam, że przy mojej pierwszej spowiedzi przedkomunijnej (2004) księża wymawiali formułę rozgrzeszenia jeszcze po łacinie.
Cytat: conservative revolutionary w Stycznia 02, 2014, 18:44:00 pmSwoją drogą pamiętam, że przy mojej pierwszej spowiedzi przedkomunijnej (2004) księża wymawiali formułę rozgrzeszenia jeszcze po łacinie.Nową (Deus, Pater misericordiarum; Et ego te absolvo) czy starą (Dominus noster; Passio; Ego te absolvo)?
Myśli Pan, że ja to pamiętam?