Czasem chodziliśmy też z Marią do kościoła. Było tam przyjemnie ciepło, siadałem zawsze nad kratkami, przez które napływało ogrzane powietrze. Panowała głęboka cisza, wydawało się, że hałas uliczny dochodzi z bardzo daleka, a kościół był uspokajająco pusty: zwykle znajdowało się w nim tylko siedem lub osiem osób; czasem miałem uczucie, że biorę udział w tym cichym, smutnym zebraniu ostatnich wyznawców jakiejś sprawy, wielkiej w swojej bezsilności. Spotykaliśmy tam zwykle tylko stare kobiety. Pozbawiony wszelkiego patosu sposób, w jaki Heinrich Behlen odprawiał mszę, doskonale pasował do ciemnego, brzydkiego wnętrza. Raz nawet zastąpiłem nieobecnego ministranta pod koniecmszy, kiedy trzeba było przenieść Ewangelię z prawej strony ołtarza na lewą. Po prostu zauważyłem, że Heinrich nagle stracił pewność siebie, wypadł z rytmu, więc podbiegłem, wziąłem księgę z prawej strony ołtarza, przyklęknąłem na środku i przeniosłem ją na lewą stronę. Wydawało mi się, że byłoby nieuprzejmością z mojej strony, gdybym nie pomógł Heinrichowi w tej kłopotliwej sytuacji. Maria zaczerwieniła się po uszy, Heinrich uśmiechał się.
LICHCzy Bóg zna przyszłość?
Cytat: Darek w Maja 22, 2013, 20:04:04 pmLICHCzy Bóg zna przyszłość?Tak. Bóg jest ponad czasem. Pan Bóg zna los każdej istoty obdarzonej wolną wolą. Trzeba pamiętać jednak, że fakt ten nie ogranicza naszej wolności. Przykładowo to, że Bóg wie, czy ktoś zostanie potępiony, nie implikuje przeznaczenia danej osoby do wiecznego potępienia - wynika to tylko i wyłącznie z jej wolnego wyboru zła.
Cytat: STS w Maja 22, 2013, 21:34:34 pmCytat: Darek w Maja 22, 2013, 20:04:04 pmLICHCzy Bóg zna przyszłość?Tak. Bóg jest ponad czasem. Pan Bóg zna los każdej istoty obdarzonej wolną wolą. Trzeba pamiętać jednak, że fakt ten nie ogranicza naszej wolności. Przykładowo to, że Bóg wie, czy ktoś zostanie potępiony, nie implikuje przeznaczenia danej osoby do wiecznego potępienia - wynika to tylko i wyłącznie z jej wolnego wyboru zła.Całkowicie szczegółowo czy tylko w ogólnym zarysie planu Bożego?A może w różnych możliwościach?
L.I..ChJak wygląda pogrzeb Papieża emeryta?(Proszę o modlitwę aby żył jak najdłużej w zdrowiu i szczęściu z Bożym Błogosławieństwem i opieką MB a po zakończeniu ziemskiej pielgrzymki dostąpił szczęścia wiecznego oraz za jego czcigodnego następce.)