Czy bardziej poprawna jest forma Ono zmiażdży Ci głowę czy Ona zmiażdży Ci głowę?(Rdz 3, 15)
Wszystkie rozwiązania są też z teologicznego punktu widzenia poprawne.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy może ktoś z Państwa się orientuje czy w przypadku Chrztu Świętego udzielonego na Karolkowej, dokumenty (akt chrztu?) zostają w parafii św. Klemensa czy zostają przesłane do "naszej" parafii? Chodzi mi o to, że pierwszego syna ochrzcilismy w naszej parafii, a teraz ja bym chciał na Karolkowej, ale jak żona się dowie, że akt chrztu pierwszego dziecka będzie w "naszej" parafii, a drugiego u św. Klemena (gdzie z tego co mi się wydaje Duszpasterstwo Wiernych Tradycji jest jedynie rezydentem), to będzie zgrzyt.
Jak wygląda ślub monarchów w liturgii wschodniej czy używa się koron własnych lub koronacyjnych monarchy czy królowa jest koronowana w oddzielnej ceremonii czy ceremonia ślubna spełnia tę rolę?
Istniała żydowska Sybilla Sabejska (Sabbe, Sambethe), wedle źródeł żydowskich - córka Noego. Imię jej pochodzi prawdopodobnie od słowa "szabat" lub od imienia królowej Saby. Miała znać imię Boga, który zakończy dzieje świata sądem poprzedzonym przez przerażające znaki. Ona więc zachęcała Żydów do pokuty, nie odbierając zresztą nadziei, przez swe objawienia połączone często z groźbami, także przeciw poganom, oraz obietnicami mesjańskimi.