Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 18, 2025, 10:08:44 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232983 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 36 Drukuj
Autor Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie  (Przeczytany 160028 razy)
Sebastianus
aktywista

Katecheza o małżeństwie.
« Odpowiedz #270 dnia: Kwietnia 01, 2010, 14:52:12 pm »

Cytowałam to już, ale niektórych nie przekonuje. Nie mówię, że Msza, czy bierzmowanie jest nieważne u FSSPX- bo jest ważne, ale spowiedź i małżeństwo jest nieważne poza nadzwyczajnymi sytuacjami.

No tak - zagrożenie życia, bliska śmierć! Czyli małżeństwo przekreślamy.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #271 dnia: Kwietnia 01, 2010, 14:56:09 pm »

Z zagrożeniem życia, to przegięłam troszeczkę, mogą być i inne sytuacje- np. bardzo duża odległość do kapłana posiadającego jurysdykcję, chyba, ale z tym małżeństwem to... a powstańcy warszawscy ślub brali właśnie często gęsto z powodu zagrożenia życia!  ;D Bojąc się, że już mogą nie wrócić do narzeczonej, woleli wziąć ślub i dopełnić miłości... no ale wiadomo- inne czasy, dziś młodzież pewnie nie wiedziałaby, o co chodziło, choć akurat jak dla mnie ich postawa( powstańców) jest wzorcem ;)
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #272 dnia: Kwietnia 01, 2010, 15:10:49 pm »

Skad u panstwa ta rygorystyczna i zawezajaca interpretacja sprzeczna z duchem prawa kanonicznego ? Prosze pokazac mi jednego kanoniste katolickiego, dla ktorego nadzwyczajna sytuacja = zagrozenie zycia. Duza niedogodnosc to powod wystarczajacy. Komplikacje wynikajace z szukania odpowiedniego spowiednika sa taka niedogodnoscia.

Prawo zawsze interpretuje sie z korzyscia dla "slabszej" strony. Swieckie prawo zna zasade in dubio pro reo. Kosciol jest mniej brawarystyczny niz by sie to panstwu moglo wydawac. Np. w poprzednim rezimie KPK z 1917 roku nalezalo wypelniac obowiazek spowiedzi wielkanocnej w swojej parafii poza stanem koniecznosci lub wysokiej niedogodnosci. Kanonisci zgadzali sie, ze ta niedogodnosc to np. fakt, ze poklocilem sie z proboszczem. Znany pisarz katolicki La Varende az do smierci swego proboszcza jezdzil co niedziela do sasiedniej parafii :)
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
stefan
aktywista

« Odpowiedz #273 dnia: Kwietnia 01, 2010, 15:16:11 pm »

Szanowana Pani kilka wpisów przed stwierdziła że:
Cytowałam to już, ale niektórych nie przekonuje. Nie mówię, że Msza, czy bierzmowanie jest nieważne u FSSPX- bo jest ważne, ale spowiedź i małżeństwo jest nieważne poza nadzwyczajnymi sytuacjami.
Taką nadzwyczajna sytuację my katolicy mamy już ponad 40 lat. Czy to nie wystarczy?
Powstaną bowiem fałszywi chrystusowie i fałszywi prorocy, i czynić będą znaki wielkie i cuda, tak aby w błąd byli wprowadzeni (jeśli to być może) nawet i wybrani.Mt. 24).
-------------------
Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem, lecz chcę, by trwała w cichości? (1 Tm 2,11-1
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #274 dnia: Kwietnia 01, 2010, 16:21:22 pm »

Skad u panstwa ta rygorystyczna i zawezajaca interpretacja sprzeczna z duchem prawa kanonicznego ? Prosze pokazac mi jednego kanoniste katolickiego, dla ktorego nadzwyczajna sytuacja = zagrozenie zycia. Duza niedogodnosc to powod wystarczajacy. Komplikacje wynikajace z szukania odpowiedniego spowiednika sa taka niedogodnoscia.
A co ja napisałam 2 posty wcześniej ;)?

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Anna M
aktywista

« Odpowiedz #275 dnia: Kwietnia 01, 2010, 16:44:13 pm »

Jak tak czytam ten ciągle "odgrzewany kotlet" to już strach się bać! Jak tak czlowiek stanie przed Bożym trybunałem, a te wszystkie przepisy, paragrafy, etc... pokićkają się w głowie i co sam Pan Bóg na to powie?  :D  Ja to wezwę na pomoc pania cabagge obtrzaskaną w przepisach  ::) i pana jp7.  A w najlepszym wypadku schowam się za pana Fons Blaudi,  pan przemówi za wszystkich zwolenników spowiedzi  w FSSPX ;D Pan Bóg się uśmiechnie, owieczki przytuli i puści na pastwiska swoje. A przepisowców, skrupulantów odeśle na dalsze szkolenie się  na jakieś następne 40 lat, z obowiązkiem  pokuty uczestnictwa w NOM na modłę zachodnią.
Murka
aktywista

« Odpowiedz #276 dnia: Kwietnia 03, 2010, 12:28:35 pm »

Cytowałam to już, ale niektórych nie przekonuje.

Przepraszam, nie spostrzeglam wczesniej tego cytatu.

Nie przekonuje, gdyz wydaje mi sie absurdalne. I nie chodzi mi tu wylacznie o FSSPX, ale generalnie o sytuacje, w ktorej Kosciol mialby nie uzupelniac braku jurysdykcji zwyczajnej w przypadku spowiedzi tam, gdzie odprawia sie waznie Msza swieta, na ktorej czynimy zadosc niedzielnemu obowiazkowi.
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #277 dnia: Kwietnia 03, 2010, 12:43:20 pm »

Jak tak czytam ten ciągle "odgrzewany kotlet" to już strach się bać! Jak tak czlowiek stanie przed Bożym trybunałem, a te wszystkie przepisy, paragrafy, etc... pokićkają się w głowie i co sam Pan Bóg na to powie?  :D  Ja to wezwę na pomoc pania cabagge obtrzaskaną w przepisach  ::) i pana jp7.  A w najlepszym wypadku schowam się za pana Fons Blaudi,  pan przemówi za wszystkich zwolenników spowiedzi  w FSSPX ;D Pan Bóg się uśmiechnie, owieczki przytuli i puści na pastwiska swoje. A przepisowców, skrupulantów odeśle na dalsze szkolenie się  na jakieś następne 40 lat, z obowiązkiem  pokuty uczestnictwa w NOM na modłę zachodnią.
  Pomyliła Pani sąd szczegółowy z ostatecznym tak w ogóle ;) A poza tym myślę, że nie da mi Pan Bóg takiej pokuty. Myślę, że jednych( spowiedzi u FSSPX) i drugich ( spowiedzi u FSSP, IDP i księży "nomowych", ale tradycyjnych) przytuli ;) A ja w przepisach otrzaskana nie jestem, nie wiele wiem.

A tak w ogóle to... cicho bądźta w Wielką Sobotę, a nie kłóćta się!

r.j.
bywalec
**

AMDG!

« Odpowiedz #278 dnia: Kwietnia 05, 2010, 23:09:42 pm »

A ja się bardzo dziś zirytowałem na IDP, za którym dotychczas murem stałem.
Subdiakon Sergiusz głosi wśród wiernych pogląd, iż "księża z FSSPX zaciągają na siebie grzechy, udzielając sakramentów
i jednocześnie wierni przyjmując je mając taką świadomość są współwinny i mają na sobie grzech"  :-X

Pierdoły typu "można brać udział we Mszy św. ale nie można pójść do Komunii"...

:-X :-X :-X
x. Konstantyn Najmowicz
aktywista

« Odpowiedz #279 dnia: Kwietnia 05, 2010, 23:26:32 pm »

A ja się bardzo dziś zirytowałem na IDP, za którym dotychczas murem stałem.
Subdiakon Sergiusz...
Więc na kogo się Pan zdenerwował?
Instaurare omnia in Christo!
Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga.
Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski!
św. German z Konstantynopola
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #280 dnia: Kwietnia 05, 2010, 23:30:31 pm »

Pierdoły typu "można brać udział we Mszy św. ale nie można pójść do Komunii"...
Taki pogląd kiedyś czytałem u ks. Zuhlsdorfa.
zdewirtualizować awatary
Eligiusz
aktywista

ś.p. Anna Walentynowicz
« Odpowiedz #281 dnia: Kwietnia 06, 2010, 00:13:42 am »

@ r.j.
Trudno mi jakoś w to uwierzyć. Słyszał Pan to na własne uszy czy to raczej opowieść z cyklu "jedna baba drugiej babie" ?
Moim zdaniem, na razie nie ma jeszcze powodów, żeby zaprzestać wspierania IBP. Nie wierzę, że taki np. ksiądz Filip mógłby podobne kocopoły zacząć wygadywać. Rodowód zobowiązuje!
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #282 dnia: Kwietnia 06, 2010, 09:24:10 am »

Ks. Z jako "reformiarz reformy" to akurat moze taki poglad glosic, ks. Laguérie na pewno czegos takiego by nie powiedzial (pisal cos dokadnie odwrotnego na swoim blogu). Prosilbym o sprawdzenie zrodel bo do ks. Orzeszko raczej cos takiego nie pasuje. W tradiswiatku przytaczana opinia pasuje jak ulal do lewego skrzydla petrystow.
r.j.
bywalec
**

AMDG!

« Odpowiedz #283 dnia: Kwietnia 08, 2010, 19:19:28 pm »

Informacja jest pewna. Przykre to ale chyba mamy i lewe skrzydło w IDP.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #284 dnia: Kwietnia 09, 2010, 05:08:52 am »

Mamy, jak w kazdej spolecznosci - takich co sie po radiach Szalom udzielaja i o Szoah rozpisuja - ale nie tu akurat sie spodziewalem strzalu zza wegla.
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 36 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!