Nie za bardzo wiem na co tu uważać, powyżej odświeżając ten watek pisze wiecej o spowiedzi:http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,396.msg201318.html#msg201318Spowiedź zawsze była i jest ważna! Dobrze, że papież Franciszek to powiedział przy Jubileuszowym Roku Miłosierdzia.
Czy Bractwu została przyznana jurystykcja zwyczajna jeśli chodzi o sakrament pokuty?
Cytat: BMK w Września 01, 2015, 23:34:22 pmCzy Bractwu została przyznana jurystykcja zwyczajna jeśli chodzi o sakrament pokuty?Dokładnie tak.
Dokument ten mówi o jurysdykcji zwyczajnej, której bractwo nie posiada. Nic nie wspomina o jurysdykcji zastępczej, na którą powołuje się Bractwo.
Jeśli będzie ważna przez rok, to czy potem bez "prolongaty" jak Rok Miłosierdzia się skończy, będzie nieważna? Czy wtedy o 23:59 przestanie obowiązywać ta nieoczekiwana "dyspensa"?
Cytat: CiociaA w Września 02, 2015, 00:29:42 amJeśli będzie ważna przez rok, to czy potem bez "prolongaty" jak Rok Miłosierdzia się skończy, będzie nieważna? Czy wtedy o 23:59 przestanie obowiązywać ta nieoczekiwana "dyspensa"?Są 3 możliwości1. Wygaśnie2. Zostanie przedłużona3. Nie będzie już potrzebna, bo nastąpi powrót do pełnej jedności.Moim zdaniem wiele zmierza do 3, a jeżeli nie zdążą to będzie 2. 1 jest mało prawdopodobne
Spowiedź w Bractwie była i jest. Kto czyta i pomyśli to przecież jest tu wpis sprzed pięciu lat:
Wszyscy jakoś przeoczyli fakt, że Franciszek udzielił w tym samym akcie miłosierdzia ( typowa modernistyczna zagrywka: dobro wymieszane ze złem, prawda z fałszem) wszystkim kapłanompozwolenia na rozgrzeszanie aborcji. W wielu posoborowych kościołach na Zachodzie będzie to możliwość uzyskania rozgrzeszenia z aborcji podczas spowiedzi powszechnej, zbiorowego aktu skruchy ( "Panie zmiłuj się") i zbiorowego rozgrzeszenia.
Również z tego powodu postanowiłem, mimo wszelkich przeciwnych rozporządzeń, upoważnić wszystkich kapłanów w Roku Jubileuszowym do rozgrzeszenia z grzechu aborcji osób, które jej dokonały, żałują tego z całego serca i proszą o przebaczenie. Niech kapłani przygotują się do tego wielkiego zadania, by potrafili łączyć słowa szczerego przyjęcia z refleksją, która pomoże zrozumieć popełniony grzech oraz wskaże drogę autentycznego nawrócenia, by pojąć prawdziwe i wielkoduszne przebaczenie Ojca, który wszystko odnawia swoją obecnością.
Cytat: CiociaA w Września 02, 2015, 14:46:28 pmWszyscy jakoś przeoczyli fakt, że Franciszek udzielił w tym samym akcie miłosierdzia ( typowa modernistyczna zagrywka: dobro wymieszane ze złem, prawda z fałszem) wszystkim kapłanompozwolenia na rozgrzeszanie aborcji. W wielu posoborowych kościołach na Zachodzie będzie to możliwość uzyskania rozgrzeszenia z aborcji podczas spowiedzi powszechnej, zbiorowego aktu skruchy ( "Panie zmiłuj się") i zbiorowego rozgrzeszenia.Czyżby?CytujRównież z tego powodu postanowiłem, mimo wszelkich przeciwnych rozporządzeń, upoważnić wszystkich kapłanów w Roku Jubileuszowym do rozgrzeszenia z grzechu aborcji osób, które jej dokonały, żałują tego z całego serca i proszą o przebaczenie. Niech kapłani przygotują się do tego wielkiego zadania, by potrafili łączyć słowa szczerego przyjęcia z refleksją, która pomoże zrozumieć popełniony grzech oraz wskaże drogę autentycznego nawrócenia, by pojąć prawdziwe i wielkoduszne przebaczenie Ojca, który wszystko odnawia swoją obecnością.Kapłani mogą rozgrzeszyć tych, którzy "z całego serca żałują" (w spowiedzi powszechnej tego nie stwierdzą...) oraz "wskazać drogę autentycznego nawrócenia" - to odnosi się do spowiedzi.
(...) Czy naprawdę myśli Pani, (...)