Czy ksiądz przechodzący do FSSPX (tak jak niedawno x. Najmowicz) automatycznie traci jurysdykcję zwyczajną?
Cytat: binraf w Stycznia 26, 2012, 23:15:17 pmCytat: adaltare w Stycznia 26, 2012, 21:31:02 pmCytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.U protestantów niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego . Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina . Chyba jednak nie można.Podobnie można było argumentować w czasach pierwszych chrześcijan- rzymscy bogowie nie istnieją, to można rzucić nieco kadzidła przed ich ołtarze, ale na zasadzie spowodowania ładniejszego zapachu w powietrzu...
Cytat: adaltare w Stycznia 26, 2012, 21:31:02 pmCytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.U protestantów niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego . Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina .
Cytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.
Przecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii.
Cytat: ms w Lutego 23, 2012, 15:35:09 pmCzy ksiądz przechodzący do FSSPX (tak jak niedawno x. Najmowicz) automatycznie traci jurysdykcję zwyczajną?Formalnie - potrzebna do tego ekskardynacja.
Nie ma. A trzeba jeszcze dodać, że nie ma czegoś takiego jak "kościół protestancki". Można to-to nazywać "wspólnotą kościelną", a bardziej precyzyjnie sektą, ale nie kościołem. Kościół jest tylko jeden.
Cytat: jp7 w Lutego 23, 2012, 16:39:08 pmCytat: ms w Lutego 23, 2012, 15:35:09 pmCzy ksiądz przechodzący do FSSPX (tak jak niedawno x. Najmowicz) automatycznie traci jurysdykcję zwyczajną?Formalnie - potrzebna do tego ekskardynacja.Skoro już ktoś to odświeżył, to pozwolę sobie skomentować to co powyżej: bzdura, totalna bzdura.
Ciekawym w jakich przypadkach, podług tego "wykładowcy", ordynariusz "może udzielić jednorazowo zgodę na protestancką komunię"...to są jakieś jaja chyba