Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 15, 2025, 23:06:09 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232977 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 36 Drukuj
Autor Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie  (Przeczytany 159724 razy)
darl
uczestnik

« Odpowiedz #420 dnia: Lutego 23, 2012, 13:46:01 pm »

U moderistów ważność wątpliwa. np: że całowałem koran. I pouczenie że to nie grzech.
ms
rezydent

« Odpowiedz #421 dnia: Lutego 23, 2012, 15:35:09 pm »

Czy ksiądz przechodzący do FSSPX (tak jak niedawno x. Najmowicz) automatycznie traci jurysdykcję zwyczajną?
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #422 dnia: Lutego 23, 2012, 16:39:08 pm »

Czy ksiądz przechodzący do FSSPX (tak jak niedawno x. Najmowicz) automatycznie traci jurysdykcję zwyczajną?
Formalnie - potrzebna do tego ekskardynacja.

Kan. 267 -
    § 1. Aby duchowny już inkardynowany mógł być ważnie inkardynowany do innego Kościoła partykularnego, winien otrzymać od biskupa diecezjalnego podpisane przez niego pismo ekskardynujące i jednocześnie pismo inkardynujące podpisane przez biskupa diecezjalnego Kościoła partykularnego, do którego pragnie się inkardynować.
    § 2. Udzielona w ten sposób ekskardynacja osiąga swój skutek z chwilą inkardynacji w innym Kościele partykularnym.

Kan. 268 -
    § 1. Duchowny, który przesiedlił się zgodnie z przepisami prawa z własnego Kościoła partykularnego do innego, po upływie pięciu lat zostaje na mocy samego prawa inkardynowany do tego Kościoła partykularnego, jeśli taką wolę wyraził na piśmie, zarówno biskupowi diecezjalnemu Kościoła goszczącego, jak i własnemu biskupowi diecezjalnemu i żaden z nich nie wyraził na piśmie sprzeciwu w ciągu czterech miesięcy od otrzymania pisma.
    § 2. Przez włączenie na stałe lub definitywne do instytutu życia konsekrowanego albo do stowarzyszenia życia apostolskiego, duchowny, który zgodnie z postanowieniem kan. 266, § 2, zostaje inkardynowany do takiego instytutu lub stowarzyszenia, jest ekskardynowany z własnego Kościoła partykularnego.
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2012, 16:41:39 pm wysłana przez jp7 » Zapisane
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
sayalius
Gość
« Odpowiedz #423 dnia: Lipca 30, 2012, 23:49:10 pm »

Przecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii.

Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.
Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.
Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.

U protestantów  niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego .  Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina .  ;D ;)
Chyba jednak nie można.
Podobnie można było argumentować w czasach pierwszych chrześcijan- rzymscy bogowie nie istnieją, to można rzucić nieco kadzidła przed ich ołtarze, ale na zasadzie spowodowania ładniejszego zapachu w powietrzu...

Wiem, że od dawna tu nikt nic nie napisał, ale... w tej dyskusji, do której ktoś może niewinnie zaglądnąć przeglądając FK (jak np. ja...), nikt nie wspomniał o tym, że NIE MA interkomunii między kościołem protestanckim a Kościołem Katolickim. Nie ma. I dlatego nie wolno przyjmować komunii w zborach protestanckich. Jedynie za wyjątkową zgodą swego Ordynariusza, z przyczyn niezwykle ważnych etc., Ordynariusz udziela takiej zgody na jednorazową komunię.

Podobnie sprawa ma się z prawosławiem. Choć sakramenty są ważne, to jednak nie można przyjmować komunii, dlatego, że w Kościele Prawosławnym przyjęcie Komunii oznacza publiczne przyznanie się (przejście?) na prawosławie, a więc dla katolika jest to wyparcie się wiary. Poza tym, również nie ma interkomunii.

Tę niezwykle złożoną kwestię wyjaśniał nam w seminarium wykładowca.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #424 dnia: Lipca 31, 2012, 00:01:54 am »

A kto jemu wyjasnil? Wykladowca w seminarium, a nie zna prawa kanonicznego (844 §2 et ss)?

Z komunia u prawoslawnych jako przystapieniu do Kosciola to jest urban legend.

Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
sayalius
Gość
« Odpowiedz #425 dnia: Lipca 31, 2012, 00:17:26 am »

Tzn, doprecyzowanie - prawosławni traktują to jako "przejście na prawosławie". Jednak, ogólna i najważniejsza zasada - nie ma interkomunii.
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #426 dnia: Lipca 31, 2012, 00:25:08 am »

Nie ma.
A trzeba jeszcze dodać, że nie ma czegoś takiego jak "kościół protestancki". Można to-to nazywać "wspólnotą kościelną", a bardziej precyzyjnie sektą, ale nie kościołem. Kościół jest tylko jeden.
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
lapsi
bywalec
**

« Odpowiedz #427 dnia: Lipca 31, 2012, 00:30:47 am »

Skoro już ktoś to odświeżył, to pozwolę sobie skomentować to co powyżej: bzdura, totalna bzdura.
sayalius
Gość
« Odpowiedz #428 dnia: Lipca 31, 2012, 00:35:34 am »

Nie ma.
A trzeba jeszcze dodać, że nie ma czegoś takiego jak "kościół protestancki". Można to-to nazywać "wspólnotą kościelną", a bardziej precyzyjnie sektą, ale nie kościołem. Kościół jest tylko jeden.

miałem ten kościół protestancki dać w cudzysłów, ale póki co uczę się forum i nie wydało mi się to stosowne... zamiast tego dałem specjalnie z małych liter :)

Mea culpa. Na przyszłość się poprawię.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #429 dnia: Lipca 31, 2012, 09:20:18 am »

Ciekawym w jakich przypadkach, podług tego "wykładowcy", ordynariusz "może udzielić jednorazowo zgodę na protestancką komunię"...to są jakieś jaja chyba ??? ;D
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #430 dnia: Lipca 31, 2012, 09:50:53 am »

Skoro już ktoś to odświeżył, to pozwolę sobie skomentować to co powyżej: bzdura, totalna bzdura.
Gdyż?
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
sayalius
Gość
« Odpowiedz #431 dnia: Lipca 31, 2012, 11:46:48 am »

Ciekawym w jakich przypadkach, podług tego "wykładowcy", ordynariusz "może udzielić jednorazowo zgodę na protestancką komunię"...to są jakieś jaja chyba ??? ;D

To jest super zawiłe i praktycznie się nie zdarza. Ale ordynariusz ma takie prawo. Załóżmy, że jesteśmy w miejscu, gdzie są tylko zbory, nie ma żadnych kościołów, ani cerkwii (bo prędzej już tutaj by można) i mamy ogromne pragnienie komunii ze względu na naszą pobożność. Można się starać o takie pozwolenie. Ale tak jak mówię - to się praktycznie nie zdarza. Wykładowca powiedział, że za 25 lat kapłaństwa JEDEN raz słyszał o takim pozwoleniu.

Lepiej jednak trzymać się zasady, że: nie ma interkomunii, nie chodzę do zboru i już. :)
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #432 dnia: Lipca 31, 2012, 12:24:50 pm »

Pozwolenie na symulacje sakramentu to dosc smiala teza. A jesli jesteśmy w miejscu, gdzie są tylko mezczyzni, nie ma żadnych kobiet, ani dziewczynek i mamy ogromne pragnienie, to mozemy prosic ordynariusza o pozwolenie na slub z mezczyzna?

Wg. tradycyjnej dyscypliny interkomunia to communicatio in sacris, zawsze zakazana i oblozona karami koscielnymi. Wg. nowej dyscypliny (kan. 844) warunkow przystapienia do komunii u szafarza niekatolickiego jest kilka :
- teologiczne praesupondendum, ze komunia jest wazna, co wyklucza komunie u ogromnej wiekszosci protestantow i anglikanow
- istnienie konieczności lub prawdziwego (czyli nie subiektywnego) pożytku duchowego
- fizyczna lub moralna niemożliwosc udania się do szafarza katolickiego
- brak niebezpieczeństwa błędu lub indyferentyzmu
- jakas forma porozumienia z wladzami wspolnot,z  ktorymi Kosciol lokalny chce praktykowac interkomunie.

W zasadzie, moim zdaniem, wypelnienie wszystkich tych warunkow jest praktycznie niemozliwe.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Robert
aktywista

« Odpowiedz #433 dnia: Lipca 31, 2012, 14:01:29 pm »

a nic wykladowca nie mowil o komunii św. duchowej? święci praktykowali jezeli nie mogli przystępowac sakramentalnie.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #434 dnia: Lipca 31, 2012, 14:09:28 pm »

a o zgodzie "ordynariusza" na niezobowiązującą pozamałżeńską "pochędóżkę" nic nie mówił...???
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 36 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!