Cytat: Kamil w Stycznia 27, 2012, 00:49:19 amCytat: binraf w Stycznia 26, 2012, 23:15:17 pmCytat: adaltare w Stycznia 26, 2012, 21:31:02 pmCytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.U protestantów niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego . Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina . Chyba jednak nie można.Podobnie można było argumentować w czasach pierwszych chrześcijan- rzymscy bogowie nie istnieją, to można rzucić nieco kadzidła przed ich ołtarze, ale na zasadzie spowodowania ładniejszego zapachu w powietrzu...Nikt w tym protestanckim szambie nie będzie uczestniczył ale jak jest udzielana ,, komunia '' to dawaj idziemy na żarcie . Podobnie jak w markecie Hostessy rozdają próbki jedzenia w Pradze czeskiej nawet można skosztować za free alkoholu (idziemy , idziemy na jednego) . W kościele św. Trójcy niema ołtarza bo nie był konsekrowany . Podobny mebel ale nie do samo ( sedes to nie tron ) .
Cytat: binraf w Stycznia 26, 2012, 23:15:17 pmCytat: adaltare w Stycznia 26, 2012, 21:31:02 pmCytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.U protestantów niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego . Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina . Chyba jednak nie można.Podobnie można było argumentować w czasach pierwszych chrześcijan- rzymscy bogowie nie istnieją, to można rzucić nieco kadzidła przed ich ołtarze, ale na zasadzie spowodowania ładniejszego zapachu w powietrzu...
Cytat: adaltare w Stycznia 26, 2012, 21:31:02 pmCytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.U protestantów niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego . Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina .
Cytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.
Przecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii.
Cytat: Guldenmond w Stycznia 27, 2012, 07:29:39 amCytat: ryszard1966 w Stycznia 27, 2012, 07:20:27 am W dodatku kielich jest nakryty welonem w kolorze liturgicznym. wystroj kielicha mszalnego w liturgii przedsoborowej bo przeciez nom-mszal nic o welonie nie mowi... Ależ Kolego, co też Kolega: "Kielich należy przykryć welonem, który może być w kolorze dnia lub biały." /OWMR nr 118/.
Cytat: ryszard1966 w Stycznia 27, 2012, 07:20:27 am W dodatku kielich jest nakryty welonem w kolorze liturgicznym. wystroj kielicha mszalnego w liturgii przedsoborowej bo przeciez nom-mszal nic o welonie nie mowi...
W dodatku kielich jest nakryty welonem w kolorze liturgicznym.
Cytat: binraf w Stycznia 27, 2012, 09:33:14 amCytat: Kamil w Stycznia 27, 2012, 00:49:19 amCytat: binraf w Stycznia 26, 2012, 23:15:17 pmCytat: adaltare w Stycznia 26, 2012, 21:31:02 pmCytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.U protestantów niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego . Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina . Chyba jednak nie można.Podobnie można było argumentować w czasach pierwszych chrześcijan- rzymscy bogowie nie istnieją, to można rzucić nieco kadzidła przed ich ołtarze, ale na zasadzie spowodowania ładniejszego zapachu w powietrzu...Nikt w tym protestanckim szambie nie będzie uczestniczył ale jak jest udzielana ,, komunia '' to dawaj idziemy na żarcie . Podobnie jak w markecie Hostessy rozdają próbki jedzenia w Pradze czeskiej nawet można skosztować za free alkoholu (idziemy , idziemy na jednego) . W kościele św. Trójcy niema ołtarza bo nie był konsekrowany . Podobny mebel ale nie do samo ( sedes to nie tron ) .Przepraszam, ale czemu ten język ma służyć?
Cytat: Michał Barcikowski w Stycznia 27, 2012, 10:19:02 amCytat: binraf w Stycznia 27, 2012, 09:33:14 amCytat: Kamil w Stycznia 27, 2012, 00:49:19 amCytat: binraf w Stycznia 26, 2012, 23:15:17 pmCytat: adaltare w Stycznia 26, 2012, 21:31:02 pmCytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.U protestantów niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego . Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina . Chyba jednak nie można.Podobnie można było argumentować w czasach pierwszych chrześcijan- rzymscy bogowie nie istnieją, to można rzucić nieco kadzidła przed ich ołtarze, ale na zasadzie spowodowania ładniejszego zapachu w powietrzu...Nikt w tym protestanckim szambie nie będzie uczestniczył ale jak jest udzielana ,, komunia '' to dawaj idziemy na żarcie . Podobnie jak w markecie Hostessy rozdają próbki jedzenia w Pradze czeskiej nawet można skosztować za free alkoholu (idziemy , idziemy na jednego) . W kościele św. Trójcy niema ołtarza bo nie był konsekrowany . Podobny mebel ale nie do samo ( sedes to nie tron ) .Przepraszam, ale czemu ten język ma służyć?Jak karnawał to karnawał ekumeniczny .
Cytat: binraf w Stycznia 27, 2012, 12:40:08 pmCytat: Michał Barcikowski w Stycznia 27, 2012, 10:19:02 amCytat: binraf w Stycznia 27, 2012, 09:33:14 amCytat: Kamil w Stycznia 27, 2012, 00:49:19 amCytat: binraf w Stycznia 26, 2012, 23:15:17 pmCytat: adaltare w Stycznia 26, 2012, 21:31:02 pmCytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.U protestantów niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego . Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina . Chyba jednak nie można.Podobnie można było argumentować w czasach pierwszych chrześcijan- rzymscy bogowie nie istnieją, to można rzucić nieco kadzidła przed ich ołtarze, ale na zasadzie spowodowania ładniejszego zapachu w powietrzu...Nikt w tym protestanckim szambie nie będzie uczestniczył ale jak jest udzielana ,, komunia '' to dawaj idziemy na żarcie . Podobnie jak w markecie Hostessy rozdają próbki jedzenia w Pradze czeskiej nawet można skosztować za free alkoholu (idziemy , idziemy na jednego) . W kościele św. Trójcy niema ołtarza bo nie był konsekrowany . Podobny mebel ale nie do samo ( sedes to nie tron ) .Przepraszam, ale czemu ten język ma służyć?Jak karnawał to karnawał ekumeniczny .Postawa: inni oszaleli, to ja oszaleję jeszcze bardziej nie jest rozsądna. Ani katolicka.
Cytat: Michał Barcikowski w Stycznia 27, 2012, 12:54:13 pmCytat: binraf w Stycznia 27, 2012, 12:40:08 pmCytat: Michał Barcikowski w Stycznia 27, 2012, 10:19:02 amCytat: binraf w Stycznia 27, 2012, 09:33:14 amCytat: Kamil w Stycznia 27, 2012, 00:49:19 amCytat: binraf w Stycznia 26, 2012, 23:15:17 pmCytat: adaltare w Stycznia 26, 2012, 21:31:02 pmCytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.U protestantów niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego . Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina . Chyba jednak nie można.Podobnie można było argumentować w czasach pierwszych chrześcijan- rzymscy bogowie nie istnieją, to można rzucić nieco kadzidła przed ich ołtarze, ale na zasadzie spowodowania ładniejszego zapachu w powietrzu...Nikt w tym protestanckim szambie nie będzie uczestniczył ale jak jest udzielana ,, komunia '' to dawaj idziemy na żarcie . Podobnie jak w markecie Hostessy rozdają próbki jedzenia w Pradze czeskiej nawet można skosztować za free alkoholu (idziemy , idziemy na jednego) . W kościele św. Trójcy niema ołtarza bo nie był konsekrowany . Podobny mebel ale nie do samo ( sedes to nie tron ) .Przepraszam, ale czemu ten język ma służyć?Jak karnawał to karnawał ekumeniczny .Postawa: inni oszaleli, to ja oszaleję jeszcze bardziej nie jest rozsądna. Ani katolicka. Przynależność do błędu i stałe tkwienie w grzechu skazuje tych ludzi na wieczne potępienie.
W kościele św. Trójcy niema ołtarza bo nie był konsekrowany . Podobny mebel ale nie do samo ( sedes to nie tron ) .
Cytat: binraf w Stycznia 27, 2012, 09:33:14 am W kościele św. Trójcy niema ołtarza bo nie był konsekrowany . Podobny mebel ale nie do samo ( sedes to nie tron ) . czyli pana zdaniem ludy starozytne tez nie mialy oltarzy?
Były bo był charakter ofiarny . W kościele św. Trójcy msze mają charakter pamiątki i uczty a nie ofiary .
Cytat: binraf w Stycznia 27, 2012, 13:51:51 pmByły bo był charakter ofiarny . W kościele św. Trójcy msze mają charakter pamiątki i uczty a nie ofiary . zapewne znalazlaby sie jakas wiara poganska, ktora kladzie nacisk na upamietnienie i uczte, a mimo to ma oltarze. [ ale i tak widze, ze nie przekonam - wiecej w sprawie oltarzowej sie nie wypowiem ]
Bokotemat się straszny zrobił. Było pytanie o chlebki u prawosławnych/grekokatolików wystawiane po Mszy świętej. To prosfora, co do gatunku ten sam chleb pszenny kwaszony, który jest materią Eucharystii, ale nie konsekrowany, tylko zwyczajnie poświęcony( jak nasz opłatek wigilijny). Wiem, że zwłaszcza w Oktawie Wielkanocy wystawiają je do brania, często pokrojone, przynajmniej u grekokatolików. Schizmatyków nie odwiedzam i nie planuję.
bałem się to brać bo ks. był tylko grecko jednojęzyczny dziad do obrazu a obraz ani razu . Próbowałem mu wytłumaczyć że jestem tradycjonalistą katolickim i naprawdę nie dało się .