Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 16, 2025, 00:44:41 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232977 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 36 Drukuj
Autor Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie  (Przeczytany 159844 razy)
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #390 dnia: Stycznia 26, 2012, 23:12:21 pm »

Uczucie z definicji jest subiektywne, Droga Koleżanko.
Nie kolegujemy się.  Rozmawiamy.

Będąc na FK stajemy się członkami społeczności, czyli Kolegami.

Pojadę dzisiejszym klasykiem:
"Anna Grodzka": "W języku polskim wyrażenie pan nie jest obraźliwe"
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
binraf
aktywista

« Odpowiedz #391 dnia: Stycznia 26, 2012, 23:15:17 pm »

Przecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii.

Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.
Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.
Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.

U protestantów  niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego .  Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina .  ;D ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2012, 23:22:26 pm wysłana przez binraf » Zapisane
Wolność gospodarcza jako źródło sukcesu. Etyka jako fundament wolności.
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #392 dnia: Stycznia 26, 2012, 23:37:11 pm »

Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina;D ;)

Dobra wyżerka to np. schabowy i bigos. Tego u heretyków raczej Pan nie dostanie.
A wino lepiej wybrać samemu w dobrym sklepie - chyba, że komuś jest wszystko jedno.   :D

EDIT :
Najfajniejsze tanie wina to "mszalne schizmatyckie" (bułgarskie i mołdawskie) typu "Stary Mnich", "Dobry Pasterz" itd.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2012, 23:42:09 pm wysłana przez PTRF » Zapisane
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
binraf
aktywista

« Odpowiedz #393 dnia: Stycznia 26, 2012, 23:56:00 pm »

Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina;D ;)

Dobra wyżerka to np. schabowy i bigos.

U protestantów taka moderna ze można zaproponować ,,komunię''  z  bigosu i schabowych .    ;D ;D ;D

Teraz na poważnie . Co to za chlebki rozdawane po liturgii prawosławnej . Ktoś wie ?
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #394 dnia: Stycznia 27, 2012, 00:03:47 am »

A wino lepiej wybrać samemu w dobrym sklepie - chyba, że komuś jest wszystko jedno.   :D

Szanujący się człowiek pije wino z kolegami a nie z przygodnie spotkanymi żulikami
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
adaltare
rezydent

« Odpowiedz #395 dnia: Stycznia 27, 2012, 00:24:03 am »

Szanujący się człowiek pije wino z kolegami a nie z przygodnie spotkanymi żulikami
Nie wywołuj Pan kolegi z lasu.
Kryzys Kościoła to kryzys odpowiedzialności biskupów.
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #396 dnia: Stycznia 27, 2012, 00:24:25 am »

Zatem zapraszam Pana na wino :D
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #397 dnia: Stycznia 27, 2012, 00:49:19 am »

Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.
Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.

U protestantów  niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego .  Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina .  ;D ;)
Chyba jednak nie można.
Podobnie można było argumentować w czasach pierwszych chrześcijan- rzymscy bogowie nie istnieją, to można rzucić nieco kadzidła przed ich ołtarze, ale na zasadzie spowodowania ładniejszego zapachu w powietrzu...
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #398 dnia: Stycznia 27, 2012, 07:04:46 am »

U protestantów taka moderna ze można zaproponować ,,komunię''  z  bigosu i schabowych . 

u protestantow * taka moderna, ze komunie przyjmuje sie na kleczaco.

*luteran polskich
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #399 dnia: Stycznia 27, 2012, 07:20:27 am »

To prawda. W dodatku np. w zborze św. Trójcy w Warszawie ,,przedsoborowy" ołtarz, 6 świec i duży krucyfiks na nim.  W dodatku kielich jest nakryty welonem w kolorze liturgicznym. l Taki widok w kościołach katolickich jest już niestety rzadkością. A w kalendarzu liturgicznym zachowano np. starożytny okres przedpościa, który katoliccy hierarchowie zlikwidowali w 1969 roku.
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #400 dnia: Stycznia 27, 2012, 07:29:39 am »

W dodatku kielich jest nakryty welonem w kolorze liturgicznym. 
wystroj kielicha mszalnego w liturgii przedsoborowej  bo przeciez nom-mszal nic o welonie nie mowi...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2012, 07:33:08 am wysłana przez Guldenmond » Zapisane
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #401 dnia: Stycznia 27, 2012, 08:56:45 am »

W dodatku kielich jest nakryty welonem w kolorze liturgicznym. 
wystroj kielicha mszalnego w liturgii przedsoborowej  bo przeciez nom-mszal nic o welonie nie mowi...

Ależ Kolego, co też Kolega:

"Kielich należy przykryć welonem, który może być w kolorze dnia lub biały." /OWMR nr 118/.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #402 dnia: Stycznia 27, 2012, 09:04:55 am »

Panie Michale, w wielu wypadkach (np. na NOM o godzinie 6 rano  w bazylice św. Krzyża w Warszawie kapłan wychodzi do mszy niosąc kielich nieprzykryty welonem) jest inaczej. Nawet w kościele św. Klemensa siostra zakonna zakrystianka szykując ołtarz do NOM stawia na ołtarzu kielich nieprzykryty welonem. przepisy swoje, a życie swoje.
stary kontra
aktywista

« Odpowiedz #403 dnia: Stycznia 27, 2012, 09:27:06 am »

W takich wyjątkowych okolicznościach dzieją się wyjątkowe rzeczy.
W Katyniu np. nabożeństwo bożonarodzeniowe odprawiał rabin - polski oficer
a to dlatego, że wszystkich kapłanów przed świętami rozstrzelano.
Niemożliwe, rabin Steinberg był wtedy w drodze na Butyrki. Jeśli coś pomyliłem, proszę o sprostowanie.
binraf
aktywista

« Odpowiedz #404 dnia: Stycznia 27, 2012, 09:33:14 am »

Chyba jednak nie można.
Podobnie można było argumentować w czasach pierwszych chrześcijan- rzymscy bogowie nie istnieją, to można rzucić nieco kadzidła przed ich ołtarze, ale na zasadzie spowodowania ładniejszego zapachu w powietrzu...

Nikt w tym protestanckim szambie nie będzie uczestniczył ale jak jest udzielana ,, komunia '' to dawaj idziemy na żarcie . Podobnie jak w markecie Hostessy rozdają próbki jedzenia w Pradze czeskiej nawet można skosztować za free alkoholu (idziemy , idziemy na jednego) . ;) W kościele św. Trójcy niema ołtarza    bo nie był konsekrowany . Podobny mebel ale nie do samo ( sedes to nie tron ) .
« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2012, 09:39:33 am wysłana przez binraf » Zapisane
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 36 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!