Cytat: genowefa w Stycznia 26, 2012, 14:28:05 pmCytat: Michał Barcikowski w Stycznia 26, 2012, 14:17:13 pmUczucie z definicji jest subiektywne, Droga Koleżanko.Nie kolegujemy się. Rozmawiamy.Będąc na FK stajemy się członkami społeczności, czyli Kolegami.
Cytat: Michał Barcikowski w Stycznia 26, 2012, 14:17:13 pmUczucie z definicji jest subiektywne, Droga Koleżanko.Nie kolegujemy się. Rozmawiamy.
Uczucie z definicji jest subiektywne, Droga Koleżanko.
Cytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.
Przecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii.
Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina .
Cytat: binraf w Stycznia 26, 2012, 23:15:17 pmMożna przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina . Dobra wyżerka to np. schabowy i bigos.
A wino lepiej wybrać samemu w dobrym sklepie - chyba, że komuś jest wszystko jedno.
Cytat: PTRF w Stycznia 26, 2012, 23:37:11 pmA wino lepiej wybrać samemu w dobrym sklepie - chyba, że komuś jest wszystko jedno. Szanujący się człowiek pije wino z kolegami a nie z przygodnie spotkanymi żulikami
Cytat: adaltare w Stycznia 26, 2012, 21:31:02 pmCytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.U protestantów niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego . Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina .
U protestantów taka moderna ze można zaproponować ,,komunię'' z bigosu i schabowych .
W dodatku kielich jest nakryty welonem w kolorze liturgicznym.
Cytat: ryszard1966 w Stycznia 27, 2012, 07:20:27 am W dodatku kielich jest nakryty welonem w kolorze liturgicznym. wystroj kielicha mszalnego w liturgii przedsoborowej bo przeciez nom-mszal nic o welonie nie mowi...
W takich wyjątkowych okolicznościach dzieją się wyjątkowe rzeczy. W Katyniu np. nabożeństwo bożonarodzeniowe odprawiał rabin - polski oficera to dlatego, że wszystkich kapłanów przed świętami rozstrzelano.
Cytat: binraf w Stycznia 26, 2012, 23:15:17 pmCytat: adaltare w Stycznia 26, 2012, 21:31:02 pmCytat: patryksługa w Stycznia 26, 2012, 21:18:32 pmPrzecież są poza kościołem, a mówią że można u nich przystąpić do Komunii. Nie słyszałem o pozwoleniu na "komunię " u protestantów.Pod pewnymi warunkami jest pozwolenie na Komunie w kościołach wschodnich, czyli tam gdzie jest realna obecność Boga w Eucharystii.Mam nadzieje że się nie mylę, czasem tracę pewność co do bieżących zachowań teologicznych.U protestantów niema przeistoczenia .Jeśli zapraszają to czemu nie i niema w tym nic złego . Można przystępować ale na zasadzie dobrej wyżerki i napicia się wina . Chyba jednak nie można.Podobnie można było argumentować w czasach pierwszych chrześcijan- rzymscy bogowie nie istnieją, to można rzucić nieco kadzidła przed ich ołtarze, ale na zasadzie spowodowania ładniejszego zapachu w powietrzu...