Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 16, 2025, 00:35:01 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232977 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 36 Drukuj
Autor Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie  (Przeczytany 159828 razy)
Michał W.
aktywista

« Odpowiedz #345 dnia: Stycznia 26, 2012, 10:53:20 am »

Forma Pan/Pani jest jak najbardziej adekwatna do tego forum. Przynajmniej nie ma tu takiego chamstwa o jakie niektórzy tu walczą...

To, że internet daje anonimowość (czy to dobrze czy źle - inna sprawa) nie znaczy to, że na płaszczyźnie wirtualnej mają panować inne zasady niż w realu.

Mi się też "pozbycie panów" kojarzy z lewactwem. To może od razu zwracajmy się do siebie per towarzyszu.?
Ad Infinitam Dei Gloriam

Sancte Michael Archangele, ora pro nobis.

"Nie po to był Sobór aby żyć Trydentem". J.H.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #346 dnia: Stycznia 26, 2012, 13:18:20 pm »

Mi się też "pozbycie panów" kojarzy z lewactwem. To może od razu zwracajmy się do siebie per towarzyszu.?
Akurat w polsce "towarzyszami" nazywano husarzy. Nobilitujące ;)
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
genowefa
aktywista

« Odpowiedz #347 dnia: Stycznia 26, 2012, 13:22:10 pm »

Nobilitujące. Szczególnie dla niewiast.
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #348 dnia: Stycznia 26, 2012, 13:25:26 pm »

Mam przypomnieć, kiedy się "panów" pozbyliśmy?

Na szczęście na tem forum wciąż trwają niedobitki panów. I chyba mają jeszcze dość siły, by szpicrutą wymierzyć dyscyplinę rozpasanemu plebsowi

Brawo, Panie Krusejderze!
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #349 dnia: Stycznia 26, 2012, 13:31:37 pm »

A w bliższych nam czasach (i nie tak daleko od Polski) w ten sposób tytułowali się np. Rohm z Hitlerem.
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #350 dnia: Stycznia 26, 2012, 13:34:26 pm »

Na szczęście na tem forum wciąż trwają niedobitki panów. I chyba mają jeszcze dość siły, by szpicrutą wymierzyć dyscyplinę rozpasanemu plebsowi

Łomatko, o takie fantazje cię nie podejrzewałem.
Zapamiętaj sobie: wszyscyśmy z chłopów. Wszyscy. Kto twierdzi inaczej, ten uprawia jakieś przebieranki.
Panie Michale, polska kultura ma rodowód wybitnie szlachecki. Toteż nawet ci z nas, którzy nie należą do polskiej szlachty (ja na przykład ciągle ubolewam nad tym, że indygenatu nie mam i nie mam go skad dostać) posrednio partcypuja w szlachectwie. Mity o pozbyciu sie panów to lewacka propaganda, z gruntu obca katolicyzmowi. Jeśli uważamy się za tradycyjnych katolików musimy za punkt odniesienia brać etos sarmacki. Mnie osobiscie forma kolega nie przeszkadza, ale uważam, że w Polsce najodpowiedniejsza jest forma Pan/Pani

Złudzenia, Drogi Kolego. Współczesna Polska nie ma z tą sarmacką nic wspólnego. Współczesna polska kultura, mentalność jest do szpiku kości chłopską. A na Forum Krzyż ta chłopska dusza współczesnych Polaków widoczna jest jak na dłoni.
genowefa
aktywista

« Odpowiedz #351 dnia: Stycznia 26, 2012, 13:37:39 pm »

Nawet wśród chłopów nie każdy z każdym chce się kolegować.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #352 dnia: Stycznia 26, 2012, 13:38:11 pm »

Pełna zgoda. Obecność na Forum Krzyż nie jest obowiązkowa.
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #353 dnia: Stycznia 26, 2012, 13:38:40 pm »

Forma Pan/Pani jest jak najbardziej adekwatna do tego forum. Przynajmniej nie ma tu takiego chamstwa o jakie niektórzy tu walczą...

To, że internet daje anonimowość (czy to dobrze czy źle - inna sprawa) nie znaczy to, że na płaszczyźnie wirtualnej mają panować inne zasady niż w realu.

Myśle, że "obywatelu" by panu Michałowi pasowało, skoro takie jakobińskie grafiki wkleja.
Andriusza
rezydent

« Odpowiedz #354 dnia: Stycznia 26, 2012, 13:38:54 pm »

Prawda. Nie przenośmy tutaj obyczajów panujących na FR.
"Tekst dokumentu [Gaudium et spes] odgrywa rolę anty-Syllabusa w stopniu, w jakim stanowi on próbę oficjalnego pogodzenia Kościoła ze światem, takim, jakim stał się on od roku 1789, po Rewolucji Francuskiej."
kard. Ratzinger
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #355 dnia: Stycznia 26, 2012, 13:45:01 pm »

Myśle, że "obywatelu" by panu Michałowi pasowało, skoro takie jakobińskie grafiki wkleja.

Wieszanie zdrajców nie jest wymysłem jakobińskim. Proszę pamiętać, że tłum na rycinie króla nie tknął. Choć mógł.
genowefa
aktywista

« Odpowiedz #356 dnia: Stycznia 26, 2012, 13:47:44 pm »

A zatem, proszę z tego faktu wyciągnąć właściwe wnioski, odnośnie siebie samego.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #357 dnia: Stycznia 26, 2012, 14:07:16 pm »

A zatem, proszę z tego faktu wyciągnąć właściwe wnioski, odnośnie siebie samego.

Ależ ja się tu świetnie czuję.
Andriusza
rezydent

« Odpowiedz #358 dnia: Stycznia 26, 2012, 14:11:38 pm »

Czy moderacja jest z nami na pokładzie ? Bokotemat zajął już trzy strony.
"Tekst dokumentu [Gaudium et spes] odgrywa rolę anty-Syllabusa w stopniu, w jakim stanowi on próbę oficjalnego pogodzenia Kościoła ze światem, takim, jakim stał się on od roku 1789, po Rewolucji Francuskiej."
kard. Ratzinger
genowefa
aktywista

« Odpowiedz #359 dnia: Stycznia 26, 2012, 14:12:44 pm »

Ależ ja się tu świetnie czuję.
Nieadekwatnie do sytuacji.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2012, 23:46:05 pm wysłana przez genowefa » Zapisane
Strony: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 36 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!