Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 16, 2025, 01:10:05 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232977 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 36 Drukuj
Autor Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie  (Przeczytany 159910 razy)
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #330 dnia: Stycznia 26, 2012, 08:29:26 am »

Kwestionuje Pan decyzję moderacji??

No już niech się tak Kolega nie nadyma.
Forma Kolega, Koleżanka jest jak najbardziej uprawniona. Mam przypomnieć, kiedy się "panów" pozbyliśmy?
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #331 dnia: Stycznia 26, 2012, 08:34:58 am »

proszę mi przypomnieć.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #332 dnia: Stycznia 26, 2012, 09:04:59 am »

proszę mi przypomnieć.

Szlachta 1831

Gdy naród do boju wystąpił z orężem,
panowie o czynszach radzili.
Gdy naród zawołał: "umrzem lub zwyciężym!"
panowie w stolicy bawili.

O, cześć wam panowie, magnaci,
za naszą niewolę, kajdany,
o, cześć wam książęta, hrabiowie, prałaci,
za kraj nasz krwią bratnią zbryzgany.

Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara
rękami czarnymi od pługa,
panowie w stolicach kurzyli cygara,
radzili o braciach zza Buga.

O, cześć wam panowie, magnaci...

Wszak waszym był synem ów niecny kunktator
co wzbudzał przed wrogiem obawę,
i wódz ten naczelny, pobożny dyktator,
i zdrajca, co sprzedał Warszawę.

Lecz kiedy wybije godzina powstania,
magnatom lud ucztę zgotuje,
muzykę piekielną zaprosi do grania,
a szlachta niech wtedy tańcuje.

Powstańcy nie znają wiedeńskich traktatów,
nie wchodzą w układy z carami,
lecz biją Moskali, wieszają magnatów,
i mścić się umieją stryczkami.

szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #333 dnia: Stycznia 26, 2012, 09:11:17 am »

Cóż, wtedy jeszcze mnie nie było na świecie. Nauczono mnie, że do osób, których nie znam, tudzież "znam" z virtuala należy zwracać sie per Pan/Pani. I nie będe wałkował po raz kolejny tego tematu. Poza tym pomiędzy "Pan" w Pańskim znaczeniu, a moim i forumowym "Pan" jest duża różnica. Tak jak pomiędzy Sir a Mister.
EOT.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #334 dnia: Stycznia 26, 2012, 09:16:25 am »

Mam przypomnieć, kiedy się "panów" pozbyliśmy?

Na szczęście na tem forum wciąż trwają niedobitki panów. I chyba mają jeszcze dość siły, by szpicrutą wymierzyć dyscyplinę rozpasanemu plebsowi
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #335 dnia: Stycznia 26, 2012, 09:16:36 am »

Cóż, wtedy jeszcze mnie nie było na świecie. Nauczono mnie, że do osób, których nie znam, tudzież "znam" z virtuala należy zwracać sie per Pan/Pani. I nie będe wałkował po raz kolejny tego tematu. Poza tym pomiędzy "Pan" w Pańskim znaczeniu, a moim i forumowym "Pan" jest duża różnica. Tak jak pomiędzy Sir a Mister.
EOT.

Kolegi sprawa. Ja w każdym razie pozostanę przy formie "Kolega, Koleżanka" i wzywam do tego pozostałych użytkowników FK. 
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #336 dnia: Stycznia 26, 2012, 09:18:35 am »

Na szczęście na tem forum wciąż trwają niedobitki panów. I chyba mają jeszcze dość siły, by szpicrutą wymierzyć dyscyplinę rozpasanemu plebsowi

Łomatko, o takie fantazje cię nie podejrzewałem.
Zapamiętaj sobie: wszyscyśmy z chłopów. Wszyscy. Kto twierdzi inaczej, ten uprawia jakieś przebieranki.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2012, 09:23:00 am wysłana przez Michał Barcikowski » Zapisane
adaltare
rezydent

« Odpowiedz #337 dnia: Stycznia 26, 2012, 09:33:13 am »

Ja w każdym razie pozostanę przy formie "Kolega, Koleżanka" i wzywam do tego pozostałych użytkowników FK.
Rewolucjonista!
Kryzys Kościoła to kryzys odpowiedzialności biskupów.
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #338 dnia: Stycznia 26, 2012, 10:00:45 am »

Zapamiętaj sobie: wszyscyśmy z chłopów. Wszyscy. Kto twierdzi inaczej, ten uprawia jakieś przebieranki.
Panie Michale, polska kultura ma rodowód wybitnie szlachecki. Toteż nawet ci z nas, którzy nie należą do polskiej szlachty (ja na przykład ciągle ubolewam nad tym, że indygenatu nie mam i nie mam go skad dostać) posrednio partcypuja w szlachectwie. Mity o pozbyciu sie panów to lewacka propaganda, z gruntu obca katolicyzmowi. Jeśli uważamy się za tradycyjnych katolików musimy za punkt odniesienia brać etos sarmacki. Mnie osobiscie forma kolega nie przeszkadza, ale uważam, że w Polsce najodpowiedniejsza jest forma Pan/Pani
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #339 dnia: Stycznia 26, 2012, 10:02:55 am »

To mi z kolei przypomina sielanki sentymentalne
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #340 dnia: Stycznia 26, 2012, 10:14:44 am »

Księże adaltare, jak z tą pielgrzymką? Idę sobie z fsspx z wiadomych względów- doktrynalnych i liturgicznych. No i czy wtedy by Ksiądz usprawiedliwił spowiedź? na tej pielgrzymce? czy też winnam poszukać księdza z jurysdykcją zwyczajną np. na miejscu w Częstochowie lub po drodze w parafiach, w których się zatrzymujemy jednak i z księżmi rozmawiamy?
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
adaltare
rezydent

« Odpowiedz #341 dnia: Stycznia 26, 2012, 10:28:44 am »

Księże adaltare, jak z tą pielgrzymką? Idę sobie z fsspx z wiadomych względów- doktrynalnych i liturgicznych. No i czy wtedy by Ksiądz usprawiedliwił spowiedź? na tej pielgrzymce? czy też winnam poszukać księdza z jurysdykcją zwyczajną np. na miejscu w Częstochowie lub po drodze w parafiach, w których się zatrzymujemy jednak i z księżmi rozmawiamy?
Postawiła Pani pytanie w sposób sugerujący, że nie wczytała się Pani w to co pisałem.
Jeśli pyta Pani o pielgrzymke do Częstochowy, to raczej nie jest ona sytuacja nadzwyczajną.
Opisywałem sytuacje od strony sytuacji nadzwyczajnej. Proszę zwrócić uwagę na ostatnie zdanie, zacytuję.

"Sprawę tego, czy kapłani Bractwa mają zwyczajne uprawnienia do spowiedzi, pomijam."

Wracając do pytania o pielgrzymki - pielgrzymka po terenach objętych działaniami wojennymi, rozruchami, kataklizmami przyrodniczymi, itp... klasyfikuje się jako sytuacja nadzwyczajna.
Kryzys Kościoła to kryzys odpowiedzialności biskupów.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #342 dnia: Stycznia 26, 2012, 10:42:45 am »

myślę, że pielgrzymka na Jasną Górą nie jest najlepszym przykładem, bo równie dobrze może Pani Cabbagge może iść na wychodzącą z Warszawy 6 sierpnia grupę tradycyjną (w ramach pielgrzymki warszawskiej) prowadzoną przez księdza Grzegorza Śniadocha.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2012, 10:51:54 am wysłana przez ryszard1966 » Zapisane
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #343 dnia: Stycznia 26, 2012, 10:49:44 am »

księdza Wojciecha Śniadocha.
To jakiś krewny ks. Grzegorza? ;)
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #344 dnia: Stycznia 26, 2012, 10:53:05 am »

Już poprawiłem. Przepraszam
Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 36 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!