Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 18, 2025, 11:54:37 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232983 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 36 Drukuj
Autor Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie  (Przeczytany 160068 razy)
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #315 dnia: Stycznia 24, 2012, 23:35:14 pm »

Ale to bardzo zawiłe sprawy w diecezji polowej w kwestii kto do nie należy.
   Zgodnie z normami Statutu, Ordynariat Wojskowy w Polsce z siedzibą w Warszawie zrównany prawnie z diecezją - podobnie jak ona - posiada określoną część ludu Bożego. Stanowią ją:

1)    żołnierze zawodowi, ich współmałżonkowie, dzieci, także pełnoletnie, o ile mieszkają w domu rodziców oraz dzieci i krewni zamieszkujący razem z nimi;
    2)     żołnierze w czynnej służbie wojskowej (niezawodowi), w czasie pełnienia tej służby;
    3)    pracownicy cywilni, zatrudnieni na stałe w jednostkach (instytucjach) wojskowych oraz w domach prywatnych osób pełniących zawodową służbę wojskową;
    4)     uczniowie szkół wojskowych;
    5)    zatrudnieni lub przebywający w szpitalach wojskowych, w domach starców i w podobnych instytucjach wojskowych;
    6)    członkowie instytutów zakonnych i wierni świeccy zatrudnieni na stałe przez Ordynariusza Polowego lub za jego zgodą.

Rzeczywiscie definicja nie jest ostra.  Dlatego o. Krzysztof przygotowujac podbudowe do parafii personalnej zbiera imienne deklaracje "uczestnictwa" :)
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #316 dnia: Stycznia 25, 2012, 07:44:18 am »

Najzabawniejsze, jakby oficer wywiadu musial sie legitymować, że pracuje w "dwójce", a zatem jego ślub jest jednak ważny. Stary dałby mu popalić, no chyba, że starym byłby zadekowany jakiś harcerz od Macierenki ;)))
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Jean Raspail
rezydent

« Odpowiedz #317 dnia: Stycznia 25, 2012, 09:03:30 am »

a odgrzewając nieco spór o JN i SWK chcę zapytać [nie retorycznie] jak mam się zachować gdy proboszcz mojej parafii wprost, w rozmowie w 4 oczy dotyczącej słuchania Tridentiny i korzystania z sakramentów w tradycyjnym rycie, na moje pytanie czy mam sobie szukać "innej parafii" [w sensie takiej, która mi to umożliwia] udzielił odpowiedzi twierdzącej. Generalnie to taka wcale nie milsza forma pokazania drzwi!
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #318 dnia: Stycznia 25, 2012, 09:04:54 am »

Znaczy, czas pisać do biskupa o zmianę proboszcza kol. Raspail !!
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Jean Raspail
rezydent

« Odpowiedz #319 dnia: Stycznia 25, 2012, 09:09:15 am »

bpa Hosera napewno zainteresują moje sugestie  :P

a w sumie? czemu nie...
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #320 dnia: Stycznia 25, 2012, 09:36:07 am »

@ adaltare- pielgrzymka pod to podpada? podaj mi kanony

adaltare to osoba duchowna - to po pierwsze. Po drugie to przypominam o formie Pan/Pani.
- Moderacja
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2012, 10:41:13 am wysłana przez szkielet » Zapisane
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #321 dnia: Stycznia 25, 2012, 09:40:34 am »

- niepewność śmierci, sytuacja w której może zaistnieć zagrożenie życia, takie sprawy jak zabiegi lekarskie, podróż morska, czy w ogóle daleka wyprawa, czyli to co sprawia, że może ale nie musi zaistnieć zagrożenie utraty życia.
Czy wyprawa do Radości pod to podpada?
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
ms
rezydent

« Odpowiedz #322 dnia: Stycznia 25, 2012, 10:35:03 am »

albo wizyta u dentysty?
Jean Raspail
rezydent

« Odpowiedz #323 dnia: Stycznia 25, 2012, 15:13:32 pm »

albo wizyta u dentysty?

chyba naprawdę mnie zaraz zęby rozbolą od czytania tego wątku  :o
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #324 dnia: Stycznia 25, 2012, 15:26:42 pm »

Tak naprawdę zagrożenie życia istnieje stale. Niewielkie - 1% - (nie uwzględniając podział na wiek, płeć czy ryzyka) - ale zawsze...
Kyrie Eleison!
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #325 dnia: Stycznia 25, 2012, 15:36:02 pm »

ale nie o takie zagrożenie chodzi... a ja pytałam o pielgrzymkę poważnie, a Państwo wyskakują z dentystami... eh...
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #326 dnia: Stycznia 25, 2012, 16:06:01 pm »

ale nie o takie zagrożenie chodzi... a ja pytałam o pielgrzymkę poważnie, a Państwo wyskakują z dentystami... eh...
"Reductio ad absurdum".
Nota bene - nikt nie zna dnia ani godziny (poza żołnierzami czy skazańcami, którzy czasem znają...) - więc wszyscy są w zagrożeniu życia. Nie tylko na pielgrzymce...
Kyrie Eleison!
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #327 dnia: Stycznia 26, 2012, 07:15:42 am »

@ adaltare- pielgrzymka pod to podpada? podaj mi kanony

adaltare to osoba duchowna - to po pierwsze. Po drugie to przypominam o formie Pan/Pani.
- Moderacja

niech sie moderacja uspokoi. Ktos sie tu loguje, uzywa pseudonimu, nie uzywa przyslugujacego mu tytulu, chce uczestniczyc w forum na rowni z innymi. I nagle pojawia sie jakis "obronca ucisnionych" powodujacy balagan i niemile momenty dla wszystkich.
Prosze nadgorliwego moderatora o uszanowanie prywatnosci uczestnikow!
Niedawno moderacja mnie ostrzegala, bo "ujawnilem" nazwisko forumowicza, a teraz sama ujawnia dane uczestnika. Skandal to nie jest, ale chyba czas zaczac myslec.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2012, 07:20:51 am wysłana przez Krzysztof Kałębasiak » Zapisane
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #328 dnia: Stycznia 26, 2012, 07:28:19 am »

Kwestionuje Pan decyzję moderacji??
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
adaltare
rezydent

« Odpowiedz #329 dnia: Stycznia 26, 2012, 07:38:52 am »

Po tym jak potraktowano i oceniono x. Konstantyna, roztropnym jest chronić swoją prywatność.
Co do stosowania formy Pan/ Pani, uważam ją za stosowną i zalecaną, no chyba że ktoś ma taki styl chrześcijańsko - hipisowski i inaczej nie potrafi.
Kryzys Kościoła to kryzys odpowiedzialności biskupów.
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 36 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!