Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 15, 2025, 23:48:28 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232977 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 36 Drukuj
Autor Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie  (Przeczytany 159773 razy)
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #300 dnia: Stycznia 17, 2012, 00:05:17 am »

Edit:

Łooo... to cały wątek jest o tym... Więc pytania nie mam...
Dobre! :D
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« Odpowiedz #301 dnia: Stycznia 24, 2012, 12:27:38 pm »

Kiedy wierny zwraca się z prośbą o udzielenie sakramentów do księdza pozostającego bez podległości (lokalnemu) ordynariuszowi ("kapłan-tułacz") musi mieć ważny powód ku temu.
Nawet, gdyby nie miał ważnego powodu, to i tak będą ważne sakramenty udzielone przez tego księdza poza spowiedzią i małżeństwem. Jeśli jednak powód jest ważny lub wierny nie wie o braku jurysdykcji, to jurysdykcję na spowiedź i małżeństwo uzupełnia Kościół ponad głowami biskupów.
Niewiedza jest wystarczającym powodem. Także realne zagrożenie śmiercią (np. operacja lekarska, która może się nie powieść). Nawet x. Natanek miałby uzupełnioną jurysdykcję.

Innym powodem jest niemożność znalezienia spowiedzi z jurysdykcją w rozsądnej odległości i w zakresie czasowym, np: Ksiądz z jurysdykcją przyjedzie na wyspę za 3 miesiące, bo jeśli chcieć teraz do księdza, to trzeba lecieć 300 kilometrów nad oceanem. To czy można wyspowiadać się u księdza z FSSPX?
Kolejnym powodem jest groźba utraty wiary katolickiej. Trzeba się spowiadać po katolicku, a nie modernistycznemu. Dlatego Kościół "uważni" spowiedź w kaplicy bractwa, bo najbliższy spowiadający po katolicku ksiądz jest mocno odległy; bo dostęp do takiego księdza jest mocno ograniczony, bo istnieje stan ciężkiej nienormalności w Kościele - mało kto sprawuje sakramenty po katolicku. Rodzima parafia terytorialna to miejsce rozwoju wyznania "modernokato" a nie prawdziwej wiary. Biskupi zajmują się flekowaniem katolickiej tradycji, a nie jej rozwijaniem.
O szczegółach ważności tych powodów traktuje ten wątek, wstecz.

Pani Cabbage, jeśli nawet są ortodoksyjni spowiednicy z jurysdykcją w Pani Krakowie, to jeśli ja przyjadę na Mszę do kaplicy, jak mam ich szukać? Po omacku? Będę odpytywał, czy potrafi "Credo" po łacińsku powiedzieć i co sądzi o wolności religijnej i komunii na rękę? Kto mi każe? Nie, nie, wyspowiadam się w u księdza, którego ortodoksji jestem najbardziej pewien, w kaplicy przede Mszą.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2012, 12:33:44 pm wysłana przez Andris Inkvizitors » Zapisane
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
binraf
aktywista

« Odpowiedz #302 dnia: Stycznia 24, 2012, 13:02:11 pm »

Czyli mogę bez problemu wyspowiadać się u księdza z Bractwa Piusa X ? U św. Klemensa nie jestem w stanie wyspowiadać się w dawnej formule i nie dostanę katolickiego pouczenia . Co mam zrobić ? Szukam kapłana który by mnie po katolicku wyspowiadał i nie robił głupich uwag typu np.  Laudetur Jesus Christus ,proszę po polsku lub poproszę o błogosławieństwo abym szczerze wyspowiadał się z moich grzechów ,  tu jest cisza ja jeszcze raz mówię i nic . Potem kapłan mówi proszę wyznawać grzechy . I tak ma wyglądać spowiedź?
Wolność gospodarcza jako źródło sukcesu. Etyka jako fundament wolności.
binraf
aktywista

« Odpowiedz #303 dnia: Stycznia 24, 2012, 13:11:53 pm »

Poproszę administratorów o nowy wątek . Czy mogę utworzyć nowy temat  kapłani udzielający spowiedzi  w tradycyjnym rycie lub skłonni udzielić  ? Bo mi chodzi o uregulowanych kapłanów ze zwyczajną jurysdykcją .
Wolność gospodarcza jako źródło sukcesu. Etyka jako fundament wolności.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #304 dnia: Stycznia 24, 2012, 13:29:54 pm »

U św. Klemensa nie jestem w stanie wyspowiadać się w dawnej formule i nie dostanę katolickiego pouczenia . Co mam zrobić ? Szukam kapłana który by mnie po katolicku wyspowiadał i nie robił głupich uwag 

A był Kolega u o. Krzysztofa ? Na ile pamiętam, to u św. Benona dostosowywał się on do rytu, jakiego używał penitent. Chyba można po Mszy podejść do zakrystji i umówić się z nim na jakiś termin.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #305 dnia: Stycznia 24, 2012, 13:59:03 pm »

U św. Klemensa nie jestem w stanie wyspowiadać się w dawnej formule i nie dostanę katolickiego pouczenia .

Kurcze, spowiadałem się chyba już kilkanaście razy u św. Klemensa i jeszcze nigdy nie poczęstowano mnie niekatolickim pouczeniem.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #306 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:04:59 pm »

Niekatolickie pouczenie nie wpływa na ważność spowiedzi samo w sobie.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
abenadar
rezydent

« Odpowiedz #307 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:06:04 pm »

+
Rozmawiałem dzisiaj z kanclerzem Kurii Polowej, mówił że mieli sporo przypadków nieważnych małżeństw z racji braku jurysdykcji nad danymi wiernymi. Dotyczyło przypadków, kiedy ksiądz proboszcz zwykłej parafii wystawiał delegację do parafii personalnej wojskowej, ale proboszcz personalny nie mógł asystować z powodu tego, że nie można wystawić takiej delegacji osobom niezwiązanym żadnym tytułem z diecezją polową. Małżeństwa sąd kościelny uznał za nieważne tytułem braku jurysdykcji. Ciekawe, że nie można było zastosować sanatio in radice. Trzeba było powtórzyć.

Dopowiem jeszcze, że znajomy kleryk pytał oficjała sądu we Wrocławiu o sprawę jurysdykcji przy małżeństwach zawieranych w Bractwie. Casus: Dwoje ludzi wnosi sprawę do sądu o stwierdzenie nieważności np. na podstawie kan. 1095, ale sakrament zawarty był wobec księdza z Bractwa. Oficjał sądu odpowiedział, że tylko na podstawie braku jurysdykcji asystującego przy zawarciu małżeństwa od razu orzekłby jego nieważność bez wnikania w dalsze szczegóły kan.1095. Sprawa dla niego jest oczywista i w sensie kanonicznym bardzo prosta.

Mam pytanie: Czy ktoś wie co na to Rota Rzymska? Czy wymagane jest wg niej convalidatio simplex dla małżeństw zawartych w FSSPX?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2012, 17:30:14 pm wysłana przez abenadar » Zapisane
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #308 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:22:29 pm »

Ciekawe, że nie można było zastosować ani convalidatio simplex ani sanatio in radice. Trzeba było powtórzyć.
Dlaczego???
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #309 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:24:41 pm »

parafii personalnej wojskowej
i po co komu tak na prawde takie parafie?
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
abenadar
rezydent

« Odpowiedz #310 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:32:39 pm »

Ciekawe, że nie można było zastosować ani convalidatio simplex ani sanatio in radice. Trzeba było powtórzyć.
Dlaczego???

poprawiłem. 

Nie można było zastosować sanatio in radice, trzeba było convalidatio simplex.
Proszę mnie nie pytać. Nie jestem prawnikiem kanonistą. Ale to bardzo zawiłe sprawy w diecezji polowej w kwestii kto do nie należy. W tym wypadku oboje nie mieli żadnych związków z armią, ani służbami mundurowymi.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #311 dnia: Stycznia 24, 2012, 18:08:58 pm »

To zmienia postać rzeczy...
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
adaltare
rezydent

« Odpowiedz #312 dnia: Stycznia 24, 2012, 19:51:22 pm »

Także realne zagrożenie śmiercią (np. operacja lekarska, która może się nie powieść). Nawet x. Natanek miałby uzupełnioną jurysdykcję.

Odniosę się tylko do tego fragmentu.
Zakładam ze osoby przeżywające takie dylematy, są katolikami uznającymi nowy KPK.
W kodeksie tym jest rozróżnienie na:
- pewność śmierci,   sytuacja w której jest bezpośrednie zagrożenie życia.
- niepewność śmierci, sytuacja w której może zaistnieć zagrożenie życia, takie sprawy jak zabiegi lekarskie, podróż morska, czy w ogóle daleka wyprawa, czyli to co sprawia, że może ale nie musi zaistnieć zagrożenie utraty życia.

W obu przypadkach wierny ma prawo wybrać sobie spowiednika, nawet spowiednika obłożonego suspensą, kapłan natomiast jest zobowiązany do udzielenia posługi. Objaśnienia te są podawane  zwłaszcza osobom żyjącym w związkach niesakramentalnych.
Ale dotyczą one też sytuacji kapłanów z Bractwa, Nie trzeba umierać by korzystać z ich posługi w konfesjonale. Można to śmiało robić powołując się na różne sytuacje losowe.
Sprawę tego, czy kapłani Bractwa mają zwyczajne uprawnienia do spowiedzi, pomijam.
ps. po szczegółowe objaśnienia odsyłam do prawnika ; )
Kryzys Kościoła to kryzys odpowiedzialności biskupów.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #313 dnia: Stycznia 24, 2012, 20:24:08 pm »

http://www.mszatrydencka.waw.pl/images/stories/pdf/Rituale/absolutionis%20forma%20communis.pdf
Ze strony internetowej Duszpasterstwa Tradycji w Archidiecezji Warszawskiej
Piscator
bywalec
**

« Odpowiedz #314 dnia: Stycznia 24, 2012, 21:50:10 pm »

Drążą państwo sprawy tak drugorzędne, jak obudowa formułki, albo pouczenie, a pomijają główne zagrożenie. Kapłan modernista może użyć deprekatywnej formy rozgrzeszenia, możemy tego nawet nie zauważyć, bo wszak skruszony grzesznik w konfesjonale ma większe zmartwienia niż spijanie każdego z ekspresowo wypowiadanych słów z ust spowiednika. Natomiast jeśli usłyszymy, to wrażenie wywołane przez kapłana beztrosko symulującego udzielanie rozgrzeszenia może być tak duże, że nie będziemy nawet w stanie zwrócić mu uwagi.
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 36 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!