A ja się bardzo dziś zirytowałem na IDP, za którym dotychczas murem stałem.Subdiakon Sergiusz głosi wśród wiernych pogląd, iż "księża z FSSPX zaciągają na siebie grzechy, udzielając sakramentówi jednocześnie wierni przyjmując je mając taką świadomość są współwinny i mają na sobie grzech" Pierdoły typu "można brać udział we Mszy św. ale nie można pójść do Komunii"...
A to już było po suspensie, czy przed? Suspensie, nie ekskomunice...
Cytat: cabbage w Sierpnia 11, 2010, 15:58:39 pmA to już było po suspensie, czy przed? Suspensie, nie ekskomunice...Ekskomunika z 1988 w niczym nie zmienia statusu suspendowanych ksiezy, ani kwestii waznosci spowiedzi, ani tez malzenstw. Natomiast ewentualna schizma moglaby zmienic kwestie waznosci malzenstw : gdyby schizma byla rzeczywista, malzenstwa bylyby bezsprzecznie wazne
Ekskomunika z 1988 w niczym nie zmienia statusu suspendowanych ksiezy, ani kwestii waznosci spowiedzi, ani tez malzenstw. Natomiast ewentualna schizma moglaby zmienic kwestie waznosci malzenstw : gdyby schizma byla rzeczywista, malzenstwa bylyby bezsprzecznie wazne
Czy spowiedź u FSSPX jest prawnie ważna?
Co to znaczy "prawnie" ? Sa zwolennicy obu tez.