Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 16, 2025, 00:05:06 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232977 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 36 Drukuj
Autor Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie  (Przeczytany 159791 razy)
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #150 dnia: Marca 27, 2009, 18:27:10 pm »

Odpowiadam na pytanie, gdzie sa takie koscioly.
Nie jestem pewnien terenu Polski, ale na Zachodzie, przy okazji Mszy "indultowych" tak wlasnie jest.

Teraz o sakramencie malzenstwa.
Juz o tym pisalem.
Zawarcie malzenstwa niesie za soba konsekwencje w dzieciach i dziedziczeniu. Wszystko musi byc spisane.
Dlatego prawo koscielne szczegolowo reguluje te sprawy, to tym bardziej wazne, ze teraz nie trzeba isc najpierw "do urzedu".
Jesli komus nie zalezy na papierkach, to wedlug mnie, spokojnie moze skorzystac z sakramentu malzenstwa przy kaplanie Bractwa.
Na pewno Sakrament bedzie wazny.
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #151 dnia: Marca 28, 2009, 20:38:59 pm »

Jesli komus nie zalezy na papierkach, to wedlug mnie, spokojnie moze skorzystac z sakramentu malzenstwa przy kaplanie Bractwa.
Na pewno Sakrament bedzie wazny.

Tu się Pan myli i było to wykazane w tym wątku.

Radek Buczyński
To Pan sie myli.
Prawo koscielne, tak jak teraz panstwowe, swieckie (choc w coraz mniejszym stopniu), ma chronic rodzine. Stad konkretne wymagania dotyczace konkretnego miejsca i swiadkow oraz zapisow rejestracyjnych.
Katolickie malzenstwo, to zwiazek dwojga ludzi w celu splodzenia potomstwa i jego wychowania.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #152 dnia: Marca 29, 2009, 16:00:04 pm »

Ja mówiłem o nieważności małżeństwa zawieranego przy kapłanie z FSSPX.

Radek Buczyński

Pan widzę dalej swoje z uporym doprawdy godnym lepszej sprawy...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
nullatenus
Gość
« Odpowiedz #153 dnia: Marca 29, 2009, 21:57:56 pm »

Casus conscientiae...
Wydaje się że spowiedź u modernistów jest tak samo ważna jak u luteran.
W styczniu br. A. Nossol użył terminu "nabożeństwo spowiednio-komunijne"
na określenie ceremonii sakralnej w której uczestniczył on i pastor ewangelicki.
Pytanie czy/i u kogo powinno się spowiadać z uczestnictwa w takim nabożeństwie?
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2009, 22:09:12 pm wysłana przez nullatenus » Zapisane
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #154 dnia: Marca 29, 2009, 22:27:22 pm »

Casus conscientiae...
Wydaje się że spowiedź u modernistów jest tak samo ważna jak u luteran.
W styczniu br. A. Nossol użył terminu "nabożeństwo spowiednio-komunijne"
na określenie ceremonii sakralnej w której uczestniczył on i pastor ewangelicki.
Pytanie czy/i u kogo powinno się spowiadać z uczestnictwa w takim nabożeństwie?
Najlepiej na takie nabożeństwa nie chodzić- to nie będzie się trzeba spowiadać. A jeśli się już tam pójdzie- tu chyba jurysdykcja nadzwyczajna znajdzie zastosowanie... Chyba że zna się księdza ze zwyczajną, którego gorszą takie wygłupy.
@ Radek Buczyński
Na zachodzie często i w katolickich kościołach nie ma. Zresztą chyba sam to kiedyś mówiłeś (choć nie jestem pewien, czy to byłeś Ty)
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #155 dnia: Marca 29, 2009, 22:43:57 pm »

Tzn. co, taka spowiedź przez pełnomocnika?  ;D Wyznajemy jemu grzechy a on przekazuje księdzu?
Adam
aktywista

« Odpowiedz #156 dnia: Marca 28, 2010, 22:25:06 pm »

Bokotemat wydzielony z wątku:
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,1218.msg80170.html#msg80170

-- Moderacja

Nie bójcie się o mnie. Chociaż proszę was o modlitwę w mojej intencji. Już dawno nie bawię się w pogaństwo.
Także nie jestem jakimś karierowiczem, że tak gdzie mi się nie podoba nie idę i skaczę z kwiatka na kwiatek (kościół św. Benona, a FSSPX). Zawsze z chęcią pójdę tu i tu, jednak muszę stwierdzić (wg. mnie) że ewangelizacja Bractwa jest lepsza.
Tak po cichu to mam zamiar zostać kapłanem.

Pozdrawiam

I serio nie widzisz problemu w niegodności sakramentów w Bractwie? Jeśli możesz, to odpowiedz proszę, z czego wynika Twoja wiara.
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2010, 08:41:40 am wysłana przez Bartek » Zapisane
Adam
aktywista

« Odpowiedz #157 dnia: Marca 28, 2010, 23:01:55 pm »

No ale właśnie te sakrementy nie są godne. A Ty nie dość, że twierdzisz odwrotnie, to kompletnie przeciwstawiasz Kościół "przedsoborowy" "posoborowemu". Dla Ciebie Kościoł to w zasadzie Bractwo no i może jeszcze kościół św. Benona, tak?

Dalej nie odpowiedziałeś, z czego wynika Twoja wiara...
gregorek
Gość
« Odpowiedz #158 dnia: Marca 28, 2010, 23:52:46 pm »

Sakramenty udzielane przez FSSPX są jak najbardziej godne.Jest zachowana forma i materia.Nie ma może tej pompki jak jest w nowoczesnym kościele.No i ,oczywiście ,akceptacji ze strony nowusowej hierarchii.Ale są to te same Sakramenty które były udzielane przez wieki ,więc w stosunku do Tradycji są One godne.Za to nowusowe są niegodne.Jak i cały nowusowy kościół.

Sz.P -DominoNR- ...życzę Panu wszelkich Błogosławieństw Boga na drodze do Kapłaństwa i w nim.Zapewniam o modlitwie.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #159 dnia: Marca 29, 2010, 00:02:59 am »

U Fsspx jest problem z ważnością spowiedzi i małżeństwa.do tych sakramentów radzę przystępować u indultowców ;) myślę,że ks.Śniadoch i ks.Grygiel chętnie udzielą małżeństwa,a spowiedź i u NOMowców lepsza niż u fsspx,bo pewność ważności jest-kwestia jurysdykcji,chyba,że ktoś święceń nie uznaje.;)
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #160 dnia: Marca 29, 2010, 00:17:20 am »

W FSSPX nie ma problemu ze spowiedzia i malzenstwem. Ani z waznoscia, ani z godnoscia tych sakramentow. Istnieje na ten temat mnostwo solidnych opracowan kanonicznych w wielu jezykach.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #161 dnia: Marca 29, 2010, 07:14:59 am »

To skad sie to wzielo,ze sa niby niewazne?Te sakramenty w sensie :)
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #162 dnia: Marca 29, 2010, 07:19:06 am »

Z tego co pamiętam to wątek odnośnie sakramentów w Bractwie już jest.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Sebastianus
aktywista

Katecheza o małżeństwie.
« Odpowiedz #163 dnia: Marca 29, 2010, 08:31:01 am »

W FSSPX nie ma problemu ze spowiedzia i malzenstwem. Ani z waznoscia, ani z godnoscia tych sakramentow. Istnieje na ten temat mnostwo solidnych opracowan kanonicznych w wielu jezykach.

Z całym szaunkiem,

Cytat: Ecclesiae Unitatem
Bractwo nie posiada kanonicznego statusu w Kościele, a jego duchowni nie mogą wykonywać legalnie jakichkolwiek posług.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #164 dnia: Marca 29, 2010, 09:01:20 am »

Z calym szacunkiem, ale o godnosci sakramentu nie swiadczy posiadanie bumagi z pieczatka miejscowego biskupa, najczesciej co najmniej materialnego heretyka. Sw. Atanazy albo sw. Hilary sprawowali sakramenty godne czy nie ? A kiedy nowy KPK wysyla katolikow po sakramenty do cerkwi albo zboru starokatolickiego, to znaczy ze zezwala na przyjecie sakramentow niegodnych ? Sakramenty w Bractwie sa wazne (tego nikt nie neguje poza komentatorami z onetu czy Frondy) oraz godne. To ze sa sprawowane w ramach jurysdykcji zastepczej nie jest wina ani szafarzy ani przyjmujacych sakramenty, a wynika z kryzysu w Kosciele, ktory od poczatku do konca obciaza sumienia strony posiadajacej jurysdykcje zwyczajna. W latach 1975-2007 katolicy tradycyjni byli wyjeci spod prawa i hierarchia odmawiala  przyslugujacych im ich praw. To wlasnie doprowadzilo do sytuacji, w ktorej sakramenty w rycie tradycyjnym byly dostepne przez dlugi czas wylacznie w ramach jurysdykcji zastepczej. Dzisiejszy status Bractwa jest po prostu pochodna tyranskich decyzji Pawla VI i jego nastepcow.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 36 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Spowiedź u FSSPX, jak to jest? - Bardzo Proszę o Wyjaśnienie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!