Szanowni Państwo!Zasada ogólna jest: sakramenty Pokuty i Małżeństwa uzyskane od kapłana z FSSPX są nieważne. Ale zasada ogólna jest: księża z FSSPX są suspendowani i nie wolno im sprawować sakramentów.Takie komunikaty płynęły z "ED". Na pytanie konkretne - o "uprawomocnienie" sakramentów przez prośbę wiernego - "ED" odmówiła odpowiedzi. Nie oczekujmy, że komisja odpowie w sposób zbyt "hojny" dla Bractwa... Nie czas jeszcze na to.
Cytat: radek buczyński w Marca 26, 2009, 15:22:51 pmOswiadczenie komisji Ecclesia Dei z 28.09.1999 roku."Nieważne są sakramenty pokuty i małżeństwa, wymagają one bowiem stosownej delegacji biskupa miejsca a tych kapłani FSSPX nie mają. Jeżeli jednak wierny szczerze nie wie o tej przeszkodzie, absolucja kapłana FSSPX jest ważna"radek Buczyńskipanie buczyński, moze Pan darowac sobie cytowanie. Jesli nie korzysta Pan z sakramentow udzielanych przez kaplanow Bratwa, to Panski problem.Mnie nie przeszkadzaja "przeszkody techniczne". Bede sie spowiadal u kaplanow z Bractwa i bede korzystal z wszelkich mozliwych sakrmentow.Papież Benedytk XVI "uwolnil" Mszę Świętą dzieki Bractwu i jesli ja mialbym teraz przestac popierac Bractwo, bo "nie wolno", to czulbym sie jak ostatnia swinia.Na koniec napisze jeszcze, ze uczestniczylem w Mszy Świętej odprawianej przez modernych kaplanow, tych od NOM. Pieknie bylo, kadzilo odpowiednia ilosc siwec, itd, a do komuni przystapili wszyscy obecni w kosciele, oprocz mnie. Ksiedzu i im brak spowiedzi nie przeszkadzal. Za takie wynalazki, to ja naprawde dziekuje.W kaplicach Bractwa mozna sie przynajmniej wyspowiadac.
Oswiadczenie komisji Ecclesia Dei z 28.09.1999 roku."Nieważne są sakramenty pokuty i małżeństwa, wymagają one bowiem stosownej delegacji biskupa miejsca a tych kapłani FSSPX nie mają. Jeżeli jednak wierny szczerze nie wie o tej przeszkodzie, absolucja kapłana FSSPX jest ważna"radek Buczyński
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Marca 26, 2009, 20:36:39 pmCytat: radek buczyński w Marca 26, 2009, 15:22:51 pmOswiadczenie komisji Ecclesia Dei z 28.09.1999 roku."Nieważne są sakramenty pokuty i małżeństwa, wymagają one bowiem stosownej delegacji biskupa miejsca a tych kapłani FSSPX nie mają. Jeżeli jednak wierny szczerze nie wie o tej przeszkodzie, absolucja kapłana FSSPX jest ważna"radek Buczyńskipanie buczyński, moze Pan darowac sobie cytowanie. Jesli nie korzysta Pan z sakramentow udzielanych przez kaplanow Bratwa, to Panski problem.Mnie nie przeszkadzaja "przeszkody techniczne". Bede sie spowiadal u kaplanow z Bractwa i bede korzystal z wszelkich mozliwych sakrmentow.Papież Benedytk XVI "uwolnil" Mszę Świętą dzieki Bractwu i jesli ja mialbym teraz przestac popierac Bractwo, bo "nie wolno", to czulbym sie jak ostatnia swinia.Na koniec napisze jeszcze, ze uczestniczylem w Mszy Świętej odprawianej przez modernych kaplanow, tych od NOM. Pieknie bylo, kadzilo odpowiednia ilosc siwec, itd, a do komuni przystapili wszyscy obecni w kosciele, oprocz mnie. Ksiedzu i im brak spowiedzi nie przeszkadzal. Za takie wynalazki, to ja naprawde dziekuje.W kaplicach Bractwa mozna sie przynajmniej wyspowiadac. Panie Kalebasiak, to w NOMowym kosciele sie nie mozna wyspowiadac? Ksiezy z jurysdykcja od biskupa juz wszystkich wytluklo? Przystepowanie do waznej spowiedzi odczyta pan jak zdrade swoich idealow?
Jesli zadaje Pan pytanie, to nalezaloby zadac je na temat.WYraznie napisalem, ze spowiedzi nie bylo. Potraktowano te Msze, jak NOM. Jak zwykle wszyscy przstapili do komuni. W tym pieknym kosciele nie ma konfesjonalow.My sie klocimy o waznosc spowiedzi u ksiezy z B.K.PX, a okazuje sie, ze sa miejsca, gdzie tylko u nich mozna sie wyspowiadac. Zrozumial Pan?
nie rozwijalem watku swini, bo nie chodzilo o mnie, tylko o Bractwo. Jesli dzieki niemu moze Pan teraz udac sie do kosciola "w jednosci z" na Mszę Świętą, to trzeba Bractwo nadal popierac, zeby byla mozliwosc unormalnienia Kościoła. Nie tylko o Mszę chodzi panie buczyński. Chodzi o Panskie zbawienie.
Zadalem to a propos pana wypowiedzi. Nie ma problemu ze spowiedzia w NOMowych Kosciolach, wiec nie rozumiem dlaczego forsuje pan niewazna spowiedz u FSSPX??? Ma pan czarno na bialym podane zarowno ustepy z KPK jak i oswiadczenia roznych komisji mowiace o niewaznosc spowiedzi FSSPX (sledze watek od pocztaku) i naprawde nie wiem co pana zmusza do spowiedzi u nich? W zyciu nie widzialem NOMowego kosciola w ktorym nie uzyska pan legalnej spowiedzi!
Co do ważności Bractwowych sakramentów wymagających jurysdykcji zwyczajnej, a wiec małżeństwa i pokuty, jestem zdania, że:- do 2005 r. gdy posoborowi papieże nie byli specjalnymi zwolennikami Tradycji można mówić o konieczności oporu przeciw nim - i jurysdykcji nadzwyczajnej- od 2005 r. nie wydaje się, by miał miejsce taki stan, ale z drugiej strony - równocześnie nie wydaje się, by Ojciec Święty Benedykt odmówił jurysdykcji zwyczajnej proszącym o to kapłanom BractwaZatem w obu przypadkach są mocne przesłanki, by wskazywać na ważność tych sakramentów u piusowców. Ostateczne orzeczenie w tym względzie może wydać tylko papież, jak tu kilka osób wskazywało.Jeśli są kłopoty z poglądami Bractwa, jak przy kanonizacjach, to je wyjaśniajmy bez zamiatania pod dywan, ale nie twórzmy dodatkowych powtarzając argumentację osób niezbyt przychylnych najszerzej pojętej Tradycji katolickiej
Zwłaszcza teraz, powinniśmy tym bardziej się łączyć i wspierać, bo rozstrzygnięcia tak ważne dla Całego Kościoła wydają się bliskie. Zaś rzecz faktycznie nie ta tylko ( tj. ważność sakramentów czy stan kanoniczny FSSPX ) ale także te najważniejsze - kwestie doktrynalne, daj Boże zostaną niebawem przez Ojca Śiwętego rozstrzygnięte - także daj Boże najlepiej z powołaniem na nieomylny autorytet i w pełnym jego wykorzystaniu.