Nie widze zwiazku z tematem.
Ce n’est pas parce que j’ai aujourd’hui cette juridiction ordinaire que je vais jeter la pierre à ceux qui continuent pour l’instant d’utiliser l’autre. Qui peut dire sérieusement qu’il n’en n’aura pas besoin un jour ? Quand l’Archevêque de Paris aura accueilli M. l’abbé de Tanoüarn comme celui de Bordeaux l’a fait avec moi, tout cela rentrera dans l’ordre aussi facilement à Paris qu’à Bordeaux.
Jeśli sam mam jurysdykcję zwyczajną, nie mam zamiaru z tego powodu rzucać kamieniami w tych, którzy na razie działają na podstawie tej drugiej [jurysdykcji nadzwyczajnej]. Kto z nas może serio stwierdzić, że nie będzie jej [jurysdykcji nadzwyczajnej] pewnego dnia potrzebował? Kiedy arcybiskup Paryża przyjmie z otwartymi ramionami ks. Tanourana, jak przyjął mnie biskup Bordeaux, wszystko będzie ustawione na swoim miejscu równie łatwo w Paryżu, jak i w Bordeaux.
Podzielilem sie tylko moim spostrzezeniem. Przed zaslubinami byl Pan nastawiony pozytywnie do Bractwa. tak odbieralem Panskie teksty. PO zaslubinach, tradycyjnych, zmienila sie Panska postawa w stosunku do Bractwa. Wspomnialem o slubie, bo wedlug kmnie jest to moment przelomowy. Nie zajmujje sie Panskim zyciem rodzinnym. Ma Pan swoja Mszę i slub, to moze Pan odpuscic. Ja chce normalnosci. Czyli biskupow katolickich, a nie np. ukrywajacych swa przeszlosc TW sluzb specjalnych PRL.
Cytat: jp7 w Marca 22, 2009, 21:09:54 pmAle prośba była by przyznaniem się do braku jurysdykcjiPomijam chwilowo inne argumenty, choć też są dosyć dziwaczne, ale tu chyba Pan czegoś nie doczytał. Czy wskaże mi Pan przykład twierdzenia ze strony księży FSSPX, że mają zwyczajną jurysdykcję? Powiem więcej, znajdzie Pan u nich raczej każdorazowe stwierdzenie, że jurysdykcji nie posiadają - nadają ją im wierni, którzy zwracają się do nich o sakramenty.
Ale prośba była by przyznaniem się do braku jurysdykcji
Cytat: jp7 w Marca 22, 2009, 21:09:54 pmWielkie to zasługi. Ale dziś sytuacja się klaruje. Skoro Kościół mówi - że bez tego sakrament jest nie ważny, to chyba należy słuchać Kościoła.Kościoła - tzn. konkretnie kogo w tym przypadku? Czy zna Pan jakąś oficjalną wypowiedź SA nt. ważności spowiedzi kapłanów FSSPX?
Wielkie to zasługi. Ale dziś sytuacja się klaruje. Skoro Kościół mówi - że bez tego sakrament jest nie ważny, to chyba należy słuchać Kościoła.
(...) dla niektórych, ortalionowa kurtka i dzinsy moga być problemem.
Czy można prosić o przybliżenie sylwetki ks. Laguiere. Interesuje mnie zwłaszcza Jego działalność gdy był jeszcze w FSSPX. Czy są jakieś konkretnie są powody by przypuszczać, że będąc jeszcze w FSSPX uważałby, że w Polsce spowiedź w kaplicach Bractwa jest nieważna? Jeśli to pytanie wynika, ze złego zrozumienia sensu wypowiedzi księdza to przepraszam.
Nie zwykłego, a haitualnego. Zwykłe obowiązuje jedynie we własnej diecezji .
Ale jeśli ktoś wie, że spowiada się u księdza należącego do FSSPX, ale nie ma pojęcia o kwestiach jurysdykcyjnych,