proszę o wiarygodną informację na temat pozywania właścicieli punktów ksero za świadczone przez nie usługi.
Natomiast w zasadzie nie budzi wątpliwości kwestia nielegalności działalności polegającej na kserowaniu poszczególnych książek przez samego prowadzącego działalność i następnie ich odsprzedawaniu. Jest to powszechnie stosowana praktyka – prowadzący robi sobie kopię książki na „własne potrzeby”, po czym masowo odsprzedaje je studentom za cenę ksera. Niedozwolona jest sprzedaż kserowanych i zabindowanych kopii podręczników, czyli proceder jakże popularny zwłaszcza w otoczeniu wyższych uczelni. Taka działalność pociąga też za sobą odpowiedzialność karną (wyrok Sądu rejonowego w Krakowie-Śródmieście, sygn. akt. II K 1141/01/s).
proszę zapodać przepis prawa zabraniający kserowania książek na własny użytek, na dodatek naukowy.
a co jeśli ksero-nakład się nie sprzeda? czy to naprawdę takie pragmatyczne i ekonomiczne? nie lepiej, wiedząc, że książka jest chodliwa w ksero zrobić coś w rodzaju listy chętnych i dla nich skserować?
Czy wykładowcy na prawie to naprawdę takie szuje?
w moim wydziałowym punkcie ksero na poczekaniu kopiuje się maksymalnie 30 (albo nawet 20) stron. wszystko co więcej jest na za 3 godziny, jutro, pojutrze itepe. i mnie to nie dziwi.
No właśnie. Dziś kseruje się max 20-30 stron, by uniknąć wspomnianych przeze mnie problemów.
Ale to skserowanie 95% podręcznika grozi sądem, a 20 stron jest jak najbardziej legalne. Dziwne :/
Cytat: Morro w Kwietnia 12, 2010, 23:56:11 pmNo właśnie. Dziś kseruje się max 20-30 stron, by uniknąć wspomnianych przeze mnie problemów. nie, by kolejka do kserografu zmieściła się na jednym piętrze budynku. można zostawić do odbicia choćby i całą 30-tomową encyklopedię.Cytat: Morro w Kwietnia 12, 2010, 23:56:11 pmAle to skserowanie 95% podręcznika grozi sądem, a 20 stron jest jak najbardziej legalne. Dziwne :/nie, można skserować cały, ale na zlecenie. swoją drogą każdy punkt ksero płaci (a przynajmniej powinien) podatek (o ile dobrze pamiętam 3%) na rzecz Funduszu Promocji Twórczości.