marcin
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 dnia: Maja 26, 2010, 19:03:20 pm » |
|
Nie wiedziałem, ze Pan obecnie w Bułgarii przebywa ;-)
jakoś tak się złożyło  Pana fascynację (IMHO- dość niezdrową:-)) "wschodniactwem".
a cóż w niej nie zdrowego  Pierwsze misje na ziemiach Polskich były bizantyjskie.
|
|
|
|
|
|
|
FidelisTraditioni
|
 |
« Odpowiedz #16 dnia: Maja 26, 2010, 20:02:56 pm » |
|
Nie mniej jednak nie widzę nic złego w chodzeniu do prawosławnych pod warunkiem że się nie zaniedbuje obowiązku niedzielnego w kościele katolickim. I Komunię Pan tez u nich przyjmuje?
|
|
|
|
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę" św. Cyprian
|
|
|
marcin
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 dnia: Maja 26, 2010, 20:26:07 pm » |
|
Nie mniej jednak nie widzę nic złego w chodzeniu do prawosławnych pod warunkiem że się nie zaniedbuje obowiązku niedzielnego w kościele katolickim. I Komunię Pan tez u nich przyjmuje?
Pan to chyba wcale prawosławia nie zna... a kto by mi dal?  raz u unitow w Sofii podchodzę pewnie po Pryczastie i mi ksiądz bo widzi nową twarz "spowiadałeś się?" Wtedy jeszcze mój bułgarski był mizerny i wydukałem "tak ja z Polski" uśmiechnął się i mi udzielił komunii. Ale panie fidelistraditioni zaraz po tym jak udzielą mi miropomazania wyrzeknę się herezji rzymskiej przystąpię i tam do komunii 
|
|
|
|
|
|
|
ryszard1966
|
 |
« Odpowiedz #18 dnia: Maja 26, 2010, 20:51:51 pm » |
|
Prawosławni raczej przyjmują komunię po każdorazowej spowiedzi, nie ma więc u nich takich kolejek do komunii jak u katolików. Do komunii poprzystępuje mało osób,
|
|
|
|
|
|
|
Kalistrat
|
 |
« Odpowiedz #19 dnia: Maja 26, 2010, 21:15:22 pm » |
|
Panie Ryszardzie popełnia Pan błąd logiczny. Niektórzy prawosławni przystępują rzadko do komunii nie dlatego, że muszą iść do spowiedzi, ale dlatego, że w ich opinii człowiek jest niegodny przyjmować Chrystusa zbyt często. Poza tym nie można generalizować - w różnych miejscach różnie to wygląda.
|
|
|
|
|
|
|
jwk
|
 |
« Odpowiedz #20 dnia: Maja 26, 2010, 21:17:52 pm » |
|
... popełnia Pan błąd logiczny. Ale dlaczego akurat logiczny?
|
|
|
|
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła, Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
|
|
|
ryszard1966
|
 |
« Odpowiedz #21 dnia: Maja 26, 2010, 21:40:27 pm » |
|
Moje obserwacje dotyczące przyjmowania komunii świętej dotyczą tylko katedry św. Marii Magdaleny w Warszawie, trudno mi powiedzieć jak jest w innych cerkwiach. Z racji zawodowych mam kontakt z Ordynariatem Polowym Prawosławnym.
|
|
|
|
|
|
|
marcin
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 dnia: Maja 26, 2010, 22:28:17 pm » |
|
w prawosławiu pokutuje zabobon rzadkiego komunikowania się. Teolodzy prawosławni co i raz napominają że to jest złe, że im częściej tym lepiej, że to jest centrum ich życia ale niektórzy księża wiedzą swoje i wmawiają wiernym że raz w roku to na pewno starczy i częściej nie trzeba. Właśnie w ubiegłą niedziele widziałem kuriozalny przypadek. Jeden z wiernych podszedł do spowiadającego księdza z boku ikonostasu, wyspowiadał się, po chwili ksiądz przyniósł (wszystko się dzieje w czasie liturgii) kielich i udzielił komunii temu wiernemu, ten po komunii sobie poszedł  A to działo się w części Liturgii katechumentów. Tam gdzie oddziaływanie katolicyzmu na życie cerkwi jest większe i przenika praktyka częstej komunii.
|
|
|
|
|
|
|
Guldenmond
|
 |
« Odpowiedz #23 dnia: Maja 27, 2010, 06:46:57 am » |
|
dlaczego Panstwo sie dziwicie? u nas bylo np. w XIX w. dokladnie tak samo: rzadkie komunie, a jak juz byly to zdazaly sie tez niezaleznie od mszy w trakcie jej trwania...
|
|
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
ryszard1966
|
 |
« Odpowiedz #24 dnia: Maja 27, 2010, 07:21:20 am » |
|
dokładnie tak. W KK tak też było. Dopiero od św.Piusa X się zaczęło zmieniać. Ale czy u nas nie poszło to za daleko?. Niedawno byłem we Włoszech 2 tygodnie w Diamante na Kalabrii. W kościele było 6 świec i krzyż na ołtarzu(za wzorem Benedykta XVI), wierni masowo przystępuja do komunii. Ale żadnego spowiednika w konfesjonale nie widziałem.
|
|
|
|
|
|
|
kurak
|
 |
« Odpowiedz #25 dnia: Maja 27, 2010, 07:35:08 am » |
|
Przeciez nie musieli sie spowiadac akurat przed Msza.  jest to jednak problem,jak bylem w NY i pojechalem z rodzina, ktora tam mieszka na Msze do kosciola dla "poloniji" to do Komunii poszli wszyscy. Jak spytalem kiedy spowiadaja bo chcialem akurat pojsc to popatrzyli na mnie i zdziwieni odparli: Nie ma spowiedzi  Mialem niezlego zonka pamietam. Komunia na lape rzecz jasna. A kosciol taki piekny... Cala Msze myslalem co to sie nam porobilo...
|
|
|
|
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
|
|
|
Guldenmond
|
 |
« Odpowiedz #26 dnia: Maja 27, 2010, 07:44:25 am » |
|
we francji konfesjonały (o ile jeszcze sa...) służą jako szafy na szczotki itp. graty
|
|
|
|
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku" ks. K.B.
|
|
|
kurak
|
 |
« Odpowiedz #27 dnia: Maja 27, 2010, 07:51:41 am » |
|
Bede mial na dniach okazje to sprawdzic 
|
|
|
|
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
|
|
|
ryszard1966
|
 |
« Odpowiedz #28 dnia: Czerwca 01, 2010, 21:54:21 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
marcin
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 dnia: Czerwca 01, 2010, 22:08:38 pm » |
|
oby prawosławni nie zaczeli silnego nawracania u nas.
ps. ogladałem zdjęcia ze strony bractwa i... ani razu nie widziale ikonostasu? Czyżby oni go usuneli?
|
|
|
|
|
|
|
|