Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 13, 2024, 03:46:32 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232429 wiadomości w 6636 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ogłoszenia Duszpasterskie
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Ogłoszenia Duszpasterskie  (Przeczytany 2029 razy)
kamilek
Gość
« dnia: Marca 23, 2010, 10:34:22 am »

.
miki
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Marca 23, 2010, 10:52:59 am »

Panie Kamilku, w Wielkim Poście szczególnie, ale i przez cały rok, w ramach umartwienia polecam zostawać do końca, wysłuchać tych durnych nieraz ogłoszeń i przyjmować błogosławieństwo. Wszak Msza Święta (NOM) kończy się błogosławieństwem i rozesłaniem zwykle.
Pozdrawiam
Taki sobie o...
kamilek
Gość
« Odpowiedz #2 dnia: Marca 23, 2010, 11:01:14 am »

.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #3 dnia: Marca 23, 2010, 11:04:02 am »

a może lepiej zostać w domu i pobawić się resorakami ?
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
kamilek
Gość
« Odpowiedz #4 dnia: Marca 23, 2010, 11:34:04 am »

.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #5 dnia: Marca 23, 2010, 11:52:39 am »

przecież zawsze można zmówić dodatkową część rózańca, albo odmowić wczesniej niz zwykle modlitwy Leona XIII przepisane po Mszy Sw.

gadatliwość to jednak drugoplanowy problem NOMu (i Mszy trydenckiej - znamy duszpasterzy, którzy miewali niezle wyniki na tym odcinku)
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #6 dnia: Marca 23, 2010, 11:58:18 am »

na mszach trydenckich także zdarzają się gadatliwi duszpaszterze i długie ogłoszenia. ;D
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Marca 23, 2010, 12:04:14 pm »

Panie Krusejderze,
czy dobrze rozumiem? Sugeruje pan panu Kamilowi, żeby zamiast jeżdzić pociągiem na Mszę do FSSPX odmawiał różaniec podczas ogłoszeń na NOMie?
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #8 dnia: Marca 23, 2010, 12:09:22 pm »

z tego co wiem, to p. Kamilek ma niedzielną Mszę trydencką 10 min piechotą od domu, zatem to jest rozważanie teoretyczne

natomiast jeśli zadaje on pytanie:

>Czy jeśli lokalny ksiądz proboszcz ma tendencje do długich ogłoszeń duszpasterskich to czy można sobie wyjść w trakcie do domu po uprzedniej modlitwie i bez błogosławieństwa?

to mozna na nie odpowiedzieć wyłącznie na NIE. Nikogo nie zachęcam do chodzenia na NOM, ale wyjście w jej trakcie z tak błahego powodu nie byłoby dobrem rozwiązaniem.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Marca 23, 2010, 12:26:36 pm »

Czy jeśli lokalny ksiądz proboszcz ma tendencje do długich ogłoszeń duszpasterskich to czy można sobie wyjść w trakcie do domu po uprzedniej modlitwie i bez błogosławieństwa? Dla mnie wielką radością lokalnego KRR było między innymi to, że ksiądz wie co ważne na Mszy św. i wreszcie te ogłoszonka nie trwają dobre co najmniej 15 minut poprzeplatane jeszcze dygresjami. podziękowaniami i nie raz życiem sąsiednich parafii czy księży.

Nurmalnie jak bym czytał skargi parafjan sprzed półtrzecia wieku :))) Co prawda kazanie z przyległościami (wymijanki, zapowiedzi, intencje mszalne na najbliższy tydzień, nowiny z gminy, sołtys apeluje, ogłoszenia drobne, zagubiono, skradziono, znaleziono) częściej wtedy umieszczano po Mszy, ale obciachem byłoby wyjść przed końcem.

Przytaczane również i na tym forum przeróżne dziwactwa veteris ordinis, osobliwie z okresu baroku, ułatwiają zdrowy osąd sytuacji. Np. jeśli zdarzy mi się trafić na Mszę, gdzie kaznodzieja wspomaga swój występ nieliturgicznemi zgoła akcesoriami, to myśl o tym, do czego zdolny byłby jego konfrater 100 lat temu (np. duet z kościelnym na łańcuchy, piłę i efekty świetlne, inicjujący kazanie o Dyable), pozwala mi zachować spokój.
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2010, 12:36:08 pm wysłana przez Bartek » Zapisane
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
kamilek
Gość
« Odpowiedz #10 dnia: Marca 23, 2010, 14:01:56 pm »

.
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #11 dnia: Marca 23, 2010, 14:08:23 pm »

Gadatliwość to nie jest determinowana przez ryt, ale człowieka :) Zawsze znajdzie się ktoś skory do zwierzeń ;D Można jedynie zmienić parafię/Mszę.
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę"

św. Cyprian
antoninus op
Gość
« Odpowiedz #12 dnia: Marca 23, 2010, 14:54:11 pm »

kiedy w naszej parafii na Służewie, nowy proboszcz przestał czytać ogłoszenia oraz intencję podczas Mszy (tzn. intencję odczytywano przed Mszą, a informowano, że ogłoszenia są w gablocie oraz na stronie www klasztoru i parafii), to posypały się skargi do diecezji i prowincjała, że to jest lekceważenie parafian, które przecież utrzymują to wszystko (kto i za ile utrzymuje Służew to inna sprawa, ale argument jakiś mieli). no więc przywrócono ogłoszenia.
a te potrafią być długie, choć nie spotkałem się z dłuższymi nic 5-7 minut: w zależności od Mszy oprócz ogłoszeń standardowych są przecież jeszcze na Mszach poszczególnych duszpasterstw ich własne ogłoszenia, tylko dla tego specyficznego audytorium, a to jeszcze reklama książki, czasopisma, które są do nabycia przed kościołem, a to zbiórka pieniędzy - ktoś to zapowiada, prosi o pomoc, etc...
z tego, co widzę, to ogłoszenia bardziej przeszkadzają ojcom celebrującym Mszę niż ludziom - ci lubią posłuchać... takie mam obserwacje  :)
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ogłoszenia Duszpasterskie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!