Zaraz, zaraz... schizmą jest nieuznawanie biskupa Rzymu i zerwanie jedności z pozostałymi katolikami... moim zdaniem sedevacantyzm pod to podpada. Panie Tato, czy mógłby Pan podać cytaty lub fakty dotyczące tych Papieży czy świętych, które rzekomo usprawiedliwiają sedewakantyzm? Przepraszam, ale ja tak dobrze nie znam historii Kościoła.
Sedewakantyzm wydał zgniłe owoce... x antypapieży... to nie może być dobre... Zdecydowanie bardziej ewangeliczne jest stanowisko FSSPX, czy innych tradycyjnych zgromadzeń... Należy zachować Magisterium w ramach Kościoła...
Ależ to dziecko sedewakantyzmu Z resztą... nie mieści mi się w głowie, aby Piotr przestał być Piotrem...
albo następca Piotra przestał być następcą Piotra Nie mieści mi się to też w głowie...
Do widzialności Kościoła nie jest potrzebne istnienie kardynałów ani nawet przez pewien nieokreślony czas Papieża
From the Council of Trent: ...the visible one, the pope, who as legitimate successor of Peter, the Prince of the Apostles, fills the Apostolic chair... It is the unanimous teaching of the Fathers that this visible head is necessary to establish and preserve unity in the Church.53From the I Vatican Council’s Dogmatic Constitution: He made Peter a perpetual principle of this twofold unity and a visible Foundation.54 ...the Church, besides an invisible Head in heaven, must have a visible head on earth. The body and members of the Church are visible; why not also the Head? “The Church without a supreme Ruler would be like an army without a general, a navy without an admiral, a sheepfold without a shepherd, or like a human body without a head.55
Papiez niekononieczny? Kosciol bez glowy? ....Cytaty z zaufanego dla pana zrodla - FSSPX. Juz konklawistom chyba blizej do nauki Kosciola.Sedewakantysci sa schizmatykami albo my czlonkowie Kosciola Benedykta XVI nimi jestesmy. To logiczna konsekwencja ich teorii
A Jan XII - to był w końcu papieżem, czy nie?