Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 20, 2025, 23:09:00 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233053 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: "Niech pan pójdzie do seminarium, to będzie pan brał kanon"
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 Drukuj
Autor Wątek: "Niech pan pójdzie do seminarium, to będzie pan brał kanon"  (Przeczytany 28830 razy)
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #90 dnia: Marca 13, 2010, 22:47:08 pm »

Nie rozumiem pana panie tato, ogranicza pan wszechmoc Pana Boga? Zresztą pisanie, że jedyni mężni kapłani poszli drogą sedevakantyzmu to ogromne nadużycie. Powiedziałbym raczej, że odwrotonie, tchórze poszli tą drogą, a kapłani, którzy byli wierni swemu powołaniu zostali w kościele Katolickim.
"Wiary ustrzegłem"
slavko
Gość
« Odpowiedz #91 dnia: Marca 13, 2010, 22:48:43 pm »

Ad Tato
Prosze jedna pamietac ze sytuacja w seminariach powoli ale sie zmienia i to najczescie na lepsze. W e. g. moim sutanny wrocily dopiero kilka latemu po dosc dlugiej przerwie; a znajomosc KRR jest uwazana za zalete kleryka, co prawda "kursow" KRR jeszcze nie ma ale to sie ma zmienic. A dwuch ksiezy KRR odprawia (jeden regularnie na pobliskiej parafii a drugi dopiero sie uczy). Prosze dostrzegac zniany. Nigdzie nie sa one rewolucyjne ale ida w dobrym kierunku.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #92 dnia: Marca 13, 2010, 22:49:34 pm »

Nie rozumiem pana panie tato, ogranicza pan wszechmoc Pana Boga? Zresztą pisanie, że jedyni mężni kapłani poszli drogą sedevakantyzmu to ogromne nadużycie. Powiedziałbym raczej, że odwrotonie, tchórze poszli tą drogą, a kapłani, którzy byli wierni swemu powołaniu zostali w kościele Katolickim.

A gdzie ja napisałem że jedyni kapłami poszli drogą sedewakantyzmu ? Pan przeczyta uważnie. Przepraszam, lecz Panowie macie jak mniemam na punkcie sedevacante jakąś obsesję...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #93 dnia: Marca 13, 2010, 22:51:52 pm »

Nie wiem kto ma obsesje na punkcie sedewakantystow, bo ja np. zycze im jak najszybszego powrotu do Kosciola katolickiego.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #94 dnia: Marca 13, 2010, 22:52:19 pm »

Ad Tato
Prosze jedna pamietac ze sytuacja w seminariach powoli ale sie zmienia i to najczescie na lepsze. W e. g. moim sutanny wrocily dopiero kilka latemu po dosc dlugiej przerwie; a znajomosc KRR jest uwazana za zalete kleryka, co prawda "kursow" KRR jeszcze nie ma ale to sie ma zmienic. A dwuch ksiezy KRR odprawia (jeden regularnie na pobliskiej parafii a drugi dopiero sie uczy). Prosze dostrzegac zniany. Nigdzie nie sa one rewolucyjne ale ida w dobrym kierunku.

Jeśłi tak jest to oczywiście tylko dobrze, wiadomą jest rzeczą , ze zmiana nastawienia hierarchów czy przełożonych, czy tym bardziej odgórne wytyczne Rzymu moga wiele zmienić. Tegoż zresztą z całego serca życzę i sam pragnę. Ja pisałem o tym przede wszystkim co było i co niestety w wielu miejscach jest nadal.
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #95 dnia: Marca 13, 2010, 22:53:46 pm »

Owszem mam na punkcie sedevacante obsesje, jak  na punkcie każdej innej schizmatyckiej grupy, która rości sobie prawo do uznawania siebie za jedyną ostoje "prawdziwego katolicyzmu".
"Wiary ustrzegłem"
Tato
aktywista

« Odpowiedz #96 dnia: Marca 13, 2010, 23:12:13 pm »

Jeszcze nie tak dawno byli tu Tacy P.T. Dyskutanci, co szczęśliwie przycichli ostatnio, którzy FSSPX też od "schizmatyków" wyzywali , cóż obsesji się logiką nie wyleczy, ale wierzę , że przyjdzie pora na ochłonięcie i uzdrowienie. Zanim ktoś więc  pisać zacznie  o "schizmatykach" niech najpierw może wykaże w którym punkcie sedevacantyzm jest "niekatolicki", wówczas bowiem musi zanegować poglądy Papieża Pawła IV, Innocentego III,  św. Roberta Bellarmin, czy choćby kanon 188 p. 4 CIC 1917. 
Myślę że najpierw warto jest dobrze poznać czym w ogóle jest pogląd katolicki. Wówczas wiele może się w umysłach uspokoić.
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #97 dnia: Marca 13, 2010, 23:18:00 pm »

Ale ja jestem spokojny :) Nie neguje wcale, żadnego z dogmatów katolickiej doktryny, i nigdy nie zarzucałem Bractwu tego, że jest ono schizmatyckie. Ale nikt nie przekona mnie również do tego, że sedevakantyzm jest dla katolika czymś dobrym, dobrym jest posłuszenstwo. Zawsze i wszędzie.
"Wiary ustrzegłem"
Tato
aktywista

« Odpowiedz #98 dnia: Marca 13, 2010, 23:23:08 pm »

Ale ja jestem spokojny :) Nie neguje wcale, żadnego z dogmatów katolickiej doktryny, i nigdy nie zarzucałem Bractwu tego, że jest ono schizmatyckie. Ale nikt nie przekona mnie również do tego, że sedevakantyzm jest dla katolika czymś dobrym, dobrym jest posłuszenstwo. Zawsze i wszędzie.

Otóż Drogi Panie Kolego nie zawsze i nie wszędzie ... :)
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #99 dnia: Marca 13, 2010, 23:28:22 pm »

Dosyć juz późno, nie wytaczajmy teraz dział i armat :)  Bractwo zawsze był bliskie memu sercu i zawsze będzie  o tym mogę pana zapewnić. Dobrej, spokojnej nocy Tato :)
"Wiary ustrzegłem"
Tato
aktywista

« Odpowiedz #100 dnia: Marca 13, 2010, 23:34:21 pm »

Dosyć juz późno, nie wytaczajmy teraz dział i armat :)  Bractwo zawsze był bliskie memu sercu i zawsze będzie  o tym mogę pana zapewnić. Dobrej, spokojnej nocy Tato :)

Cieszę się :) Wzajemnie Panu życzę  :) Z Panem Bogiem !
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #101 dnia: Marca 13, 2010, 23:48:34 pm »

A co to w ogole za koncepcja, ze jacys tam panowie, teologowie hobbysci, beda osadzac papiezy i decydowac ktory nim jest. Ewentualnie jest to zadanie Kosciola, by wskazac papiezowi herezje, jak to bylo w przypadku Jana XXII, a nie jakichs tam hobbystow amatorow. 
Poza tym moim zdaniem powaznym oskarzeniem wobec sedewakantystow jest fakt, ze neguja widzialnosc hierarchii koscielnej (brak papieza, kardynalow itd.). Sobory trydencki i watykanski I mowia o koniecznosci posiadania przez Kosciol glowy i widzialnych struktur.
Sedewakantysci swiadomie zrywaja jednosc z papiezem. Trudno nie nazwac tego schizma.
Murka
aktywista

« Odpowiedz #102 dnia: Marca 14, 2010, 00:24:57 am »

Skoro Pan Bóg dopuścił takie doświadczenia na Kościół jak SVII oraz rewolucyjne zmiany i "czystki" Pawła VI, w których to czasach osoby wierne kapłańskiemu powołaniu były marginalizowane w najlepszym wypadku, skoro wyrugowano Najświętszą Ofiarę w Kościele, skoro w zasadzie mężni i wierni kapłani mogli iść tyko  drogą FSSPX lub sedevacante, a w najlepszym wypadku umrzeć jak kard. Ottaviani, to co tu mówić o opiece Bożej nad jednym powołaniem, jednego kleryka /.../

Czy sadzi Pan, ze skoro Pan Bog dopuscil takie kataklizmy, to znaczy, ze zaniechal opieki nad swoimi kaplanami? Ci, ktorzy pragneli pelnic Jego wole, zachowali wienosc, nie pobladzili, nie ma w swiecie takiego kataklizmu, ktory moglby pokonac Boza milosc i powstrzymac Jego opieke. "Jezeli Bog z nami, ktoz przeciwko nam"?

/.../ który w dodatku miałby wybrać modernistyczne seminarium zamiast pójść ( przy oczywiście większym wysiłku ze swej strony ) do zagranicznego seminarium FSSPX czy IBP ?
 Skoro nie wybrałby tej trudniejszej o wiele drogi , to czemuż niby Pan Bóg miałby mu okazać swą "szczególną pomoc", ochronę i opiekę ? /.../

Prosze uwaznie przeczytac tekst: jest odpowiedzia na zapytanie pana JGP o perspektywy ksiedza, ktory wybralby wlasnie seminarium tradycyjne.

Swoją drogą wie Pani ile prawdziwie gorących powołań zostało już zmarnowanych zupełnie przez modernę ? Osobiście znam bardzo wiele takich przypadków.
Najgorsze jest to że nie znam ani jednego przypadku "powodzenia" tradycyjnego powołania w Polsce w czasach sprzed przybycia FSSPX....

Co innego zmarnowane powolanie, ktore nie zostalo przypieczetowane sakramentem kaplanstwa, co innego laski stanu towarzyszace kaplanom. W momencie, kiedy kaplan zostaje wyswiecony, staje sie kaplanem Chrystusowym i nic i nikt, poza nim samym, nie moze odebrac mu lask stanu i opieki Bozej. Zadna moderna, zaden kataklizm, nie istnieje taka sytuacja, by zwykly czlowiek poprzez okolicznosci zewnetrzne byl zmuszony do ulegania zgorszeniu, a co dopiero kaplan.
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #103 dnia: Marca 14, 2010, 00:30:16 am »

A co to w ogole za koncepcja, ze jacys tam panowie, teologowie hobbysci, beda osadzac papiezy i decydowac ktory nim jest. Ewentualnie jest to zadanie Kosciola, by wskazac papiezowi herezje, jak to bylo w przypadku Jana XXII, a nie jakichs tam hobbystow amatorow. 
Poza tym moim zdaniem powaznym oskarzeniem wobec sedewakantystow jest fakt, ze neguja widzialnosc hierarchii koscielnej (brak papieza, kardynalow itd.). Sobory trydencki i watykanski I mowia o koniecznosci posiadania przez Kosciol glowy i widzialnych struktur.
Sedewakantysci swiadomie zrywaja jednosc z papiezem. Trudno nie nazwac tego schizma.

Do widzialności Kościoła nie jest potrzebne istnienie kardynałów ani nawet przez pewien nieokreślony czas Papieża, wszelkie zresztą te kwestie Święta Matka Nasza Kościół w prawie swym przewidział, w świetle prawa nie można być posłusznym heretykowi nawet jeśli ten zdaje się ze pełni  urząd, zatem skoro uważają obecnych papieży za heretyków to są konsekwentni. Podobnie w czasie schizmy, zasadą jest wszak, że jeśli jest dwóch lub więcej Papieży i ma się wątpliwości który z nich jest prawdziwy, to należy przylgnąć do wiary katolickiej i nie iść za żadnym z nich. Nie jest to wcale żadną schizmą. Podobnie wielkość struktury nie przesądza wcale o widzialności  i prawdziwości Kościoła tylko wierność Doktrynie Wiary. Ta zaś gołym okiem jest widoczna dla wszystkich, zatem nie należy się dziwić, ze niektórzy katolicy opcję tą ( hipotezę sedewakantystyczną ) przyjmują i stosują.  To nie jest żadną schizmą akurat.
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2010, 00:32:19 am wysłana przez Tato » Zapisane
Tato
aktywista

« Odpowiedz #104 dnia: Marca 14, 2010, 00:38:42 am »

Czy sadzi Pan, ze skoro Pan Bog dopuscil takie kataklizmy, to znaczy, ze zaniechal opieki nad swoimi kaplanami? Ci, ktorzy pragneli pelnic Jego wole, zachowali wienosc, nie pobladzili, nie ma w swiecie takiego kataklizmu, ktory moglby pokonac Boza milosc i powstrzymac Jego opieke. "Jezeli Bog z nami, ktoz przeciwko nam"?
.....
Co innego zmarnowane powolanie, ktore nie zostalo przypieczetowane sakramentem kaplanstwa, co innego laski stanu towarzyszace kaplanom. W momencie, kiedy kaplan zostaje wyswiecony, staje sie kaplanem Chrystusowym i nic i nikt, poza nim samym, nie moze odebrac mu lask stanu i opieki Bozej. Zadna moderna, zaden kataklizm, nie istnieje taka sytuacja, by zwykly czlowiek poprzez okolicznosci zewnetrzne byl zmuszony do ulegania zgorszeniu, a co dopiero kaplan.

Troszkę faktycznie się pogubiłem, myślałem, że pisze Pani o kleryku w novusowym seminarium,  :)
Pięknie Pani to opisuje i oczywiście wcale nie chcę podważać Bożej opieki i pomocy kapłanom i nie tylko zresztą acz im szczególnie udzielanej. Pisałem jedynie, że niestety,(tu dodam iż  być może także z powodu naszych własnych ludzkich słabości )  rzeczywistość wygląda niestety częstokroć bardzo przykro. Pozdrawiam serdecznie:)
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: "Niech pan pójdzie do seminarium, to będzie pan brał kanon" « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!