Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 20, 2025, 21:14:44 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233053 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: "Niech pan pójdzie do seminarium, to będzie pan brał kanon"
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 Drukuj
Autor Wątek: "Niech pan pójdzie do seminarium, to będzie pan brał kanon"  (Przeczytany 28822 razy)
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #105 dnia: Marca 14, 2010, 19:54:25 pm »

Zaraz, zaraz... schizmą jest nieuznawanie biskupa Rzymu i zerwanie jedności z pozostałymi katolikami... moim zdaniem sedevacantyzm pod to podpada. Panie Tato, czy mógłby Pan podać cytaty lub fakty dotyczące tych Papieży czy świętych, które rzekomo usprawiedliwiają sedewakantyzm? Przepraszam, ale ja tak dobrze nie znam historii Kościoła.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Tato
aktywista

« Odpowiedz #106 dnia: Marca 14, 2010, 20:34:40 pm »

Zaraz, zaraz... schizmą jest nieuznawanie biskupa Rzymu i zerwanie jedności z pozostałymi katolikami... moim zdaniem sedevacantyzm pod to podpada. Panie Tato, czy mógłby Pan podać cytaty lub fakty dotyczące tych Papieży czy świętych, które rzekomo usprawiedliwiają sedewakantyzm? Przepraszam, ale ja tak dobrze nie znam historii Kościoła.

To temat rzeka, często strasznie maglowany, akurat zacytuję artykuł polemiczny można rzec wobec poglądów którym ja osobiście sprzyjam, zatem nieco niewdzięczny dla mnie ale coś nie coś w tym w względzie zawierający wyjaśnień :
http://www.ultramontes.pl/frankenchurch.htm
oraz 

http://www.ultramontes.pl/Sedewakantyzm.htm

"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Murka
aktywista

« Odpowiedz #107 dnia: Marca 14, 2010, 21:01:15 pm »

Panie Tato, nie idzcie ta droga :(
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #108 dnia: Marca 14, 2010, 21:15:05 pm »

Smutne.
"Wiary ustrzegłem"
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #109 dnia: Marca 14, 2010, 21:22:20 pm »

Sedewakantyzm wydał zgniłe owoce... x antypapieży... to nie może być dobre...  :-\ Zdecydowanie bardziej ewangeliczne jest stanowisko FSSPX, czy innych tradycyjnych zgromadzeń... Należy zachować Magisterium w ramach Kościoła...

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Tato
aktywista

« Odpowiedz #110 dnia: Marca 14, 2010, 21:23:10 pm »

Spokojnie nie idę  :) twierdzę tylko że to nie jest "schizma" itp., jest to moim zdaniem pogląd który mieści się jako katolicki.

Sedewakantyzm wydał zgniłe owoce... x antypapieży... to nie może być dobre...  :-\ Zdecydowanie bardziej ewangeliczne jest stanowisko FSSPX, czy innych tradycyjnych zgromadzeń... Należy zachować Magisterium w ramach Kościoła...

Antypapieży wydał "konklawizm" razczej... :)
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2010, 21:28:53 pm wysłana przez Tato » Zapisane
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #111 dnia: Marca 14, 2010, 21:38:55 pm »

Ależ to dziecko sedewakantyzmu ;) Z resztą... nie mieści mi się w głowie, aby Piotr przestał być Piotrem...  ;)

Tato
aktywista

« Odpowiedz #112 dnia: Marca 14, 2010, 21:47:10 pm »

Ależ to dziecko sedewakantyzmu ;) Z resztą... nie mieści mi się w głowie, aby Piotr przestał być Piotrem...  ;)

Spokojnie , Piotr nigdy nie przestanie być Piotrem ... ;)
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #113 dnia: Marca 14, 2010, 22:05:39 pm »

albo następca Piotra przestał być następcą Piotra ;) Nie mieści mi się to też w głowie...

Tato
aktywista

« Odpowiedz #114 dnia: Marca 14, 2010, 22:09:48 pm »

albo następca Piotra przestał być następcą Piotra ;) Nie mieści mi się to też w głowie...

To akurat nie ma się co mieścić w głowie, to się mieści w Prawie Kościoła, cóż to takiego niemożliwego, każdy człowiek może upaść nawet może pójść na potępienie...kiedy się odwróci od Boga, to, że tak się może stać oczywiście jest smutne, ale jest też i oczywiste. 
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #115 dnia: Marca 14, 2010, 23:45:24 pm »

Do widzialności Kościoła nie jest potrzebne istnienie kardynałów ani nawet przez pewien nieokreślony czas Papieża

Papiez niekononieczny? Kosciol bez glowy?

From the Council of Trent:

...the visible one, the pope, who as legitimate successor of Peter, the Prince of the Apostles, fills the Apostolic chair... It is the unanimous teaching of the Fathers that this visible head is necessary to establish and preserve unity in the Church.53

From the I Vatican Council’s Dogmatic Constitution:

He made Peter a perpetual principle of this twofold unity and a visible Foundation.54

...the Church, besides an invisible Head in heaven, must have a visible head on earth. The body and members of the Church are visible; why not also the Head? “The Church without a supreme Ruler would be like an army without a general, a navy without an admiral, a sheepfold without a shepherd, or like a human body without a head.55

Cytaty z zaufanego dla pana zrodla - FSSPX. Juz konklawistom chyba blizej do nauki Kosciola.
Sedewakantysci sa schizmatykami albo my czlonkowie Kosciola Benedykta XVI nimi jestesmy. To logiczna konsekwencja ich teorii

Tato
aktywista

« Odpowiedz #116 dnia: Marca 15, 2010, 00:24:03 am »

Papiez niekononieczny? Kosciol bez glowy?
....
Cytaty z zaufanego dla pana zrodla - FSSPX. Juz konklawistom chyba blizej do nauki Kosciola.
Sedewakantysci sa schizmatykami albo my czlonkowie Kosciola Benedykta XVI nimi jestesmy. To logiczna konsekwencja ich teorii

Tak, to kto jest Papieżem pomiędzy śmiercią jednego, a wyborem następcy ? Czasami ten okres może być bardzo długi, nigdy nie jest on w gruncie rzeczy określony przecież. Nie podzielam Pana zdania co do tej "schizmatyckości", ale skoro Pan tak uważa, może ma Pan rację ....
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« Odpowiedz #117 dnia: Marca 15, 2010, 07:54:33 am »

A Jan XII - to był w końcu papieżem, czy nie?
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #118 dnia: Marca 15, 2010, 10:58:35 am »

A Jan XII - to był w końcu papieżem, czy nie?

Jan XII był ... ;D
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #119 dnia: Marca 15, 2010, 17:04:34 pm »

Najdluzszy okres sediswakancji to jak dotad 2 lata i wowczas czyniono wszystko by obraz nowego papieza. Widzialna glowa jest jednym z elementow widzialnosci Kosciola. Co do schizmatyckosci, to po prostu albo my, albo oni, to jest konsekwencja ich teorii.
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: "Niech pan pójdzie do seminarium, to będzie pan brał kanon" « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!