A jeśli ktoś się spowiada księdzu który nie ma tego przywileju to jak sprawa wygląda? Ksiądz mówi podczas spowiedzi: teraz proszę pójść do kurii i poprosić biskupa o zdjęcie ekskomuniki?
„Kan. 1357§ 1. Z zachowaniem przepisów kan. 508 i 976 z cenzury ekskomuniki lub interdyktu, wiążącej mocą samego prawa, jeszcze niedeklarowanej, może w zakresie wewnętrznym sakramentalnym zwolnić spowiednik, jeśli penitentowi jest trudno pozostawać w grzechu ciężkim przez czas konieczny do tego, aby zaradził kompetentny przełożony.§ 2. Udzielając zwolnienia spowiednik powinien nałożyć na penitenta obowiązek odniesienia się w ciągu miesiąca, pod groźbą ponownego popadnięcia w karę, do kompetentnego przełożonego, bądź do kapłana posiadającego odpowiednie uprawnienia oraz zastosowania się do otrzymanych poleceń. Tymczasem spowiednik powinien nałożyć odpowiednią pokutę i w razie potrzeby nakazać naprawienie zgorszenia i wyrównanie wyrządzonej szkody. Odniesienia może dokonać także spowiednik bez podania nazwiska.§ 3. Taki sam obowiązek odniesienia się z chwilą wyzdrowienia mają ci, którzy zgodnie z kan. 976 zostali zwolnieni z cenzury wymierzonej lub deklarowanej albo zarezerwowanej Stolicy Apostolskiej.”
§ 1. Z zachowaniem przepisów kan. 508 i 976 z cenzury ekskomuniki lub interdyktu, wiążącej mocą samego prawa, jeszcze niedeklarowanej, może w zakresie wewnętrznym sakramentalnym zwolnić spowiednik, jeśli penitentowi jest trudno pozostawać w grzechu ciężkim przez czas konieczny do tego, aby zaradził kompetentny przełożony.
Czy poniższy fragment nie oznacza de facto, że grzechy ciężkie nie są śmiertelnymi?
Czy poniższy fragment nie oznacza de facto, że grzechy ciężkie nie są śmiertelnymi?Cytat: emek w Listopada 08, 2014, 21:15:14 pm§ 1. Z zachowaniem przepisów kan. 508 i 976 z cenzury ekskomuniki lub interdyktu, wiążącej mocą samego prawa, jeszcze niedeklarowanej, może w zakresie wewnętrznym sakramentalnym zwolnić spowiednik, jeśli penitentowi jest trudno pozostawać w grzechu ciężkim przez czas konieczny do tego, aby zaradził kompetentny przełożony.Czy w KPK z 1917 roku też był ten zapis? Nie mogę znaleźć.
L.I.Ch.Byłem u spowiedzi i przpomniałem sobie grzech w momeńcie nauki jednak go nie powiedziałem, po spowiedzi a przed msza i komunią zaczepiłae owego kapłana i powiedziałem że przpomniałem sobie grzechpodczas nauki jednak On powiedział abym się nie przejmował nawet go niewymieniłem wtedy szybko odszedł to dobry spowiednik jednak mam wątpliwości czy nie zgrzeszyłem świętokradztwem?
Czy sądzicie, że to jakiś problem?