ovensko
uczestnik
|
|
« dnia: Lutego 05, 2010, 23:42:49 pm » |
|
W Niedzielę, dnia 7 lutego Roku Pańskiego 2010 w kościele podominikańskim, (dziś oo. jezuitów) w Poznaniu na ul. Szewskiej pod wezwaniem Najświętszego Serca Pana Jezusa i MB Pocieszenia o godz 16.00 zostanie zainaugurowana regularna celebracja Mszy Świetej w rycie klasycznym. Najświętszą Ofiarę złoży x. Włodziemierz Wygocki. Od następnej niedzieli msze trydenckie w tym kościele będą odprawiane w każdą niedzielę o godz 15.30. Patronat nad przedsięwzięciem obejmuje Societas Maior Polonia Pro Missa Tridentina. Oprawę muzyczną liturgii zapewni chór z parafii na Dębcu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2010, 23:47:07 pm wysłana przez ovensko »
|
|
|
|
|
Benedykt Korczyński
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #1 dnia: Lutego 06, 2010, 15:53:55 pm » |
|
A czy Msze w Owińskach jeszcze się odprawiają?
|
|
|
|
Jakże piękne i pełne pociechy jest świętych obcowanie! BXVI martyrologium.blogspot.com/
|
|
|
Bartek
|
|
« Odpowiedz #2 dnia: Lutego 06, 2010, 16:09:13 pm » |
|
Jakże piękne i pełne pociechy jest świętych obcowanie! BXVI martyrologium.blogspot.com
Sorry za OT, ale Kolegi ten blog? Bo mi się widzi okrutnie :-) Szacun!
|
|
|
|
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
|
|
|
x. Konstantyn Najmowicz
|
|
« Odpowiedz #3 dnia: Lutego 06, 2010, 18:12:05 pm » |
|
Jakże piękne i pełne pociechy jest świętych obcowanie! BXVI martyrologium.blogspot.com
Sorry za OT, ale Kolegi ten blog?
Zareklamowany przez JACQUES BLUTOIR w ostatnim wpisie na http://jacquesblutoir.blogspot.com/2010/02/reklama.htmlBo mi się widzi okrutnie :-) Szacun! Starzeję się! To powyższe zdanie to pochwała czy dezaprobata?
|
|
|
|
Instaurare omnia in Christo! Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga. Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski! św. German z Konstantynopola
|
|
|
ovensko
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #4 dnia: Lutego 06, 2010, 18:16:06 pm » |
|
Msza w Owińskach nadal jest i będzie odprawiana. Wbrew pogłoskom współpraca dobrze się układa. Choćby co dwa tygodnie prelegenci po mszy i częste spotkania z proboszczem. Poprostu Scoietas Tridentina się rozwija ot i tyle.
|
|
|
|
|
|
|
Bartek
|
|
« Odpowiedz #5 dnia: Lutego 06, 2010, 18:41:29 pm » |
|
Bo mi się widzi okrutnie :-) Szacun! Starzeję się! To powyższe zdanie to pochwała czy dezaprobata?
To gwara, nie slang Widzieć się komu - podobać się.
|
|
|
|
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
|
|
|
x. Konstantyn Najmowicz
|
|
« Odpowiedz #6 dnia: Lutego 06, 2010, 18:45:34 pm » |
|
|
|
|
|
Instaurare omnia in Christo! Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga. Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski! św. German z Konstantynopola
|
|
|
Jarod
|
|
« Odpowiedz #7 dnia: Lutego 06, 2010, 18:49:14 pm » |
|
W trylogii Sienkiewicza wszyscy miluja sie "okrutnie".
|
|
|
|
|
|
|
x. Konstantyn Najmowicz
|
|
« Odpowiedz #8 dnia: Lutego 06, 2010, 18:51:48 pm » |
|
W trylogii Sienkiewicza wszyscy miluja sie "okrutnie".
Zgadza się, ale też aż tak stary nie jestem, dlatego nie załapałem.
|
|
|
|
|
|
|
Kalistrat
|
|
« Odpowiedz #9 dnia: Lutego 06, 2010, 19:33:16 pm » |
|
Zapewniam Księdza i Pana Bartka, że gdyby Pan ovensko był autorem tego blogu, to tenże na pewno nie byłby reklamowany przez Pana JB
|
|
|
|
|
|
|
x. Konstantyn Najmowicz
|
|
« Odpowiedz #10 dnia: Lutego 06, 2010, 19:48:34 pm » |
|
Zapewniam Księdza i Pana Bartka, że gdyby Pan ovensko był autorem tego blogu, to tenże na pewno nie byłby reklamowany przez Pana JB
Co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości.
|
|
|
|
|
|
|
Benedykt Korczyński
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #11 dnia: Lutego 06, 2010, 22:24:09 pm » |
|
Sorry za OT, ale Kolegi ten blog? Bo mi się widzi okrutnie :-) Szacun!
Nie, to nie mój blog, ale podoba mi się, więc reklamuję
|
|
|
|
Jakże piękne i pełne pociechy jest świętych obcowanie! BXVI martyrologium.blogspot.com/
|
|
|
Tato
|
|
« Odpowiedz #12 dnia: Lutego 07, 2010, 12:00:56 pm » |
|
W Niedzielę, dnia 7 lutego Roku Pańskiego 2010 w kościele podominikańskim, (dziś oo. jezuitów) w Poznaniu na ul. Szewskiej pod wezwaniem Najświętszego Serca Pana Jezusa i MB Pocieszenia o godz 16.00 zostanie zainaugurowana regularna celebracja Mszy Świetej w rycie klasycznym. Najświętszą Ofiarę złoży x. Włodziemierz Wygocki. Od następnej niedzieli msze trydenckie w tym kościele będą odprawiane w każdą niedzielę o godz 15.30. Patronat nad przedsięwzięciem obejmuje Societas Maior Polonia Pro Missa Tridentina. Oprawę muzyczną liturgii zapewni chór z parafii na Dębcu.
Czy faktycznie O.O.Jezuici systematycznie kontynuują celebrację cotygodniową Mszy Świętej w KRR ? Czy są także szanse na Mszę Świętą codzienną Znam ten kościół dobrze z lat 1986-1991
|
|
|
|
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX" V R S N S M V - S M Q L I V B
|
|
|
FidelisTraditioni
|
|
« Odpowiedz #13 dnia: Lutego 07, 2010, 15:19:14 pm » |
|
Czy faktycznie O.O.Jezuici systematycznie kontynuują celebrację cotygodniową Mszy Świętej w KRR ? Póki co nie mają czego kontynuować, bo inauguracja odbędzie się dopiero za 40 minut
|
|
|
|
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę" św. Cyprian
|
|
|
ovensko
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #14 dnia: Lutego 07, 2010, 23:14:38 pm » |
|
Inauguracja zaczęła się z 15 minutowym opóźnieniem. W kościele było zimno. Msza zaś była długa, po części związane to było z długa lekcja i Ewangelią. Odprawiał x. Wygocki - niemniej i tak dziękować że się w to dzieło zaangażowa.ł Na zyczenie księdza po mszy są formacyjne spotkania w salce. Od przyszłej niedzieli msze o 15.30. Potem nauka łaciny. Msze są sporadycznie też w tygodniu, ale o tym powiadamiani będziemy na nowej stronie internetowej societasu.
|
|
|
|
|
|
|
|