To wszystko prawda panie rysiu. Ja z posoborowiem zadnych walk nie toczę, jestem wiernym Bractwa, a posoborowie traktuje jako inną religie, która rozpada sie na naszych oczach. Msza Św. w Tarnowie jest prywatną inicjatywą ks. Włodzimierza, z indultem czy indultowcami nie ma nic wspólnego. Ks. Włodzimerz odkąd pojawił się w Tarnowie odprawia Msze Świete w prywatnym zakresie w miare mozliwosci własnych i grafiku parafialnego. Bractwo Pasterke sprawuje tego roku w Lubatowej, więc wierni z Tarnowa i okolic chetnie skorzystaja z okazji jaką stworzył ks. Włodzimierz. Ja o ks. Włodzimierzu nie bede sie rozpisywał, wystarczy zagladnąc na jego pejszbuka albo posłuchać na yt. Z księdzem Włodzimierzem poznaliśmy się kilka lat temu i jestesmy ze tak powiem w poprawnych relacjach bez egzaltacji zadnej. Ks. Włodzimierz znajduje sie w strukturach Zgromadzenia oo Misjonarzy i nic nie wspominał aby sie gdzieś indziej wybierał. Jego poglądy i zapatrywania z którymi sie nie ukrywa są jego prywatnymi i akurat z wieloma sie nie identyfikuje.
Pytał Pan w innym wątku, czy rubryki dozwalają na Mszę recytowaną - dozwalają. Ale nie dozwalają na odprawienie Mszy Bożonarodzeniowej dzień wcześniej. 24 grudnia obchodzimy Wigilię, a nie Boże narodzenie. Tu nie chodzi o to czy jest jasno czy ciemno. Pasterka nie jest obowiązkowa, więc jeśli nie ma możliwości odprawienia jej 25 grudnia o północy, to trzeba zrezygnować i odprawić Mszę w dzień z formularza Mszy z dnia.
Pasterka nie jest obowiązkowa, więc jeśli nie ma możliwości odprawienia jej 25 grudnia o północy, to trzeba zrezygnować i odprawić Mszę w dzień z formularza Mszy z dnia.
Panie rysiu, ja bym o tę godzinke czy dwie kopii nie kruszył. U "drugiego płuca chrześcijaństwa" Boże Narodzenie wypada w nastepnym roku i co Pan na to? Jak rzyć?
No dobrze panie rysiu, inny kalendarz. Jak w takim razie rachmistrze kalendarzowi wyjasnia, że od Niepokalanego Poczęcia do Bozego Narodzenia wychodzi w ramach tego samego kalendarza, jak by pan nie liczył, jakieś 2 tygodnie z lekkim okładem. Powie pan, że sobie nabiał robie. No ale jak na poważnie mam wytłumaczyć naturalistom róznice w czasie linearnym a mistycznym i że temporalnośc nie dotyczy Pana Boga. Temat powraca szczególnie przy Triduum i już mnie to powoli nudzi. Pewnie, że lepiej jest, gdy mamy swiat uporządkowany, jest łatwiej i prosciej i tak powinno być. Miejmy nadzieje, że katolicki Papież w przyszlości na kolejnym Soborze uporządkuje ten bardak, jak Pius V i te rozmowy już nie będą konieczne.
Nie bardzo widzę związek między Niepokalanym Poczęciem a Bożym Narodzeniem.Niepokalane Poczęcie NMP - 8 grudniaNarodzenie NMP - 8 wrześniaNa moje wychodzi równiutkie 9 miesięcy. Tyle chyba trwa ciąża.Cytat: Sławek125 w Grudnia 23, 2019, 15:44:34 pmNo dobrze panie rysiu, inny kalendarz. Jak w takim razie rachmistrze kalendarzowi wyjasnia, że od Niepokalanego Poczęcia do Bozego Narodzenia wychodzi w ramach tego samego kalendarza, jak by pan nie liczył, jakieś 2 tygodnie z lekkim okładem. Powie pan, że sobie nabiał robie. No ale jak na poważnie mam wytłumaczyć naturalistom róznice w czasie linearnym a mistycznym i że temporalnośc nie dotyczy Pana Boga. Temat powraca szczególnie przy Triduum i już mnie to powoli nudzi. Pewnie, że lepiej jest, gdy mamy swiat uporządkowany, jest łatwiej i prosciej i tak powinno być. Miejmy nadzieje, że katolicki Papież w przyszlości na kolejnym Soborze uporządkuje ten bardak, jak Pius V i te rozmowy już nie będą konieczne.
Cytat: conservative revolutionary w Grudnia 23, 2019, 20:16:08 pmNie bardzo widzę związek między Niepokalanym Poczęciem a Bożym Narodzeniem.Niepokalane Poczęcie NMP - 8 grudniaNarodzenie NMP - 8 wrześniaNa moje wychodzi równiutkie 9 miesięcy. Tyle chyba trwa ciąża.Cytat: Sławek125 w Grudnia 23, 2019, 15:44:34 pmNo dobrze panie rysiu, inny kalendarz. Jak w takim razie rachmistrze kalendarzowi wyjasnia, że od Niepokalanego Poczęcia do Bozego Narodzenia wychodzi w ramach tego samego kalendarza, jak by pan nie liczył, jakieś 2 tygodnie z lekkim okładem. Powie pan, że sobie nabiał robie. No ale jak na poważnie mam wytłumaczyć naturalistom róznice w czasie linearnym a mistycznym i że temporalnośc nie dotyczy Pana Boga. Temat powraca szczególnie przy Triduum i już mnie to powoli nudzi. Pewnie, że lepiej jest, gdy mamy swiat uporządkowany, jest łatwiej i prosciej i tak powinno być. Miejmy nadzieje, że katolicki Papież w przyszlości na kolejnym Soborze uporządkuje ten bardak, jak Pius V i te rozmowy już nie będą konieczne.No ja widze. NMP rodzi Syna, zanim Sama się urodziła.
W maju biskup Jeż spotkał się z klerykami ostatniego roku. Rozmowa dotyczyła m.inn. Tradycji katolickiej i miała charakter ostrzegawczy.
Cytat: rysio w Czerwca 21, 2021, 20:24:37 pmW maju biskup Jeż spotkał się z klerykami ostatniego roku. Rozmowa dotyczyła m.inn. Tradycji katolickiej i miała charakter ostrzegawczy.Ostrzegał ich przed lasandrystami?