Cytat: Tato w Stycznia 23, 2012, 13:28:39 pmU nas we Wrocławiu to jest nawet "Dzielnica czterech świątyń"... To jakaś poniemiecka pozostałość?
U nas we Wrocławiu to jest nawet "Dzielnica czterech świątyń"...
Widziałem niestety pierwszą sekundę (zanim opuściłem miejsce kościół) jakąś lale z rozpuszczonymi włosami, przebrana za xiędza/mnicha z mikrofonem, jak się bawiła w protestanckiego szowmana z amerykańskich filmów o murzynach i zaczęła wykrzykiwać jakieś "alleluja" i inne "teksty liturgiczne".
... i można zobaczyć ważny przecież NOM ...
Od zacnej osoby usłyszałem, że choć Benon jako kościół i wspólnota miał swoje dobre strony, to niestety prowadził do wyobcowania z Kościoła i atmosfery getta. Teraz w Klemensie, jest kontakt z żywą parafią i można zobaczyć ważny przecież NOM. To normalne, NOM w Kościele. (i birytualizm, tylko czy wartościowe mój przypis)
Cytat: rysio w Stycznia 23, 2012, 17:43:46 pmOd zacnej osoby usłyszałem, że choć Benon jako kościół i wspólnota miał swoje dobre strony, to niestety prowadził do wyobcowania z Kościoła i atmosfery getta. Teraz w Klemensie, jest kontakt z żywą parafią i można zobaczyć ważny przecież NOM. To normalne, NOM w Kościele. (i birytualizm, tylko czy wartościowe mój przypis) Chyba jednak zrewiduje swoje poglądy na temat "posoborowej atrapy zastępowanej Tradycją"
Cytat: jwk w Stycznia 23, 2012, 14:32:54 pmCytat: Tato w Stycznia 23, 2012, 13:28:39 pmU nas we Wrocławiu to jest nawet "Dzielnica czterech świątyń"... To jakaś poniemiecka pozostałość?We Wrocławiu mieszka sporo Lwowiaków, więc może nawiązanie do czterech katedr Lwowa?
Znowu szykuje się żydofilskie przegięcie. W najbliższą niedzielę (27 stycznia 2013 r.) w Rzeszowie obchody "Międzynarodowego Dnia Pamięci o Ofiarach Holocaustu".Program (pisownia oryginalna): Godz. 10.00 – Cmentarz żydowski w Rzeszowie (al. Rejtana) – uczczenie Ofiar HolocaustuGodz. 11.30 – Sala Senatu Uniwersytetu Rzeszowskiego (al. Rejtana 16C),Dyskusja panelowa z udziałem zaproszonych gości “Stosunki polsko- żydowskie z perspektywy Uratowanych i Ratujących w czasie Holocaustu.”Godz. 16.30 – Kościół Farny p. w. św. Wojciecha i św. Stanisława (Pl. Farny 5), Nabożeństwo słowa Bożego nawiązujące do Dnia Judaizmu w Kościele Katolickim w Polsce, połączone z odczytywaniem nazwisk Polaków z Rzeszowszczyzny zamordowanych za pomoc niesioną Żydom oraz Żydów, którzy ponieśli śmierć wraz z nimiI to wszystko przed Najświętszym Sakramentem? Jakież uzasadnienie w przepisach ma praktyka oddawania w katolickim kościele w obecności Pana Jezusa czci (bo jak to inaczej nazwać) osobom (cóż z tego, że zamordowanym) reprezentującym fałszywą religię??
Cytat: jwk w Stycznia 23, 2012, 14:32:54 pmCytat: Tato w Stycznia 23, 2012, 13:28:39 pmU nas we Wrocławiu to jest nawet "Dzielnica czterech świątyń"... To jakaś poniemiecka pozostałość?Raczej "postowiecka głupkowatość" obecnych "mężów miasta"... a na poważnie to dotyczy kościoła OO Paulinów, katedry prawosławnej, zboru luterańskiego i synagogi...które powiedzmy są "prawie obok siebie..."