Jeżeli przeciwny temu sposób, a konkretnie, rozdawanie Komunii świętej na rękę, rozwinął się już w jakimś miejscu, to, aby pomóc konferencjom episkopatów wypełnić ich pasterski obowiązek w jakże często trudnej obecnie sytuacji, Stolica Apostolska powierza konferencjom obowiązek i funkcję osądu konkretnych uwarunkowań, jeżeli takie zachodzą.
Cytat: adalbertus w Stycznia 13, 2010, 21:05:34 pmJest takie coś jak patena. Tez pare razy widzialem, ale jakos zawsze ministrant lapal. Nie rozumie pan. To ze ksiadz nie puryfikuje palcow, to nie znaczy, ze jest to ok. To jest bardzo daleko od ok. To ze ksiadz sobie olewa i pan to sobie tak a nie inaczej interpretuje nie znaczy, ze katolicy nie maja sie na takie olewactwo przepisow oburzac.
Może czas zstąpic na ziemię. żyjemy dzisiaj a nie 100 lat temu czy w innym czasie. To jest życie dzisiejszego Kościoła.
Cytat: adalbertus w Stycznia 13, 2010, 21:05:34 pmco do unikania profanacji: kilka razy w życiu widziałem jak Komunia wypadła wiernemu z ust podczas udzielania ale jeszcze nigdy nie widziałem aby wypadła komuś z ręki.Jest takie coś jak patena. Tez pare razy widzialem, ale jakos zawsze ministrant lapal. Nie rozumie pan. To ze ksiadz nie puryfikuje palcow, to nie znaczy, ze jest to ok. To jest bardzo daleko od ok. To ze ksiadz sobie olewa i pan to sobie tak a nie inaczej interpretuje nie znaczy, ze katolicy nie maja sie na takie olewactwo przepisow oburzac.
co do unikania profanacji: kilka razy w życiu widziałem jak Komunia wypadła wiernemu z ust podczas udzielania ale jeszcze nigdy nie widziałem aby wypadła komuś z ręki.
Zacznijmy od tego,z e kolo tabernaukulum jest taki pojemniczek do puryfikowania palcow.
Ja sobie nic nie olewam, po prostu uczestniczę w Mszy.
Cytat: Jean Gabriel Perboyre w Stycznia 13, 2010, 21:10:15 pmCytat: adalbertus w Stycznia 13, 2010, 21:05:34 pmZacznijmy od tego,z e kolo tabernaukulum jest taki pojemniczek do puryfikowania palcow. Ksiadz stojacy przy tabernakulum stoi tylem do wiernych (o zgrozo) totez nie widac czy puryfikuje sobie palce. Jesli chodzi o puryfikacje palcow przez biskupa to o ile pamietam na NOM ministranci powinni po Komunii podejsc do biskupa tak jak na lavabo. @adalbertusKomunia na reke rozwwinela sie w Niemczech i we Francji bodajze w latach 60/70 . To bylo nielegalne. Wowczas zabronione. Watykan na fali "odnowy" posoborowej zalegalizowal ten sposob. Po tej legalizacji rozeszlo sie to po co calym Kosciele. BTW, Czy przyjmujac Komunie na reke nigdy nie martwi sie Pan czy na pewno ma Pan czyste rece? Przekazuje Pan wczesniej zank pokoju, dotyka roznych rzeczy.... Wiem, że koło tabernakulum znajduje się ten pojemniczek ale widac wychodzi z użycia. Mniejsza o to. Czy trzeba się spierac na taki temat? Jest tyle bardziej interesujących wydarzeń z życia Kościoła albo z własnego życia gdzie działa JHS.O czystośc rąk to się nie martwię w tym sensie, że nie są brudne. Bardziej martwię się o to czego nie widac o mój stan ducha. Bo co z tego jak będę pierwszy klęczał w kolejce po Ciało Pańskie jeśli nie będę tego godzien?Popytajcie się waszych księży o ludzi, którzy cały rok chodzą do Komunii a spowiadają się raz do roku, albo tych co żyją w konkubinatach i też przystępują do Komunii. To jest nagminne. Ksiądz nie może im odmówic.Co z tego, że przystępują na klęcząco i ze złożonymi rękoma?Czemu nie zając się raczej katechizowaniem ludzi niż sprawdzaniem czy wierni wypełniają rubrycele czy ksiądz zrobił lavabo czy nie?
Cytat: adalbertus w Stycznia 13, 2010, 21:05:34 pmZacznijmy od tego,z e kolo tabernaukulum jest taki pojemniczek do puryfikowania palcow. Ksiadz stojacy przy tabernakulum stoi tylem do wiernych (o zgrozo) totez nie widac czy puryfikuje sobie palce. Jesli chodzi o puryfikacje palcow przez biskupa to o ile pamietam na NOM ministranci powinni po Komunii podejsc do biskupa tak jak na lavabo. @adalbertusKomunia na reke rozwwinela sie w Niemczech i we Francji bodajze w latach 60/70 . To bylo nielegalne. Wowczas zabronione. Watykan na fali "odnowy" posoborowej zalegalizowal ten sposob. Po tej legalizacji rozeszlo sie to po co calym Kosciele. BTW, Czy przyjmujac Komunie na reke nigdy nie martwi sie Pan czy na pewno ma Pan czyste rece? Przekazuje Pan wczesniej zank pokoju, dotyka roznych rzeczy....
Z tego co pamiętam to w Polsce nigdy nie był rozwinięty taki sposób udzielania Komunii a jednak go wprowadzono. Dokładnie jak w innych krajach. Przecież przed Vaticanum II nigdzie w Europie nie udzielano na rękę ale zostało to wprowadzone.
Wprowadzilismy komunie na reke, to i moze konfesjonaly zastapimy obrzedami pokutnymi ?
widziałem kilka razy filmiki na youtube z profanowanymi Hostiami, pochodzącymi z Komunii na rękę (udzielanych niezgodnie z tymi okropnymi i nieżyciowymi przepisami, to tak na marginesie), ale jeszcze żadnego z Hostią uzyskaną z Komunii do ust.
.... a wowczas ci przystepujacy do komuni bez spowiedzi, na ktorych tak sie oburza skrupulant adalbertus beda prekursorami "zycia z Kosciolem dizsiejszym", a nie 100 lat temu.