Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 15, 2024, 10:59:20 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232544 wiadomości w 6638 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Rabin w Wielkim Poscie
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Drukuj
Autor Wątek: Rabin w Wielkim Poscie  (Przeczytany 3418 razy)
Fons Blaudi
aktywista

« dnia: Stycznia 12, 2010, 09:27:11 am »

Konferencje wielkopostne w katedrze Notre Dame w Paryzu maja dluga tradycje. Zapoczatkowane przez o. Lacordaire w 1835 roku, glosili je co roku najlepsi kaznodzieje francuskiego Kosciola, a wiele z nich do dzis pozostaje w pamieci starszych pokolen i w historii. Po soborze oczywiscie kaznodziejow zastapili agitatorzy progresistowscy (np. Bernard Bro w 1971 r.), ale renoma konferencji jest na tyle duza, ze publicznosc dopisuje.
W tym roku kard. 23 przewidzial swietny temat, super program i nadzwyczajnych kaznodziejow. Tematem jest, a jakze by inaczej, "Vaticanum II - drogowskaz na nasze czasy", a konferencje glosic beda dwaj biskupi, dwaj ksieza, dwoch swieckich oraz rabin. Rabin bedzie mowil oczywiscie o najwaznejszym temacie soboru i wspolczesnego Kosciola czyli o zydach. Strzeszczenie konferencji zapowiada : ciaglosc wybrania Izraela, miejsce Izraela w boskim planie zbawienia, ekumenizm, wolnosc religijna, Asyz, Szoah, dialog miedzyreligijny etc.
To dla tych co mysla, ze wystarczy zmiana na stanowisku generala, zeby pulkownicy sie podporzadkowali.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #1 dnia: Marca 27, 2010, 20:49:17 pm »

Pan Malkiewicz pisze z Paryża.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Marca 27, 2010, 21:48:45 pm »

Pan Malkiewicz pisze z Paryża.
Bardzo ciekawy tekst, a najbardziej te refleksje na końcu artykułu:
Jeszcze jedna, osobista refleksja. Wśród protestujących nie dojrzałem żadnych zwolenników ruchów Ecclesia Dei. Pozwólcie, że Was zapytam: gdzie byliście, gdy kardynał afirmował swoją obecnością bluźnierstwa pod adresem Jezusa Chrystusa w najdostojniejszej francuskiej katedrze? Gdzie byliście wy, którzy tak często plujecie jadem na własnych biskupów, a gdy przyjdzie dać świadectwo wiary wobec wszystkich, chowacie głowy w piasek? Gdzie byliście, uczeni amatorzy łaciny i śpiewu gregoriańskiego, szczycący się na forach swoją wiedzą liturgiczną, a zapominający, że bez prawdziwej wiary liturgia, choćby i trydencka, jest tylko teatrem? Zabrakło was w tę niedzielę i zabraknie was w przyszłości, bo nie odróżniacie wiary od dyplomacji. Obyście nigdy nie pomylili piuski z jarmułką!

Krótka relacja filmowa  z Katedry Notre-Dame:

http://www.gloria.tv/?media=61897

antoninus op
Gość
« Odpowiedz #3 dnia: Marca 27, 2010, 23:00:21 pm »

Henry Lacordaire OP. Nawrócił Paryż.
A rabin kogo nawróci? i na co?
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Marca 28, 2010, 00:42:56 am »

Wszystko ok-walkę popieram i nie podoba mi się w tym przypadku postawa indultowców,ale błagam...nie szczujmy się znów nawzajem.wiele dobrego powstało również dzięki środowiskom indultowym.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Marca 28, 2010, 03:36:54 am »

A kto niby szczuje?
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #6 dnia: Marca 28, 2010, 08:44:40 am »

Jak ktoś tam był, widział i napisał relację jak było, napisał prawdę to jest to szczucie?  Nie ogłupiajmy się! Nie wypaczajmy pojęć!
Pinace
Gość
« Odpowiedz #7 dnia: Marca 28, 2010, 10:19:52 am »

Jeszcze jedna, osobista refleksja. Wśród protestujących nie dojrzałem żadnych zwolenników ruchów Ecclesia Dei. Pozwólcie, że Was zapytam: gdzie byliście, gdy kardynał afirmował swoją obecnością bluźnierstwa pod adresem Jezusa Chrystusa w najdostojniejszej francuskiej katedrze? Gdzie byliście wy, którzy tak często plujecie jadem na własnych biskupów, a gdy przyjdzie dać świadectwo wiary wobec wszystkich, chowacie głowy w piasek? Gdzie byliście, uczeni amatorzy łaciny i śpiewu gregoriańskiego, szczycący się na forach swoją wiedzą liturgiczną, a zapominający, że bez prawdziwej wiary liturgia, choćby i trydencka, jest tylko teatrem? Zabrakło was w tę niedzielę i zabraknie was w przyszłości, bo nie odróżniacie wiary od dyplomacji. Obyście nigdy nie pomylili piuski z jarmułką!

Przecież to typowy przykład szczucia!
SolusLupus
Gość
« Odpowiedz #8 dnia: Marca 28, 2010, 12:45:37 pm »

Widzę że Pan Malkiewicz  Paryża ma zdolność czytania w ludzkich duszach - skąd wie, ze nie było nikogo ze zwolenników M.P. Ecclesia Dei? A poza tym, co to są ruchy Ecclesia Dei - bo ja takowych nie znam. Zawsze myślałem, ze to motu proprio Jana Pawła II... Ale niektórzy wiedzą lepiej..
Morro
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Marca 28, 2010, 12:52:47 pm »

A poza tym, co to są ruchy Ecclesia Dei - bo ja takowych nie znam. Zawsze myślałem, ze to motu proprio Jana Pawła II... Ale niektórzy wiedzą lepiej..

Czepianie się.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Marca 28, 2010, 13:10:07 pm »

Przyjete dla wygody rozroznienie semantyczne. "Ruchy Ecclesia Dei" czy "nurt Ecclesia Dei" to wygodne okreslenie na tradycjonalistow z uregulowanym statusem kanonicznym. No bo jak na nich mowic ? Indultowcy ? Pejoratywne i nie odnoszace sie do IDP ani do post-Summorum P., ktore wszak indultem nie jest.
A co do meritum, to fakt, ze p. Malkiewicz pisze nieco zadziornie, ale co ma racje. Ten nurt nie jest jakos szczegolnie znany z atakowania bledow posoborowia, zwlaszcza jesli w gre wchodza bledy hierarchii.
Pinace
Gość
« Odpowiedz #11 dnia: Marca 28, 2010, 19:22:58 pm »

p. Malkiewicz pisze nieco zadziornie, ale co ma racje
W tym przypadku miał rację? Napisał bzdurę. Chciał dopiec ED. To jest szczucie, złośliwość i...wyłączam się.
Torus
Gość
« Odpowiedz #12 dnia: Marca 29, 2010, 10:28:03 am »

Na tzw. francuskim boko-marginesie:

Grupa D-A-L-E

"Prawo do Liturgii w Rycie Nadzwyczajnym", której działalność była przyczyną powstania wątku "Policja kontra KRR", otrzymała linki do dyskusji o tradi-świecie we Francji. (Policja kontra KRR, Tradycjonaliści francuscy rozrabiają..., fronda o rabinie w katedrze ND itp)

DALE dziękuje za zainteresowanie prowadzoną przez nich akcją i wyrażane poparcie.

Merci pour les liens et merci pour votre soutien!
UDP!

BBDejouy

Co do pytania gdzie byli zwolennicy ED?
- myślę, ze w Paryżu zaciera się wśród "bojowników" różnica etykietkowa.
Co do przełożonych ED, rzecz bez wątpienia wygląda inaczej. Nie będą na 1 linii medialnego frontu. Ale gdyby zapytać członków DALE czy są za ED czy fsspx myślę, że odpowiedzą -"z Benedyktem". Dynamika zmian (wśród laikatu) jest b. duża. Parafrazując wypowiedź abp. Życińskiego o dialogu z Żydami powiem: "hierarchia nie zdaje sobie sprawy z tego, jak głębokie zachodzą zmiany w świadomości młodego pokolenia".

Czy Pokolenie J-P II to już ZBOWiD ? chyba...powoli tak.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #13 dnia: Marca 29, 2010, 10:57:24 am »

p. Malkiewicz pisze nieco zadziornie, ale co ma racje
W tym przypadku miał rację? Napisał bzdurę. Chciał dopiec ED. To jest szczucie, złośliwość i...wyłączam się.

Moge zgodzic sie z tym, ze trudno zarzucac wiernych z nurtu Ecclesia Dei, ze nie uczestniczyli w tej konkretnej akcji zorganizowanej przez wiernych raczej z nurtu Bractwa (choc byli i inni). Natomiast p. Malkiewicz ma racje w tym sensie, ze ich glosow krytycznych wobec naduzyc posoborowia jakos nie slychac.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #14 dnia: Marca 29, 2010, 11:16:01 am »

To chyba jest zbyt duże uogólnienie, że nie słychać... ja tam w rekolekcje słyszałam, nawet z ambony ;)
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Strony: [1] 2 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Rabin w Wielkim Poscie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!