To w Polsce narkotyki są od 18. roku życia?
“Duchowy Relaks” to model rekolekcji wychodzący naprzeciw potrzebom współczesnych młodych ludzi. Jego twórcy próbują w nim uwzględnić wszystkie trzy sfery człowieka: psychiczną, duchową, ale także i somatyczną… Skąd nazwa tych spotkań? Cytując Kardynała Martiniego: „Rekolekcje mają być swoistym relaksem dla ducha, chwilą wytchnienia” (Kazanie na Górze, Kard. C.M. Martini, 2008); czyli momentem zanurzenia w przestrzeni duchowej, wglądu w samego siebie poprzez warsztat psychologiczny oraz fizycznego odprężenia. Ujmując inaczej, jest to czas lotu pod niebo z ziemią za paznokciami. Tych, którzy chcą go podjąć, zapraszamy na Duchowy Relaks.
Duszpasterstwo Młodzieży Chadashim
?? WitamyRozumiem, że na imię Pan/Pani jest : Grupa a na nazwisko: Chadashim
1.Drodzy "Tradycjonaliści", "FSSPX", "Lefebryści". Zarejestrowałem się z pobudek poznawczych i w poszukiwaniu płaszczyzny do wzajemnego zrozumienia. Tradycję traktuję jako zasadniczy element życia Kościoła (źródło choćby: studia orzeczeń soborowych, pism papieskich i wiele innych).
2.W pracy duszpasterskiej warto wykorzystać wiedzę dotyczącą sfery psychicznej człowieka.
3.Stosowane tu wartościowanie typu: ‘złe krótkie gacie u kapłana’ jest co najmniej śmieszne. Tworzy to bowiem jakiś rodzaj odrealnienia. Jednocześnie zalecam większą rozwagę w ocenach.
Sugeruję, żeby zrezygnować z odniesień przepełnionych nadętym superego. Eligiusz napisał: "Wydrukować sobie tekst Ryśka Riedla na obrazku prymicyjnym i jeszcze publicznie opowiadać, że słowa tego ćpuna "wyznaczają kierunek mojej drogi w kapłaństwie". Uzależnienie Riedla jest niepodważalne, zdałoby się jednak zauważyć kontekst życia, walkę, cierpienie i pragnienie [patetycznie] miłości (patrz: twórczość). Cytat z ks. Krzysztofa: „Na swoim obrazku prymicyjnym zapisałem słowa, zaczerpnięte z piosenki zespołu Dżem i myślę, że one wyznaczają kierunek mojej drogi w kapłaństwie: Ale jedno wiem po latach, prawdę musisz znać i ty, zawsze warto być człowiekiem…/ Konkretne słowa wyznaczają ten kierunek- być człowiekiem- warto- w pełnym znaczeniu tego słowa-czyli także poprzez zauważanie siebie jako pewnej całości bio-psycho-duchowej/ zasklepienie na jednym wymiarze jest niebezpieczne i sztuczne.
Cytat: Pierre w Grudnia 24, 2009, 00:32:11 am2.W pracy duszpasterskiej warto wykorzystać wiedzę dotyczącą sfery psychicznej człowieka. Praca duszpasterska to nie terapia. Żeby to zrozumieć proszę sobie odpowiedzieć na pytanie co może zrobić katolicki ksiądz, czego nie może zrobić żaden psychoterapeuta? (Żeby nie było: psychologia ogólnie a psychoterapia w szczególności to mogą być rzeczy wartościowe, dobre i pożyteczne dla ludzi. Wszelako są w tym dużo lepsi specjaliści.)
Cyt: ks. Krzysztof chciał być terapeutą i łazić w cywilnych łachach to po co się zapisał do seminarium?A w czym miał łazić po górach(?) o zgrozo.
Niemniej ogólna wiedza psych., Panie andy, jest kapłanowi potrzebna - przynajmniej na to, by do owych specjalistów w razie potrzeby odesłać.