Panie SERPICO, odpowiedziałem Panu na kilka Pańskich zarzutów i pytań a Pan wkleja treśc dokumentu skądinąd dobrze znanego.Może się Pan odniesie do tego co napisałem?
CytujCytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 19:12:12 pm... Katolik musi sobie zapracować na Niebo, a nie jak to w "kościołach siostrzanych" "braci odłączonych" czyli heretyków wszyscy są zbawieni.... to co Pan napisał jak dla mnie trąci pelagianizmem. Wyrażenie "katolik musi sobie zapracowac na Niebo" eliminuje udział łaski. ...
Cytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 19:12:12 pm... Katolik musi sobie zapracować na Niebo, a nie jak to w "kościołach siostrzanych" "braci odłączonych" czyli heretyków wszyscy są zbawieni.
... Katolik musi sobie zapracować na Niebo, a nie jak to w "kościołach siostrzanych" "braci odłączonych" czyli heretyków wszyscy są zbawieni.
Dobry Łotr wiszący na krzyżu obok Pana Jezusa to miał raczej "zapracowane" piekło.A jest świętym w niebie.
Cytat: romeck w Czerwca 02, 2010, 12:37:30 pmDobry Łotr wiszący na krzyżu obok Pana Jezusa to miał raczej "zapracowane" piekło.A jest świętym w niebie.Ale drugi łotr gnije w piekle.
Cytat: Marcus w Czerwca 02, 2010, 12:39:38 pmCytat: romeck w Czerwca 02, 2010, 12:37:30 pmDobry Łotr wiszący na krzyżu obok Pana Jezusa to miał raczej "zapracowane" piekło.A jest świętym w niebie.Ale drugi łotr gnije w piekle.na pewno?
Może się Pan odniesie do tego co napisałem?
Panie SERPICO, odpowiedziałem Panu na kilka Pańskich zarzutów i pytań a Pan wkleja treść dokumentu skądinąd dobrze znanego.
Wie Pan co, to co Pan napisał jak dla mnie trąci pelagianizmem. Wyrażenie "katolik musi sobie zapracowac na Niebo" eliminuje udział łaski.
Panie JWK nie tylko grecki obrządek. jest jeszcze kilka innych. Jeśli już chcecie byc super dokładni to wymieniajcie je wszystkie albo używajcie określeń adekwatnych.
CytujCytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 12:20:05 pmJak biskup będzie odprawiał czarną mszę to też pan będzie klaskał w łapki i przyjmował bez zmrużenia oka??? W takie głupie dyskusje nie będę się wciągał. Szkoda czasu.
Cytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 12:20:05 pmJak biskup będzie odprawiał czarną mszę to też pan będzie klaskał w łapki i przyjmował bez zmrużenia oka???
Jak biskup będzie odprawiał czarną mszę to też pan będzie klaskał w łapki i przyjmował bez zmrużenia oka???
Jeszcze raz wspomnę kard. Wyszyńskiego, który wprowadził DN do swoich diecezji a miał uprawnienia większe od konferencji episkopatu w wielu aspektach to może On mógł to wprowadzic? nie wiem.
Jeśli już pan jest moderatorem i uważa się za znawcę wszystkiego (tak wnioskuję z autorytatywnego sposobu wypowiadania się przez Pana) to myślę, ...
Cytat: jwk w Maja 28, 2010, 18:47:52 pmCytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 17:36:05 pm Przepraszam, czy trzymał Pan chociaż raz w ręku KPK? Przegina pan.Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 17:36:05 pm Ćwiczenia Ignacjańskie oraz DN. Przegina pan jeszcze bardziej, w końcu Święty Ignacy przedstawiany jest z nogą na karku heretyka, któremu usta zaszpuntował. A może to pycha pychę pychą popycha, bo żeby smieć taki tupet, tego nie da się inaczej wyjaśnić. Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 19:25:18 pmPanie JWK widzę, że Pan to z daleka od KPK?Przecież prosiliście o rzeczową i merytoryczną dyskusję a z Pana strony jak śledzę to forum to tylko jątrzenie, niezadowolenie, pogarda i ironia płyną.Proszę poczytac trochę na temat umocowania prawnego Cwiczeń Ignacjańskich, przeczytac chociaż pierwszy rozdział ze Statutu DN, spojrzec w KPK a potem proszę coś rzeczowego napisac.
Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 17:36:05 pm Przepraszam, czy trzymał Pan chociaż raz w ręku KPK? Przegina pan.Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 17:36:05 pm Ćwiczenia Ignacjańskie oraz DN. Przegina pan jeszcze bardziej, w końcu Święty Ignacy przedstawiany jest z nogą na karku heretyka, któremu usta zaszpuntował. A może to pycha pychę pychą popycha, bo żeby smieć taki tupet, tego nie da się inaczej wyjaśnić.
Przepraszam, czy trzymał Pan chociaż raz w ręku KPK?
Ćwiczenia Ignacjańskie oraz DN.
Panie JWK widzę, że Pan to z daleka od KPK?Przecież prosiliście o rzeczową i merytoryczną dyskusję a z Pana strony jak śledzę to forum to tylko jątrzenie, niezadowolenie, pogarda i ironia płyną.Proszę poczytac trochę na temat umocowania prawnego Cwiczeń Ignacjańskich, przeczytac chociaż pierwszy rozdział ze Statutu DN, spojrzec w KPK a potem proszę coś rzeczowego napisac.
Więcej na ten temat się nie będę wypowiadał, kto umie czytac niech czyta.
Jeszcze jedno sprostowanie kłamliwych uwag niektórych z forumowiczów, nie będę wymieniał których.
Prezbiterzy po Archidiecezjalnym Seminarium Misyjnym Redemptoris Mater … zostało ich wyświęconych 104. (większośc pracuje w diecezji warszawskiej ).
Skąd ta fobia przed tym co odziedziczyliśmy od Żydów? Używana na DN nie jest dokładnie menorą gdyż ma 9 świec.
Dyrektorium katechetyczne DN (wcześniej "linie orientacyjne dla Ekip Katechistów") zostały opracowane przez kongregacje (czytaj wcześniejszy post). Czy sprawa jest całkowicie zakończona w sensie publicznego wydania tego nie wiem, raczej będzie to druk wewnętrzny jak tysiące innych w Kościele, których nie można nabyc w sklepie. Takowe druki nie wymagają imprimatur czego niektórzy z was ciągle się domagają np. użytkownik JWK głośno o tym krzyczy.
... Gdyby JWK nie krzyczał, kamienie krzyczeć będą . P.S. Tyle na dzisiaj.
Schlebia pan sobie. Co do ps. to liczymy na to.
Cytat: jwk w Czerwca 02, 2010, 15:16:05 pmCytat: zwykły katolik w Czerwca 02, 2010, 11:07:27 amMoże się Pan odniesie do tego co napisałem? Czemu nie? Cytat: zwykły katolik w Czerwca 02, 2010, 11:07:27 amPanie SERPICO, odpowiedziałem Panu na kilka Pańskich zarzutów i pytań a Pan wkleja treść dokumentu skądinąd dobrze znanego. Czyżby występował u pana zespół Pigmeja? Ewidentnie, nie tylko w tym punkcie nie dostrzega pan związków miedzy przyczyną a skutkiem. Cytat: zwykły katolik w Czerwca 02, 2010, 11:00:43 am Wie Pan co, to co Pan napisał jak dla mnie trąci pelagianizmem. Wyrażenie "katolik musi sobie zapracowac na Niebo" eliminuje udział łaski. A nie słyszał pan o „współpracy z łaską” albo o łaskach przyjętych/nieprzyjętych? Cytat: zwykły katolik w Czerwca 01, 2010, 21:29:32 pm Panie JWK nie tylko grecki obrządek. jest jeszcze kilka innych. Jeśli już chcecie byc super dokładni to wymieniajcie je wszystkie albo używajcie określeń adekwatnych. Znów pan to wyrwał z kontekstu celem ewidentnego "wymądrzenia się".Cytat: zwykły katolik w Czerwca 01, 2010, 12:24:35 pmCytujCytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 12:20:05 pmJak biskup będzie odprawiał czarną mszę to też pan będzie klaskał w łapki i przyjmował bez zmrużenia oka??? W takie głupie dyskusje nie będę się wciągał. Szkoda czasu. Hola! Hola! Jak pan podawał przykład biskupa sprzeniewierzającego się obowiązkowi strzeżenia norm kultu, do czego jest ustanowiony, jako usprawiedliwienie przekrętów liturgicznych swojej sekty to było dobrze, jak sprowadzono ten tok „rozumowania” na skraj absurdu, to się pan „nie będziesz wciągał? Jużeś się pan wciągnął. Cytat: zwykły katolik w Czerwca 01, 2010, 12:17:56 pmJeszcze raz wspomnę kard. Wyszyńskiego, który wprowadził DN do swoich diecezji a miał uprawnienia większe od konferencji episkopatu w wielu aspektach to może On mógł to wprowadzic? nie wiem. Ewidentnie nie wie pan więc niech się pan nie wypowiada a od Osoby Stefana Kardynała Wyszyńskiego WARA WAM.Cytat: zwykły katolik w Czerwca 01, 2010, 12:02:28 pmJeśli już pan jest moderatorem i uważa się za znawcę wszystkiego (tak wnioskuję z autorytatywnego sposobu wypowiadania się przez Pana) to myślę, ... … a ja myślę, że dobre wychowanie w kikokarmenacie to pojęcie abstrakcyjne, w końcu nie jesteś tu pan u siebie na kikospelunce a zachowujesz jak na „czyszczeniu kielicha”. Masz pan kielicha to czyść pan swojego. Cytuj Cytat: jwk w Maja 28, 2010, 18:47:52 pmCytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 17:36:05 pm Przepraszam, czy trzymał Pan chociaż raz w ręku KPK? Przegina pan.Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 17:36:05 pm Ćwiczenia Ignacjańskie oraz DN. Przegina pan jeszcze bardziej, w końcu Święty Ignacy przedstawiany jest z nogą na karku heretyka, któremu usta zaszpuntował. A może to pycha pychę pychą popycha, bo żeby smieć taki tupet, tego nie da się inaczej wyjaśnić. Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 19:25:18 pmPanie JWK widzę, że Pan to z daleka od KPK?Przecież prosiliście o rzeczową i merytoryczną dyskusję a z Pana strony jak śledzę to forum to tylko jątrzenie, niezadowolenie, pogarda i ironia płyną.Proszę poczytac trochę na temat umocowania prawnego Cwiczeń Ignacjańskich, przeczytac chociaż pierwszy rozdział ze Statutu DN, spojrzec w KPK a potem proszę coś rzeczowego napisac. Tu się zachowa pan jak drobny krętacz. Pytanie „Przepraszam, czy trzymał Pan chociaż raz w ręku KPK?” jest po prostu chamskie. Zwróciłem delikatną uwagę, że pan przegina, z czego pan zaimputował mi, że nie biorę KPK do ręki. Doprawdy nie wiem co bardziej podziwiać, tupet, chamstwo czy tępotę umysłu. A już zestawianie Świętego Ignacego z „drogą” niejakiego Kikosia to szczyt bezczelności. Święty Ignacy pogromca heretyków i Kikoś głosiciel herezji …Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 17:36:05 pm Więcej na ten temat się nie będę wypowiadał, kto umie czytac niech czyta. … czyli kolejny kwiatek kikokultury z kikoogródka. Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 12:57:24 pmJeszcze jedno sprostowanie kłamliwych uwag niektórych z forumowiczów, nie będę wymieniał których. … i następny …Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 12:57:24 pm Prezbiterzy po Archidiecezjalnym Seminarium Misyjnym Redemptoris Mater … zostało ich wyświęconych 104. (większośc pracuje w diecezji warszawskiej ). No to mamy problem z nawróceniem ich na Świętą Wiarę Katolicką … Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 11:38:52 am Skąd ta fobia przed tym co odziedziczyliśmy od Żydów? Używana na DN nie jest dokładnie menorą gdyż ma 9 świec. Ot taki talmudyczny chwycik, niby menora a nie menora a może taka "lepsza menora" Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 10:48:51 am Dyrektorium katechetyczne DN (wcześniej "linie orientacyjne dla Ekip Katechistów") zostały opracowane przez kongregacje (czytaj wcześniejszy post). Czy sprawa jest całkowicie zakończona w sensie publicznego wydania tego nie wiem, raczej będzie to druk wewnętrzny jak tysiące innych w Kościele, których nie można nabyc w sklepie. Takowe druki nie wymagają imprimatur czego niektórzy z was ciągle się domagają np. użytkownik JWK głośno o tym krzyczy. Łgarstwo na łgarstwie i łgarstwem pogania. Niby zostały opracowane a drukiem będą. Znaczy w sejfie je trzymacie? A co to za druk wewnętrzny dotyczący Wiary, który nie jest dostępny? Śmierdzi herezją na kilometr. Gdyby JWK nie krzyczał, kamienie krzyczeć będą . P.S. Tyle na dzisiaj.
Cytat: zwykły katolik w Czerwca 02, 2010, 11:07:27 amMoże się Pan odniesie do tego co napisałem? Czemu nie? Cytat: zwykły katolik w Czerwca 02, 2010, 11:07:27 amPanie SERPICO, odpowiedziałem Panu na kilka Pańskich zarzutów i pytań a Pan wkleja treść dokumentu skądinąd dobrze znanego. Czyżby występował u pana zespół Pigmeja? Ewidentnie, nie tylko w tym punkcie nie dostrzega pan związków miedzy przyczyną a skutkiem. Cytat: zwykły katolik w Czerwca 02, 2010, 11:00:43 am Wie Pan co, to co Pan napisał jak dla mnie trąci pelagianizmem. Wyrażenie "katolik musi sobie zapracowac na Niebo" eliminuje udział łaski. A nie słyszał pan o „współpracy z łaską” albo o łaskach przyjętych/nieprzyjętych? Cytat: zwykły katolik w Czerwca 01, 2010, 21:29:32 pm Panie JWK nie tylko grecki obrządek. jest jeszcze kilka innych. Jeśli już chcecie byc super dokładni to wymieniajcie je wszystkie albo używajcie określeń adekwatnych. Znów pan to wyrwał z kontekstu celem ewidentnego "wymądrzenia się".Cytat: zwykły katolik w Czerwca 01, 2010, 12:24:35 pmCytujCytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 12:20:05 pmJak biskup będzie odprawiał czarną mszę to też pan będzie klaskał w łapki i przyjmował bez zmrużenia oka??? W takie głupie dyskusje nie będę się wciągał. Szkoda czasu. Hola! Hola! Jak pan podawał przykład biskupa sprzeniewierzającego się obowiązkowi strzeżenia norm kultu, do czego jest ustanowiony, jako usprawiedliwienie przekrętów liturgicznych swojej sekty to było dobrze, jak sprowadzono ten tok „rozumowania” na skraj absurdu, to się pan „nie będziesz wciągał? Jużeś się pan wciągnął. Cytat: zwykły katolik w Czerwca 01, 2010, 12:17:56 pmJeszcze raz wspomnę kard. Wyszyńskiego, który wprowadził DN do swoich diecezji a miał uprawnienia większe od konferencji episkopatu w wielu aspektach to może On mógł to wprowadzic? nie wiem. Ewidentnie nie wie pan więc niech się pan nie wypowiada a od Osoby Stefana Kardynała Wyszyńskiego WARA WAM.Cytat: zwykły katolik w Czerwca 01, 2010, 12:02:28 pmJeśli już pan jest moderatorem i uważa się za znawcę wszystkiego (tak wnioskuję z autorytatywnego sposobu wypowiadania się przez Pana) to myślę, ... … a ja myślę, że dobre wychowanie w kikokarmenacie to pojęcie abstrakcyjne, w końcu nie jesteś tu pan u siebie na kikospelunce a zachowujesz jak na „czyszczeniu kielicha”. Masz pan kielicha to czyść pan swojego. Cytuj Cytat: jwk w Maja 28, 2010, 18:47:52 pmCytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 17:36:05 pm Przepraszam, czy trzymał Pan chociaż raz w ręku KPK? Przegina pan.Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 17:36:05 pm Ćwiczenia Ignacjańskie oraz DN. Przegina pan jeszcze bardziej, w końcu Święty Ignacy przedstawiany jest z nogą na karku heretyka, któremu usta zaszpuntował. A może to pycha pychę pychą popycha, bo żeby smieć taki tupet, tego nie da się inaczej wyjaśnić. Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 19:25:18 pmPanie JWK widzę, że Pan to z daleka od KPK?Przecież prosiliście o rzeczową i merytoryczną dyskusję a z Pana strony jak śledzę to forum to tylko jątrzenie, niezadowolenie, pogarda i ironia płyną.Proszę poczytac trochę na temat umocowania prawnego Cwiczeń Ignacjańskich, przeczytac chociaż pierwszy rozdział ze Statutu DN, spojrzec w KPK a potem proszę coś rzeczowego napisac. Tu się zachowa pan jak drobny krętacz. Pytanie „Przepraszam, czy trzymał Pan chociaż raz w ręku KPK?” jest po prostu chamskie. Zwróciłem delikatną uwagę, że pan przegina, z czego pan zaimputował mi, że nie biorę KPK do ręki. Doprawdy nie wiem co bardziej podziwiać, tupet, chamstwo czy tępotę umysłu. A już zestawianie Świętego Ignacego z „drogą” niejakiego Kikosia to szczyt bezczelności. Święty Ignacy pogromca heretyków i Kikoś głosiciel herezji …Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 17:36:05 pm Więcej na ten temat się nie będę wypowiadał, kto umie czytac niech czyta. … czyli kolejny kwiatek kikokultury z kikoogródka. Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 12:57:24 pmJeszcze jedno sprostowanie kłamliwych uwag niektórych z forumowiczów, nie będę wymieniał których. … i następny …Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 12:57:24 pm Prezbiterzy po Archidiecezjalnym Seminarium Misyjnym Redemptoris Mater … zostało ich wyświęconych 104. (większośc pracuje w diecezji warszawskiej ). No to mamy problem z nawróceniem ich na Świętą Wiarę Katolicką … Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 11:38:52 am Skąd ta fobia przed tym co odziedziczyliśmy od Żydów? Używana na DN nie jest dokładnie menorą gdyż ma 9 świec. Ot taki talmudyczny chwycik, niby menora a nie menora a może taka "lepsza menora" Cytat: zwykły katolik w Maja 28, 2010, 10:48:51 am Dyrektorium katechetyczne DN (wcześniej "linie orientacyjne dla Ekip Katechistów") zostały opracowane przez kongregacje (czytaj wcześniejszy post). Czy sprawa jest całkowicie zakończona w sensie publicznego wydania tego nie wiem, raczej będzie to druk wewnętrzny jak tysiące innych w Kościele, których nie można nabyc w sklepie. Takowe druki nie wymagają imprimatur czego niektórzy z was ciągle się domagają np. użytkownik JWK głośno o tym krzyczy. Łgarstwo na łgarstwie i łgarstwem pogania. Niby zostały opracowane a drukiem będą. Znaczy w sejfie je trzymacie? A co to za druk wewnętrzny dotyczący Wiary, który nie jest dostępny? Śmierdzi herezją na kilometr. Gdyby JWK nie krzyczał, kamienie krzyczeć będą . P.S. Tyle na dzisiaj.
W Polsce praktyka ta pojawiła się stosunkowo niedawno. W 2005 r. Ksiądz Prymas Józef Glemp zezwolił na udzielanie Komunii św. na rękę w archidiecezji warszawskiej. Decyzja ta była w duchu zatwierdzonych przez Stolicę Apostolską dokumentów II Soboru Plenarnego w Polsce. Była ponadto zgodna z instrukcją watykańską "Redemptionis Sacramentum" z 2004 r., w której czytamy m.in.: "Chociaż każdy wierny zawsze ma prawo według swego uznania przyjąć Komunię św. do ust, jeśli ktoś chce ją przyjąć na rękę, w regionach, gdzie Konferencja Biskupów, za zgodą Stolicy Apostolskiej, na to zezwala, należy mu podać konsekrowaną Hostię". Kilka miesięcy później biskupi na 331. Zebraniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Polski stwierdzili, że "w Polsce Komunii św. udziela się przez podanie Hostii wprost do ust. Jeżeli jednak ktoś poprosi, gestem wyciągniętej dłoni, o Komunię św. na rękę, należy mu Jej w taki sposób udzielić". Biskupi wyrazili przy tym nadzieję, że powyższa decyzja kończy niejasny stan prawny w tej sprawie. Stan prawny rzeczywiście się wyjaśnił, ale problem pozostaje, gdyż są księża, którzy w tej sprawie prezentują swoje własne stanowisko.