CytujA tu pan na jeszcze co p. Kiko bredzi :Panie Luk- dlaczego pan jak nie rozumie czegoś - od razu nazywa to bredzeniem? - A może pan jeszcze ytoche musi sie pouczyć i nabyćc doswiadczenia?Cytat: Marcus w Czerwca 01, 2010, 15:39:14 pmCytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 15:34:03 pmA mi nie podoba się słowo neokatechumenat. I co Pan na to??Pan Zet, znając jego argumentację w sprawie DN, zaraz nam udowodni, że "neokatechumenat" to staropolskie słowo pochodzące jeszcze z czasów króla Ćwieczka.Nie - po prostu nie używaj go pan. A słowo neokatechumenat znaczy nowy katechumenat. Inaczej mówiąc - nawiązanie do instytucji katechumenatu pierwszych wieków, tyle że w nowym wydaniu. Odpowiedni dla współczesnych czasów i współczesnego człowieka. (wg Jana Pawła II)Co do Króla Ćwieczka - To raczej pańska mentalność jest z czasów króla Ćwieczka. Od tamtych czasów świat poszedł naprzód. Nawet pan tego nie zauważył.
A tu pan na jeszcze co p. Kiko bredzi :
Cytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 15:34:03 pmA mi nie podoba się słowo neokatechumenat. I co Pan na to??Pan Zet, znając jego argumentację w sprawie DN, zaraz nam udowodni, że "neokatechumenat" to staropolskie słowo pochodzące jeszcze z czasów króla Ćwieczka.
A mi nie podoba się słowo neokatechumenat. I co Pan na to??
CytujPopełnia pan błąd że nie" Ale nie wszyscy musza tak robić"(czyli nawracać) wszyscy pasterze duchowni MAJĄ OBOWIĄZEK NAWRACAĆ i świeccy mają się też starać nawracać nie tylko pogan ale i heretyków i schizmatyków Widzę, że pan w swoim zapędzie misyjnym, gotów jest wywołać wojnę światową, po to by nawrócić paru schizmatyków.Wie pan, poza tym jest różnica, między jakimiś sektami, czy schizmatykami pierwszych wieków, a Kościołem siostrzanym jakim jest prawosławie.
Popełnia pan błąd że nie" Ale nie wszyscy musza tak robić"(czyli nawracać) wszyscy pasterze duchowni MAJĄ OBOWIĄZEK NAWRACAĆ i świeccy mają się też starać nawracać nie tylko pogan ale i heretyków i schizmatyków
Prawosławie nie jest żadnym kościołem jest schizmą, może pan rozwinąć czym dla pana jest kościół siostrzany :Nierównie więcej, niż protestantyzm, zbliża się do Kościoła katolickiego odszczepieństwo wschodnieNie ma, zaiste, innego ratunku dla oderwanych kościołów wschodnich, jedno w powrocie do jedności z Rzymem; o tym też myślał przed śmiercią car Aleksander I, o to modlili się słynni konwertyci z pośród schizmatyków, taki np. książę Gagaryn, który później został jezuitą, czy hrabia Grzegorz Szuwałow, który został barnabitą, czy jenerał Nikolai, który został trapistą, – albo takie niewiasty, jak gubernatorowa hr. Rostopczyn, Zofia Szwecin, Natalia Naryszkin, księżna Zeneida Wołkońska, księżniczka Golicyn i inni (17).Oby za ich śladem wszyscy zbłąkani, tak prawosławni jak protestanci, wrócili do prawdziwej owczarni Chrystusowej, której widomym pasterzem jest następca św. Piotra.Św.Bp Józef Sebastian PelczarOBRONA RELIGII KATOLICKIEJ, TOM I.: JAK WIELKIM SKARBEM JEST RELIGIA KATOLICKA I DLACZEGO TA RELIGIA MA DZISIAJ TYLU PRZECIWNIKÓW, napisał DR. JÓZEF SEBASTIAN PELCZAR (BISKUP PRZEMYSKI O. Ł.), drugie przejrzane i pomnożone wydanie, PRZEMYŚL 1920, ss. 97-108.
W mało znanej encyklice z 1910 r. Ex quo stwierdził, że wszelkie wysiłki podejmowane na rzecz zjednoczenia z prawosławnymi "będą daremne, jeśli najpierw i nade wszystko nie będą oni [prawosławni] wyznawać prawdziwej i całej katolickiej wiary, która została uświęcona i przekazana przez Pismo św., Tradycję Ojców, zgodę Kościoła, sobory powszechne i dekrety papieskie. Na zakończenie Pius X wyraził pragnienie, by Bóg „przyśpieszył dzień, w którym narody Wschodu powrócą do katolickiej jedności i zjednoczone ze Stolicą Apostolską, po odrzuceniu swych błędów, dotrą do portu wiecznego zbawienia”.
Panie Luk- dlaczego pan jak nie rozumie czegoś - od razu nazywa to bredzeniem? - A może pan jeszcze ytoche musi sie pouczyć i nabyćc doswiadczenia?
Cytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 15:55:30 pmCytat: Zet w Czerwca 01, 2010, 15:50:13 pmCytujPopełnia pan błąd że nie" Ale nie wszyscy musza tak robić"(czyli nawracać) wszyscy pasterze duchowni MAJĄ OBOWIĄZEK NAWRACAĆ i świeccy mają się też starać nawracać nie tylko pogan ale i heretyków i schizmatyków Widzę, że pan w swoim zapędzie misyjnym, gotów jest wywołać wojnę światową, po to by nawrócić paru schizmatyków.Wie pan, poza tym jest różnica, między jakimiś sektami, czy schizmatykami pierwszych wieków, a Kościołem siostrzanym jakim jest prawosławie. Nasi "wschodni bracia" Panie Zet to schizmatycy. Słyszał Pan o schiźmie z roku 1054?? Czy też jakoś inaczej teraz się to nazywa??Dla nich to my jesteśmy schizmatykami. Czy wie pan w ogóle co oznacza owo słowo? - bo mam wrażenie że myli je pan z jakąś herezją.
Cytat: Zet w Czerwca 01, 2010, 15:50:13 pmCytujPopełnia pan błąd że nie" Ale nie wszyscy musza tak robić"(czyli nawracać) wszyscy pasterze duchowni MAJĄ OBOWIĄZEK NAWRACAĆ i świeccy mają się też starać nawracać nie tylko pogan ale i heretyków i schizmatyków Widzę, że pan w swoim zapędzie misyjnym, gotów jest wywołać wojnę światową, po to by nawrócić paru schizmatyków.Wie pan, poza tym jest różnica, między jakimiś sektami, czy schizmatykami pierwszych wieków, a Kościołem siostrzanym jakim jest prawosławie. Nasi "wschodni bracia" Panie Zet to schizmatycy. Słyszał Pan o schiźmie z roku 1054?? Czy też jakoś inaczej teraz się to nazywa??
Nie Panie Zet. Jeśliś Pan jest katolikiem to wineneś Pan wiedzieć, że poza Kościołem (Rzymskim Kościołem) NIE MA ZBAWIENIA.
Cytat: LUK w Czerwca 01, 2010, 15:03:09 pmPopełnia pan błąd że nie" Ale nie wszyscy musza tak robić"(czyli nawracać) wszyscy pasterze duchowni MAJĄ OBOWIĄZEK NAWRACAĆ i świeccy mają się też starać nawracać nie tylko pogan ale i heretyków i schizmatyków Ilu pan nawróconych ma już na swoim koncie?
Cytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 16:00:21 pmNie Panie Zet. Jeśliś Pan jest katolikiem to wineneś Pan wiedzieć, że poza Kościołem (Rzymskim Kościołem) NIE MA ZBAWIENIA.Trochę Pan przedobrzył. Nie "poza Kościołem RZYMSKIM", a "poza Kościołem Katolickim" - inaczej np. grekokatolicy mieli by przechlapane...
Jaki coś może się nazywać NOWY, skoro podobno jest STARY. To jakiś oksymoron
Cytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 15:59:01 pm Jaki coś może się nazywać NOWY, skoro podobno jest STARY. To jakiś oksymoron Jak zwykle niczego pan nie rozumie i wyśmiewa się - chyba z własnej ignorancji. - Prosżę. wybaczyć - oczywistości tłumaczyć nie będę
Cytat: jp7 w Czerwca 01, 2010, 16:18:35 pmCytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 16:00:21 pmNie Panie Zet. Jeśliś Pan jest katolikiem to wineneś Pan wiedzieć, że poza Kościołem (Rzymskim Kościołem) NIE MA ZBAWIENIA.Trochę Pan przedobrzył. Nie "poza Kościołem RZYMSKIM", a "poza Kościołem Katolickim" - inaczej np. grekokatolicy mieli by przechlapane... Ano. Mea culpa.