Cytat: szkielet w Maja 31, 2010, 16:05:37 pmhttp://neokatechumenat.autazniemiec.5t.pl/ROFTL Jak powiem, ze jestem tradsem to mi sprowadza?
http://neokatechumenat.autazniemiec.5t.pl/ROFTL
Czy można je gdzieś kupić?
Niestety, na podanych stronach nie znalazłem statutów. Czy można je gdzieś kupić?
Czyli kupić można - niestety, trzeba za to zapłacić, moim zdaniem, za dużo. Szkoda, że nie ma w sieci tychże statusów, można by się do nich na bieżąco odnosić
cóż, z czegoś trzeba żyć
CytujCytat: zwykły katolik w Maja 29, 2010, 13:22:21 pmPanie JP7, pisze Pan, że tłumaczenia encyklik muszą miec imprimatur ale nie wszystkie je mają. Np trzymam w ręku Encyklikę JPII Ut unum sint (Pallotinum 1995) nie ma żadnej wzmianki o imprimatur ani sygnatury "wydano za zgodą władz kościelnych"; dopiero teraz np zauważyłem, bo nigdy na to nie zwracałem uwagi, że np niedawno wydane książki kardynała Ratzingera "Duch liturgii", "Jezus z Nazaretu" też nie posiadają imprimatur.1) "Et unum sint" - nie znam takiej encykliki "Ut unum sint" mogło być napisane po polsku, "prima sedes a nemine iudicatur" 2) "Duch liturgii" i "Jezus z Nazaretu" nie mająimprimatur. Są zbyt "lefebrystyczne"...Cytat: zwykły katolik w Maja 29, 2010, 13:22:21 pmCo do mojego oskarżenia o kłamliwośc opinii nt. Prezbiterów po Redemptoris Mater to opieram się na tym, że pomimo tłumaczenia, odsyłania do ogólnie dostępnych dokumentów, wypowiedzi wciąż słychac prywatne opinie, że są oni dla DN, co jest nieprawdą.Po raz kolejny zapytuje - czy znają oni jakąś inną duchowość poza tą z Drogi?Cytat: zwykły katolik w Maja 29, 2010, 13:22:21 pmPyta Pan dlaczego powołania do tych seminariów są z DN? to chyba jest oczywiste, że DN zainicjowała ich powstanie i stara się by nie były one puste. W dzisiejszych czasach kiedy brakuje bardzo powołań każdy biskup się cieszy z dodatkowych kandydatów na księży. Czy ktoś spoza Drogi mógłby wstąpić do "RM"?Cytat: zwykły katolik w Maja 29, 2010, 13:22:21 pmZnam przypadek Takamatsu.Ordynariusz usiłował zamknąć seminarium - udało mu się to dopiero po interwencji Konferencji Episkopatu Japonii w Watykanie. Skoro "seminarium RM podlega biskupowi miejsca" - skąd takie kłopoty z najprostszym w świecie zamknięciem?Cytat: zwykły katolik w Maja 29, 2010, 13:22:21 pmJeśli Pan pyta jak przyjmowałem Komunię Św. w 1999? tak jak się to w tamtym czasie odbywało czyli na rękę na siedząco. Wie pan, ze wtedy w polsce przyjmowanie Komunii św. na rękę było zabronione?(i wie pan, ze na całym świecie przyjmować komunię św. na siedząco mogli tylko ciężko chorzy)Cytat: zwykły katolik w Maja 29, 2010, 13:22:21 pmPamiętam jak na początku la 90tych uczestniczyłem w Eucharystii z Abp Gdańska T.Gocłowskim, który powiedział, że czuł się jak na prawdziwej uczcie niebieskiej.Subiektywne odczucie strażnika ważniejsze niż liturgia, którą miał strzec? Piękne...
Cytat: zwykły katolik w Maja 29, 2010, 13:22:21 pmPanie JP7, pisze Pan, że tłumaczenia encyklik muszą miec imprimatur ale nie wszystkie je mają. Np trzymam w ręku Encyklikę JPII Ut unum sint (Pallotinum 1995) nie ma żadnej wzmianki o imprimatur ani sygnatury "wydano za zgodą władz kościelnych"; dopiero teraz np zauważyłem, bo nigdy na to nie zwracałem uwagi, że np niedawno wydane książki kardynała Ratzingera "Duch liturgii", "Jezus z Nazaretu" też nie posiadają imprimatur.1) "Et unum sint" - nie znam takiej encykliki "Ut unum sint" mogło być napisane po polsku, "prima sedes a nemine iudicatur" 2) "Duch liturgii" i "Jezus z Nazaretu" nie mająimprimatur. Są zbyt "lefebrystyczne"...Cytat: zwykły katolik w Maja 29, 2010, 13:22:21 pmCo do mojego oskarżenia o kłamliwośc opinii nt. Prezbiterów po Redemptoris Mater to opieram się na tym, że pomimo tłumaczenia, odsyłania do ogólnie dostępnych dokumentów, wypowiedzi wciąż słychac prywatne opinie, że są oni dla DN, co jest nieprawdą.Po raz kolejny zapytuje - czy znają oni jakąś inną duchowość poza tą z Drogi?Cytat: zwykły katolik w Maja 29, 2010, 13:22:21 pmPyta Pan dlaczego powołania do tych seminariów są z DN? to chyba jest oczywiste, że DN zainicjowała ich powstanie i stara się by nie były one puste. W dzisiejszych czasach kiedy brakuje bardzo powołań każdy biskup się cieszy z dodatkowych kandydatów na księży. Czy ktoś spoza Drogi mógłby wstąpić do "RM"?Cytat: zwykły katolik w Maja 29, 2010, 13:22:21 pmZnam przypadek Takamatsu.Ordynariusz usiłował zamknąć seminarium - udało mu się to dopiero po interwencji Konferencji Episkopatu Japonii w Watykanie. Skoro "seminarium RM podlega biskupowi miejsca" - skąd takie kłopoty z najprostszym w świecie zamknięciem?Cytat: zwykły katolik w Maja 29, 2010, 13:22:21 pmJeśli Pan pyta jak przyjmowałem Komunię Św. w 1999? tak jak się to w tamtym czasie odbywało czyli na rękę na siedząco. Wie pan, ze wtedy w polsce przyjmowanie Komunii św. na rękę było zabronione?(i wie pan, ze na całym świecie przyjmować komunię św. na siedząco mogli tylko ciężko chorzy)Cytat: zwykły katolik w Maja 29, 2010, 13:22:21 pmPamiętam jak na początku la 90tych uczestniczyłem w Eucharystii z Abp Gdańska T.Gocłowskim, który powiedział, że czuł się jak na prawdziwej uczcie niebieskiej.Subiektywne odczucie strażnika ważniejsze niż liturgia, którą miał strzec? Piękne...
Panie JP7, pisze Pan, że tłumaczenia encyklik muszą miec imprimatur ale nie wszystkie je mają. Np trzymam w ręku Encyklikę JPII Ut unum sint (Pallotinum 1995) nie ma żadnej wzmianki o imprimatur ani sygnatury "wydano za zgodą władz kościelnych"; dopiero teraz np zauważyłem, bo nigdy na to nie zwracałem uwagi, że np niedawno wydane książki kardynała Ratzingera "Duch liturgii", "Jezus z Nazaretu" też nie posiadają imprimatur.
Co do mojego oskarżenia o kłamliwośc opinii nt. Prezbiterów po Redemptoris Mater to opieram się na tym, że pomimo tłumaczenia, odsyłania do ogólnie dostępnych dokumentów, wypowiedzi wciąż słychac prywatne opinie, że są oni dla DN, co jest nieprawdą.
Pyta Pan dlaczego powołania do tych seminariów są z DN? to chyba jest oczywiste, że DN zainicjowała ich powstanie i stara się by nie były one puste. W dzisiejszych czasach kiedy brakuje bardzo powołań każdy biskup się cieszy z dodatkowych kandydatów na księży.
Znam przypadek Takamatsu.
Jeśli Pan pyta jak przyjmowałem Komunię Św. w 1999? tak jak się to w tamtym czasie odbywało czyli na rękę na siedząco.
Pamiętam jak na początku la 90tych uczestniczyłem w Eucharystii z Abp Gdańska T.Gocłowskim, który powiedział, że czuł się jak na prawdziwej uczcie niebieskiej.
Cytat: szkielet w Czerwca 01, 2010, 12:08:25 pmA gdzie w 1999 roku widział Pan dokument ZEZWALAJĄCY na Komunię na rękę???
A gdzie w 1999 roku widział Pan dokument ZEZWALAJĄCY na Komunię na rękę???