CytujNie czepiamy się świecznika jako takiego, tylko chodzi nam o to, że jest to menora! Dzięki temu powstają naleciałości judaistyczne, swoją drogą całkiem nie potrzebne....Skąd ta fobia przed tym co odziedziczyliśmy od Żydów? Używana na DN nie jest dokładnie menorą gdyż ma 9 świec.Poza tym wszystko co otrzymaliśmy mamy od Żydów: Jezys Chrystus, cała historia zbawienia wypełniona w Nim i wszystko co zrobił to wypełnił Prawo - żydowskie.Mam nadzieję, że ten temat za bardzo nie poróżni bo jak obserwowałem różne fora temat żydów porusza aż za bardzo.
Nie czepiamy się świecznika jako takiego, tylko chodzi nam o to, że jest to menora! Dzięki temu powstają naleciałości judaistyczne, swoją drogą całkiem nie potrzebne....
Skąd ta fobia przed tym co odziedziczyliśmy od Żydów? Używana na DN nie jest dokładnie menorą gdyż ma 9 świec.Poza tym wszystko co otrzymaliśmy mamy od Żydów: Jezys Chrystus, cała historia zbawienia wypełniona w Nim i wszystko co zrobił to wypełnił Prawo - żydowskie.
79. Trzeba wreszcie jak najsurowiej potępić nadużycie polegające na wprowadzaniu do celebracji Mszy świętej elementów niezgodnych z przepisami ksiąg liturgicznych, a zaczerpniętych z obrzędów innych religii.
Nazwa i określenia nie kwalifikują tego czy NEO jest w Kościele czy nie Obowiązuje KPK i to jest miarodajne. Wg definicji istniejacego prawa mamy działać, ale nie na podstawie egzaltowanych okresleń.Także nie ściemniajcie. Jeszcze kilka lat temu neo mówiło, ze im nie jest potrzebny statut bo są wybrańcami i itinerarium. No i co z tego wyszło? Sami widzicie.W rozumieniu KPK neo jest stowarzyszeniem, choć jej statut o tym nie mówi. Charakter wspólnoty określa instancja nadrzędna a nie jej liderzy. Równie dobrze mogliby się określić w statucie "Klubem miłośników Kiko", ale to i tak nie zmieniłoby jej charakteru stowarzyszenia w perspektywie KPK. Wszystkie wspólnoty zatwierdzane przez Kościół działają w ramach prawa kanonicznego. Jak tak nie będzie to są poza Kościołem.
A może wprowadzimy jeszcze obrzezanie? Jak na razie panie zwykły to obrzezałeś sobie mózg.Poza tym Redemptoris Sacramentum by JP2 jest jednoznaczne:Cytuj79. Trzeba wreszcie jak najsurowiej potępić nadużycie polegające na wprowadzaniu do celebracji Mszy świętej elementów niezgodnych z przepisami ksiąg liturgicznych, a zaczerpniętych z obrzędów innych religii.A może religia żydowska jest religią katolicką?
Tylko krótkie sprostowanie. DN nie jest w KPK stowarzyszeniem tylko fundacją dóbr duchowych tak to ujęli kanoniści z Watykanu. Sprawa statutu ciągnie się od początku lat 90tych od kiedy JPII nalegał aby DN została ujęta, uprawomocniona (nie wiem jak to nazwac). Np z powodu problemów kanonicznych a dokładniej pod co ją podciągnąc, pod jakie paragrafy sprawa toczyła się długie lata gdyż rzeczywistośc DN nie była stowarzyszeniem a pod to najłatwiej byłoby ją podciągnąc.
fundacja dóbr duchowych- jeszcze nie słyszałem takiego dziwoląga słownego, ale jesli ma statut taki jak KPK przewiduje to jest stowaszyszeniem mimo takiej dziwolągowatej nazwy.
Proszę Pana - drwal może byc operatorem siekiery
Cytat: Serpico w Maja 28, 2010, 12:26:50 pmCytujProszę Pana - drwal może byc operatorem siekieryA może grubas to szczupły inaczej?Drwal to drwal panie zwykły tak jak DN jest stowarzyszeniem.
CytujProszę Pana - drwal może byc operatorem siekieryA może grubas to szczupły inaczej?Drwal to drwal panie zwykły tak jak DN jest stowarzyszeniem.
Jeszcze jedno sprostowanie kłamliwych uwag niektórych z forumowiczów, nie będę wymieniał których.
Proszę Pana, ale mówiłem już, że to nie jest stowarzyszenie a Pan podsyła linki do stowarzyszeń.KPK to tylko ogólne ramy prawne.Np o Eucharystii jest kilka stron ale nie znaczy to, że wyczerpuje wszystko potem są inne księgi liturgiczne szczegółowo opisujące temat, jest OWMR itd, tak samo sądy kościelne mają całe tomy opisów kanonicznych do dosyc małej ilości przepisów zawartych w KPK itd.Nie jestem kanonistą chociaż kilka lat je studiowałem.